Results 1 to 15 of 2980

Thread: ΨΟΦΟΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Quote Originally Posted by ikonoklast View Post
    Quote Originally Posted by phthoggon View Post
    Ικόνοκλαστ, δε διαφωνώ σε τίποτα ιδιαίτερο μαζί σου πέρα από ότι νομίζω σε βρίσκω ένα κλικ πιο κοντά στη κλίμακα της απανθρωπιάς από ότι εγώ, γεγονός που αποτυπώνεται και στις απόψεις μας περί πρακτικών (πχ, ούτε η θανατική ποινή σε δικτάτορες με εξιτάρει ιδιαίτερα)
    Η «θανατική ποινή» είναι ένας νομικός όρος. Όταν την χρησιμοποιούμε εννοούμε ότι μια κάποια ολοκληρωμένη δικονομική εξουσία, σε ένα χτισμένο -και με κάποια σταθερότητα- κοινωνικό σύστημα, μια αστική δημοκρατία, μια σοσιαλιστική δημοκρατία, μια θρησκευτική χούντα αξιωματικών ή οτιδήποτε - έχει την δυνατότητα, νηφάλια, να κάτσει και να βάλει τα όργανά της να συνεδριάσουν, να κρίνουν και να αποφασίσουν στο δικαίωμα της ζωής ή του θανάτου ενός ανθρώπου. Από θέση αρχής είμαι ενάντιος σε αυτό, το θεωρώ τουλάχιστον ιστορικό αναθεωρητισμό, σε περιπτώσεις κτηνώδες, ακόμα και σε "δημοκρατίες" με το κάλυμμα της πολιτισμένης δύσης ή αν με ρωτάς και σε μια κοινωνία που οι δικές μας ιδέες θα είχαν το πάνω χέρι. Γιατί πολύ απλά δεν θεωρώ ότι μπορεί μια οποιαδήποτε εξουσία να διατηρεί την αυτοπεποίθηση της ύστατης κρίσεως σχετικά με το ποιός αξίζει να ζει ή όχι. Όσο "δικιά μας" και να είναι.

Οι ίδιοι οι νομικοί ωστόσο, ακόμα και στην αστική δικονομία, είναι λεπτολόγοι στο πώς χειρίζονται μια περίπτωση αφαίρεσης ζωής. Μια δολοφονία «εν βρασμώ» δεν είναι το ίδιο με έναν προμελετημένο φόνο. Ακόμα περισσότερο λοιπόν, θα προσθέσω εγώ, μια κατάσταση κοινωνικής / λαϊκής εξέγερσης, ένας εμφύλιος πόλεμος ή λεπτές περιπτώσεις όπου η "δικαιοσύνη" είναι τυφλή, φτιάχνουν ένα πολύ debateable σύστημα αξιών για το αν κάποιος αξίζει το θάνατο. Όσο και να χαιρετίζω -ειλικρινά- το γεγονός ότι μια αστική δημοκρατία όπως αυτή της νορβηγίας, δεν αποφασίζει το θάνατο ενός εγκληματία όπως ο Μπρέιβικ, άλλο τόσο χαίρομαι που ένας δολοφόνος αρχιβασανιστής όπως ο Μάλλιος που αθωώθηκε από την "Ελληνική δικαιοσύνη" της μεταπολίτευσης, είναι στον τάφο. Όσο και να αηδιάζω με ανθρώπους που μόλις ανακαλυφθεί μια περίπτωση παιδεραστίας ή άλλου ειδεχθούς εγκλήματος τους βλέπω να φαντασιώνονται βασανιστήρια στη φυλακή, ακραίες εκτελέσεις ή να χαίρονται βιτσιόζικα για το "αν θα περάσει καλά από τους άλλους κρατουμένους", τόσο πίνω μια κούπα κρασί όταν ψοφολογάει ένας χουντικός αρχιεπίσκοπος ή κάποια Θάτσερ. Δε θα σήκωνα το περίστροφο να σκοτώσω κανέναν εγώ ο ίδιος (μάλλον, δεν έχω πιάσει ποτέ περίστροφο έτσι κι αλλιώς), ούτε με εξιτάρουν ακριβώς οι φόνοι καθαυτοί, αλλά αν αυτή η "μεγαλοψυχία" μιας "δημοκρατίας" καταλήγει να εκφυλίζεται στον βαθμό του να πεθαίνει μετά τιμών ένα κάθαρμα σαν τον Ντερτιλή, και να τον χαιρετίζουν στο φέρετρο όλοι οι αμετανόητοι, ή να περιμένουμε να γίνει το ίδιο για τον Παττακό ή όποιον τέτοιο, προτιμώ να πέθαιναν μια ώρα νωρίτερα, σα το σκυλί στο αμπέλι.

Μπορεί όλα αυτά να με κάνουν ένα τακ πιο "απάνθρωπο", αλλά και φιλοσοφικά δεν είμαι "ανθρωπιστής" και δεν αξιώνω να θεωρούμαι τέτοιος, και όπως είπα εξήγησα το σκεπτικό μου στο πρώτο ποστ της κουβέντας.
    Όταν λες ότι προτιμάς να πεθάνει ο άλλος (Ντερτιλής κλπ) μία ώρα αρχύτερα θα πρέπει όμως να δώσεις και τη διαταγή (σε φάση θανατικής ποινής) ή το έστω έναυσμα στην "εν βρασμώ ψυχής" επαναστατική φάση. Όπως δε μπορείς να λες "ξύλο στους φασίστες αλλά όχι εγώ, εσείς, επειδή φοβάμαι και μισώ τη βία" και να έχει ένα πολιτικό βάρος η άποψή σου. Πέρα από αυτό, το θέμα είναι ότι αυτό δε θα σου έδινε τίποτα πέρα από το αίσθημα της ικανοποίησης, της εκδίκησης. Όσο πιο πολύ ωριμάζουμε σαν πολιτισμός, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τι είναι σωστό και τι ανούσιο ή έχει πολλαπλάσιες αρνητικές προεκτάσεις (όπως το να πορώνεις τους φασίστες με κάτι τέτοια) και στο κάτω κάτω αυτό μας προσφέρει μεγαλύτερη (η καλύτερη, έστω) ασφάλεια από αυτή των όπλων. Για τον ουμανισμό,

Postmodern critics who are self-described anti-humanists, such as Jean-François Lyotard and Michel Foucault, have asserted that humanism posits an overarching and excessively abstract notion of humanity or universal human nature, which can then be used as a pretext for imperialism and domination of those deemed somehow less than human. Philosopher Kate Soper[61] notes that by faulting humanism for falling short of its own benevolent ideals, anti-humanism thus frequently "secretes a humanist rhetoric".[62]
    εδώ δεν είσαι, έτσι? Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ ουσιαστική οπότε αυτή η αντίθεση σου, ας μην παίζουμε με τις λέξεις, στο περίπου ξέρουμε τι εννοούμε. "Όχι μισάνθρωπος", αν προτιμάς καλύτερα. Τα δύσκολα του ζητήματος κατά τ' άλλα βρίσκονται στην επαναστατικότητα, στο πότε, στο πως και δεν θεωρητικοποιούνται έυκολα αλλά όπως έγραψε ο κολούμπρας, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο δύσκολο να συμφωνούμε τι είναι σωστό ανά συγκεκριμένη περίπτωση. Να δίνουμε στους αθρώπους (φασίστες, εκμεταλλευτές κλπ) μία ευκαιρία και να μη τους στέλνουμε στα θυμαράκια με την πρώτη, να είναι ένα σωστό. Να μη φοβάμαστε τη βία θεωρητικολογώντας και να τους αφοπλίσουμε/νικήσουμε τώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, είναι άλλο ένα σωστό. Να τζογάρουμε με τις ανθρώπινες ζωές ή να ρίχνουμε την ελπίδα μας σε μία αυθόρμητη, βίαιη αντίδραση η οποία με τα ξερά μπορεί να κάψει και πολλαπλάσια χλωρά (η στο κάτω κάτω, να μη χρειάζεται να κάψει και τα ξερά αν μπορεί να γίνει αλλιώς) δεν είναι σωστό.

πσ. χθες στην παρέα ήταν μια 40χρονη με 15χρονη κόρη που της έσκασε με εφημερίδα χρυσής αυγής από το σχολείο. Μετά την προπαγάνδα κλπ, της απάντησε σε φάση"και εσείς τα ίδια κάνετε, τουλάχιστον αυτοί αγαπάνε την ελλάδα και κηνυγάνε τους εγκληματίες". Just saying (για το βίντεο δηλαδή εννοώ και αντίστοιχες κωλοσυμπεριφορές)
    Last edited by phthoggon; 04-08-2013 at 13:39.
    "we are not evacuating this house, we don't believe in you and your wrecking crew"