αν θες κανιβαλισμό πρέπει να πορευτείς προς στουρναραίικα και να προχωρήσεις στα βάθη των βουνών - μεσοχώρα και μετά. μυρόφυλλο, βαλκάνο, γκολφάρι κτλ... εκεί οι περισσότεροι κάτοικοι δε βλέπουν πολιτισμό, αφενός γιατί είναι 2 ώρες για τον κοντινότερο, μέσα από στροφές και κωλόδρομο και αφετέρου γιατί το χειμώνα οι δρόμοι κλείνουν συχνότατα. έχω ένα συνεργείο από βαλκάνο - ουσιαστικά το χωριό είναι μια οικογένεια. τσίπουρα από το πρωί.
τα βλαχοχώρια έχουν φοβερό τοπίο, αλλά καθόλου μόνιμους κατοίκους - πλήν καστανιάς - οπότε ο κόσμος που θα βρεις εκεί είναι "πολιτισμένος" (και καλά βέβαια...), πάει μόνο το καλοκαίρι και ξεχειμωνιάζει στον "πολιτισμό".
βέβαια, οπουδήποτε παίζουν εποχιακά επαγγέλματα - αγρότες στον κάμπο, τουριστικά σε ελάτη, περτούλι - παίζει και αρκετή "τρέλλα"... χμμμ.... ουσίες, αλκοόλ κτλ. επίσης, το χωριό μου (ελάτη) και τα γύρω πρέπει να είναι πρωταθλητές στην αιμομιξία, αφού έχουν καταγωγή από αλλού και δεν ανακατεύονταν με τους βλάχους μέχρι πριν 40-50 χρόνια. έχω άτομα που συγγενεύω δύο φορές π.χ. και θείο και ξάδερφο. όπως καταλαβαίνεις υπάρχει και το ανάλογο μεγάλο ποσοστό "περιπτώσεων".
υπάρχει, τέλος, και κόσμος ο οποίος έσκασε από μεγαλουπόλεις, άνοιξε ένα μαγαζί μες στα βουνά και αράζει εκεί.
πιθανώς η κατάσταση στα ανατολικά του νομού να είναι πιο καμμένη - βλέπε χάσια/αντιχάσια, αλλά δεν έχω τόσες επαφές με τα μέρη.