τι σκαει κατα καιρους στο φόρουμ;
το γεγονός οτι υπάρχει έστω μια πιθανότητα να μην λεω λογια του αέρα βέβαια δεν το εχεις σκεφτεί.
προφανώς και αν δεις την εξελιξη της κουβέντας θα καταλάβεις πως δεν ειμαι ουτε κατα της επιστροφης στην φύση. ειμαι ομως εντελώς αντιθετος στην ιδέα οτι μπορει κάποιος να είναι αυτάρκης σε αγαθά, δίχως να συνεργαστει και να βοηθήσει/βοηθηθεί από/και άλλους σε ενα πιο στενο συλλογικο επιπεδο που θελοντας και μη οδηγει και παλι στην δημιουργία κοινωνίας.
οταν κάποιος μου λεει οτι ειναι αυτάρκης και καταναλώνει αυτά ακριβώς που παράγει κάπου μακρυά απ'τον πολιτισμό, δεν τον πιστευω. δεν εχουμε ολοι εφεση στο τσαπισμα και το ποτισμα ρε φιλος, ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη η ανθρωπινη φυση.
ο πριμιτιβισμος ξέρω τι πραγματευεται. μια εγκατάλειψη του βιομηχανικού μοντέλου και επιστροφή στα βασικά με άρνηση της τεχνολογιας (προφανως και του καπιταλιστικου μοντέλου κτλ). γιατί είναι ακραίο όταν λεω πως η μαζικη επιστροφή στην φυση ειναι πάνω κάτω αυτό; δεν ειπα οτι είναι κυνηγι δεινοσαυρων, ούτε σαφάρι ανθρώπων. γτφ δλδ, συγγνώμη που δεν εγραψα βιβλιο
ο κοινωνικος δαρβινισμος επισης ξέρω τι σημαινει οταν μιλησα για την εξτρημ θεωρηση. επιγραμματικά θα πει να εφαρμόζεις σε ζήτηματα πολιτικής και κοινωνίας την εξέλικτικη αυτή θεωρία. η να προσπαθεις να την εξηγήσεις βάση αυτής
κάτι που τύποι σαν τον Huxley θεώρησαν σκόπιμο και συνεπές να πλάσουν όπως αυτοί επιθυμούσαν. και σε αυτους αναφερόμουν, όχι σε ένα συνολο εκφανσεων του κοινωνικού δαρβινισμου που μπορεί και να αγνοώ. το αν χρησιμοποιήθηκε για να ευνοήσει ένα καπιταλιστικό μοντέλο, δεν σημαινει πως η σκέψη της δεν έχει επιστημονική βάση. δεν είναι κακό να ρωτάμε πριν προσυπογραψουμε την αγνοια του άλλου.
τώρα η συνδεση εγινε πολυ απλά στο οτι, ακομα και αν ο ανθρωπος επιβιώσει από μια μετάβαση στην φύση, δεν τον βλέπω να αντέχει πολύ ένα τέτοιο μοντέλο. μπορεί να κάνω και λάθος αλλά η μέχρι στιγμής ιστορία της ανθρωπότητας μου δείχνει έναν συλλογικό εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.
για να συνοψισουμε ομως και να αιτιολογήσω τον παραλληλισμο :
θεωρώ αυτονόητο πως δεν ειμαι κατά της επαφής με την φύση. ούτε του αγροτικού προτυπου; ο πατέρας μου εκανε φαρμα στα 55 του με κοτέτσι και σταφυλια και παπιες και ολα όταν ζούσε 50 + χρονια σε αστικα κέντρα, επιβιώνει αν και του χει βγει ο πατος. θεωρώ περιττό να πω πως θα έπρεπε να δείχνουμε ευαισθησίες σαν κοινωνία στα οικολογικά ζητήματα και να δίνουμε κίνητρα σε άτομα να ασχοληθούν με την αγροτικη παραγωγή. απλά δείτε λιγο την κουβέντα με τον μαριο (τον 12 stars) που ισχυρίστηκε οτι μπορεις να αυτοσυντηρηθείς αν το πάρεις απόφαση. ε με αυτό διαφωνώ. νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι αδυναμοι να επιβιώσουν σε ένα καθαρά φυσικό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν σημαινει πως αυτοι θα πρέπει να πεθάνουν γι'αυτον ακριβώς τον λόγο. κάποιους τους κρατα εν ζωή η τεχνολογία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. η επιβίωση τους δεν χρειάζεται να ειναι παράγοντας ισχύς (όπως μεταφράζεται αυτό) και δεν χρειάζεται να συμβιβαστούν με μια κοινωνία που αν μας εξέφραζε πια τόσο πολύ, μάλλον δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.
δεν θεωρώ προσβολη τις μούντζες. τα σχόλια περι παπαρολογίας ήταν όμως, ειδικά οταν δεν αιτιολογούνται.