Το είδος ναι μεν έχει κάτσει σε μεγάλη λακούβα, με τις μπάντες που στις αρχές 00's δεν θα έβγαζαν ούτε cd των 5$ σε αμερικάνικο label, τώρα να βγάζουν αβέρτα στον Γιοσούκε (που το έχει γαμήσει εντελώς), με την Osmose να προσπαθεί να υπογράψει ό,τι δεν υπέγραψε τα χρόνια της αδράνειάς της (και να το πλασάρει σαν δεν ξέρωγωτι), με τα funeraldoomblackmetal του σωρού να αυξάνονται αρρωστημένα, με την πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με το ιδίωμα, να πρέπει να βγάλει δίσκο επειγόντως, ως οντολογική αναφορά, ως σημείο "απόδειξης" της ενασχόλησης με το ιδίωμα, με τις ηλίθιες επανακυκλοφορίες να παίρνουν φωτιά, με χ, με ψ, με ζ, αλλά πλέον ο λειτουργικός ρόλος αυτού του πράγματος δεν είναι η αναβίωση του ιδιώματος σε μορφή σκηνής ή σκηνών, αυτό δεν γίνεται πια, αν πεθάνει αυτό το είδος δεν θα πεθάνει επειδή μίκρυνε, αλλά επειδή μεγάλωσε, θα τα πω όλα χωρίς να βάλω τελεία, και τελοσπάντων για μένα το νόημα είναι που και που να σκάνε μερικοί φοβεροί (και πιο σπάνια Μεγάλοι) δίσκοι οπότε και δεν θα μελετάται το πράγμα μόνο μουσειακά, ή νοσταλγικά, ή εκφυλισμένα.

Οι Mgla μου έκαναν εντύπωση όταν τους πρωτοάκουσα στο holy trinity, ήταν πολύ καλοί εκεί, μου είχαν κάνει εντύπωση και με το παλιό τους όνομα, αλλά όχι *τόση*. Τρια LPs και δύο εφτάρια μετά, προσωπικά πεθαίνω με τον ήχο και τις συνθέσεις τους, το νέο βγάζει σοβαρό πάθος, οι στίχοι είναι όντως σκατά, αλλά έχουν οι στίχοι στα μπλακμέταλς δομικό θέμα. Και πλην δσο, βαριέμαι να μιλήσω τώρα για αυτούς, πέρσι ήταν το Negative Plane, φέτος θα είναι το Mgla, του χρόνου ποιός ξέρει, ίσως ξαναβγάλουν οι Katharsis (καπαρωμένη θέση).

Αν μιλάμε για το ότι το whtn δεν είναι dead as dreams ξέρω γω σε μεγαλείο, οκ, μέσα, αλλά δεν φταίει αυτό για την πτώση του ιδιώματος, ούτε εκθειάζεται επειδή δεν βρέθηκε κάτι άλλο εκεί έξω.

Εκθειάζεται επίσης το νέο Demoncy, τι γνώμη έχετε;