Αν θέλουμε να στηρίξουμε ένα πόιντ, γενικά, πρέπει να το στηρίζουμε και όχι να λέμε μαλακίες. Μου κάνει εντύπωση που όταν μιλάμε για το μεταναστευτικό οι μόνες αντιδράσεις είναι μερικές σπασμωδικές-αντανακλαστικές αντεπιθέσεις περί φασισμού (δεν τους θες γιατί είσαι φασίστας, που ναι οκ, αλλά σε τι ωφέλησε μόλις αυτό που είπες), μερικά τρομερά συμπεράσματα του στυλ "είναι εγκληματίες γιατί είναι φτωχοί" (thank you captain obvious, η ζωή μου έγινε μόλις καλύτερη) και μερικά φανταστικά επιχειρήματα όπως το πανηλίθιο "και οι Έλληνες στην Αμερική τα ίδια κάνανε", γιατί άλλωστε έχω βασίσει την ύπαρξή μου στους προγόνούς μου σε αυτό και το 2012 πρέπει να απολογούμαι για άτομα με τα οποία συνδέομαι αιξ αίματος.

Μία ακόμα παρατήρηση, χωρίς κάποια ιδιαίτερη σημασία: δεν είναι το κράτος που υποθάλπτει το ρατσισμό. Το κράτος δεν ασχολείται με απολύτως τίποτα για την ακρίβεια, οπότε όλα τα άλλα έπονται.

Αν είναι να μιλήσουμε πολιτικά, το λιγότερο και πιο αυτονόητο που έχω να πω, όπως έχω ξαναπεί, είναι ότι πρέπει να σβηστεί από το χάρτη επειγόντως η συνθήκη Δουβλίνο 2, προκειμένου η ανθρωπότητα να πάρει το δρόμο της όπως έπαιρνε εκατομμύρια χρόνια τώρα με τις μετακινήσεις πληθυσμών που όχι μόνο δεν έβλαπταν αλλά ήταν απαραίτητες για την ιστορική εξέλιξη. Με το να τις παίζουμε στα στενά για μία νομοτέλεια που θα συνεχίσει να συμβαίνει στον αιώνα τον άπαντα είναι τουλάχιστον ηλίθιο, αυτό πιστεύω.