Page 6 of 7 FirstFirst ... 4567 LastLast
Results 76 to 90 of 91

Thread: Καββαδίας.

To Defend Our Steel Ra Pariah's Avatar

Προτιμώ Ησίοδο, Πίνδαρο, τραγικούς και Όμηρο. Από τον 20ό αι. με ενδιαφέρει η θεματολογία του Σικελιανού, μου αρέσει επίσης ο Παλαμάς, ενώ σαφώς και αρκετά ποιήματα του Ελύτη και του Σεφέρη τα βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα/καλαίσθητα. Και ο Σολωμός μου αρέσει, ε; Να μην παρεξηγηθώ.
    ALL YOU THE TRUTHFUL SPRATTLE WITH ME,
    LET'S SWEEP THE FALSE ONES AWAY!

Senior Member landy's Avatar

α.νόμιζα ότι εννοείς ποιητές 17ου-18ου αιώνα και τέτοια.ξένους διαβάζεις;ή είσαι ο ελληνόψυχος του φόρουμ;

Spammity Spam rat_poison's Avatar

πάντα μέσα στη μόδα ο ραπαράιος

χοχοχο

κατατάλλα, αφού είναι διαγωνισμός και κερδίζει το καλύτερο γούστο, ας κερδίσω εγώ να τελειώνουμε

Ε ΡΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

ΦΑΝΤΑΣΙΑ
    (από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ)

Νάναι σά νά μάς σπρώχνει ένας αέρας μαζί
    πρός έναν δρόμο φιδωτό πού σβεί στά χάη,
    καί σένα τού καπέλου σου πλατειά καί φανταιζί
    κάποια κορδέλα του, τρελά νά χαιρετάει.

Και νάν' σάν κάτι νά μού λές, κάτι ωραίο κοντά
    γι' άστρα, τή ζώνη πού πηδάν των νύχτιων φόντων,
    κι αύτός ο άνεμος τρελά-τρελά νά μάς σκουντά
    όλο πρός τή γραμμή των οριζόντων.

Κι όλο νά λές, νά λές, στά βάθη τής νυκτός
    γιά ένα – μέ γυάλινα πανιά – πλοίο πού πάει
    Όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο πού πέφτει εκτός:
    έξω απ' τόν κύκλο των νερών – στά χάη.

Κι όλο νά πνέει, νά μάς ωθεί αύτός ο άνεμος μαζί
    πέρ' από τόπους καί καιρούς, έως ότου – φως μου –
    (καθώς τρελά θά χαιρετάει κείν' η κορδέλα η φανταιζί)
    βγούμε απ' τήν τρικυμία αύτού τού κόσμου . . .

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
    (από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ)

Πού τήν είδα; Συλλογίζομαι άν στούς δρόμους
    τήν αντίκρυσα ποτές μου ή στ' αστέρια,
    τούς χυτούς της φέρνει η ιδέα μου τούς ώμους
    δίχως χέρια!
    Δίχως χέρια . . . Τό μάτι της γυαλένιο
    άς μή μ' έβλεπε – μ' εθώρει κι ήταν τ' όντι
    ρόδο ψεύτικο τό γέλιο της – κερένιο –
    καί τό δόντι.
    Τήν στοχάζομαι. Η φωνή της, λές, μού εμίλει
    ριγηλή σάν μέσ' σέ όνειρο – και τ' όμμα
    ήταν σφαίρα. Σπασμός τρίγωνος τά χείλη
    καί τό στόμα.
    Τ' ήταν; πνεύμα; Μήν φτιαγμένη ήταν, ωϊμένα,
    ύποπτεύομαι – καί τρέμω νοερά μου –
    απ' τό ίδιο ύλικό πούναι φχιαγμένα
    τά όνειρά μου; . . .

Αχ πώς τρέμω! ο νούς μου πάει σ' ιδέες πλήθος,
    σέ μπαμπάκια καί καρτόνια – ο νούς μου βάνει
    γεμισμένο της μήν ήτανε τό στήθος
    μέ ροκάνι!
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    Ώ Κυρά μου – Άγγελε – Σύ – των μειρακίων
    πόχεις τό γέλιο, ώ χαύνη κόρη των πνευμάτων,
    σέ μια βιτρίνα σ' έχουν στήσει γυναικείων
    φορεμάτων.
    Last edited by rat_poison; 24-12-2011 at 16:12.
    Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;

To Defend Our Steel Ra Pariah's Avatar

Είχα διαβάσει το Wasteland του Eliot και μου άρεσε. Επίσης, έχω διαβάσει αρκετά τραγούδια από τη Θεία Κωμωδία, όχι όμως ολόκληρη. Και στα υπ' όψιν είναι Χαμένος Παράδεισος, ο Θάνατος του Αρθούρου και το Έπος του Γκιλγκαμέζ. Γενικά μου αρέσει η κλασική και κλασικιστική θεματολογία, όπως και το μυθικό στοιχείο. Ας πούμε διαβάζω πολύ τον Βρετανό Robert Graves. Γουστάρω τους Έλληνες ισόποσα με τους ξένους.
    ALL YOU THE TRUTHFUL SPRATTLE WITH ME,
    LET'S SWEEP THE FALSE ONES AWAY!

μάλιστα.

http://www.ekebi.gr/frontoffice/port...node&cnode=488

λινκ από ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά.έχει πολύ υλικό για όσους ενδιαφέρονται.

Senior Member

Δεν αρκούν τα πίνκς. Σε ευχαριστώ.

Senior Member electra's Avatar

Spoiler
    Quote Originally Posted by landy View Post
    ε τι λινκ θες;μπες στο Poiein.gr και διάβασε τις αναρτήσεις ποιητριών.ακολουθούν οι περισσότερες αυτά τα εξυπνακίστικα λεκτικά σχήματα που σε κάνουν να βάζεις τα γέλια.μεγάλη η ζημιά της δημουλά στην ελληνική ποίηση.

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

" Ο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ "

Ο ΕΡΩΤΑΣ

όνομα ουσιαστικόν,

πολύ ουσιαστικόν ,

ενικού αριθμού,

γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού

γένους ανυπεράσπιστου.

πληθυντικός αριθμός

οι ανυπεράσπιστοι έρωτες

Ο φόβος

όνομα ουσιαστικόν,

στην αρχή ενικός αριθμός

και μετά πληθυντικός :

οι φόβοι

οι φόβοι

για όλα από εδώ και πέρα.

Η μνήμη,

κύριο όνομα των θλίψεων

ενικού αριθμού

μόνον ενικού αριθμού

και άκλητη

Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη

Η νύχτα,

όνομα ουσιαστικό ,γένους θηλυκού

ενικός αριθμός.

πληθυντικός αριθμός

οι νύχτες.

Οι νύχτες από εδώ και πέρα.

είναι τώρα αυτό ποίημα;δεν σου ρχεται να βάλεις τα γέλια και να τα παρατήσεις όλα;

το τελευταίο με τα σπλιτ και τις παραθέσεις δεν το κατάλαβα :S

Με έκανες να γελάσω με το αυθόρμητο και το ειλικρινές της απάντησής σου. Να σαι καλά!
    Οι ανεπιτυχείς τελικά προσπάθειες υιοθέτησης ανάλογου με της δημουλά ύφους από άλλες σύγχρονες ποιήτριες για εμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επιχείρημα για την πρωτοτυπία και 'ποιότητα' του έργου της. Όπως και να χει όμως, θα επανάλαβω την κλισέ φράση 'η ποίηση δεν είναι μαθηματικά' και θα αναφέρω πως αν και σεβαστή η άποψή σου, θεωρώ ότι είσαι un peu απόλυτος. Έγω για παράδειγμα δεν μπορώ να κάτσω να διαβάσω καρυωτάκη και δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνει κάποιος στον κόπο να διαβάσει τόσο 'αισιόδοξη' ποίηση αλλά δεν λέω οι συλλογές του είναι για προσάναμμα κλπ κλπ.
    Αν και διαφωνώ με κάποιες από τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις και εν τέλει θεωρήσεις ζωής της δημουλά, μου αρέσει το έργο της εν γένει. Τέλος, πήρες και κορόιδεψες ένα ποίημα που δεν το ξεχωρίζω καν. Ρίξε μια ματιά στο πέρασα ή στο φωτογραφια 1948 ή στο γράψε λάθος και αν είναι τα ξανασυζητάμε.
    Last edited by electra; 17-01-2012 at 17:25.

δεν λέω ότι δεν είχε μία πρωτότυπη γραφή η δημουλά(πολύ επηρεασμένο από καβάφη παρεπιπτόντως).πνίγηκε όμως και η ίδια μέσα στην δική της μανιέρα.το ποίημα που παρέθεσα είναι ίσως το γνωστότερο της.τα ποιήματα που λες τα χω διαβάσει.είναι μακριά απ' τα δικά μου κριτήρια στο να ονομαστούν ποίηση (εκτός ίσως απ' το "πέρασα" που είναι μία αντίληψη πολύ κοντά στην ποίηση)
    πάμε και στον καρυωτάκη τώρα.η ποίηση δεν είναι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη, ούτε χαρούμενη ούτε λυπημένη.δεν είναι σκοπός της να ανεβάζει το ηθικό ούτε να σε κάνει να κλαις.ο καρυωτάκης εξέφρασε εκείνη την εποχή.την εποχή του.τέτοια ήταν η εποχή.ήταν η εποχή της κατάρρευσης του ελληνικού οράματος.ήταν μεσοπόλεμος.καταλαβαίνω βέβαια ότι ο άνθρωπος θέλει ένα στήριγμα στη ζωή του και ψάχνει πολλές φορές απεγνωσμένα για κάτι τέτοιο, αλλά δεν φταίει η ποίηση γι' αυτό.η ποίηση έχει σκοπό πρώτα την αλήθεια και στη συνέχεια την υπέρβαση της πραγματικότητας η οποία όμως δεν ξεφεύγει απ' την αλήθεια.αν είμαστε άθλιοι, κάποιος πρέπει να μας το πει.το κανε ο ντοστογιέφσκι,ο πεσσόα, ο ρεμπώ, ο έλιοτ, ο ντάντε, ο σαιξπηρ, ο ίψεν, ο στριντμπεργκ.ο άμλετ δεν σε κάνει απαισιόδοξη, μόνο ο καρυωτάκης σε κάνει;η κόλαση;η έρημη χώρα;το μια εποχή στην κόλαση;ο σεφέρης;(πολύ πιο "απαισιόδοξος" απ' τον καρυωτάκη).μην ψάχνετε συναισθήματα στην τέχνη.δεν είναι ο σκοπός της.

Δράκος ikonoklast's Avatar

Κάτι τέτοια κανονιστικά για την τέχνη και την ποίηση κι έτσι μας έλεγε και μια καθηγήτρια στο λύκειο. Αγαπημένη της ταινία το Dead Poets Society. Μετά έπαθε καρκίνο και πέθανε.

δεν είναι τίποτα καινούρια αυτά που λέω.τα χουν πει σε κείμενα τους- δοκιμιακού τύπου- ο ρεμπώ, ο έλλιοτ, ο σεφέρης κ.α.τότε δεν είχε βγει το dead poets society (της πλάκας ταινία) αλλά σίγουρα πεθαίνανε από καρκίνο και τότε.

υγ.απόψεις δε βλέπω

Είναι μούχλα λέω αυτά που λες. Θα μάντευα ότι είναι απόψεις του '20 και του '30... αλλά αυτό το ξέρεις!

Quote Originally Posted by ikonoklast View Post
    Είναι μούχλα λέω αυτά που λες. Θα μάντευα ότι είναι απόψεις του '20 και του '30... αλλά αυτό το ξέρεις!
    ειναι πολυ πριν το 20-30...αλλα γιατι δε μας λες εσυ τα φρεσκα;αλλαξε ο σκοπος της τεχνης και δεν το πηραμε χαμπαρι;με ποιο κινημα;το heavy metal;

Μάλλον άλλαξε, ναι.

Τώρα είναι καλύτερα να λες: «φυσικά, είναι χαζό να υπάρχουν κανόνες σ' αυτά. ο λόγος που εγώ θέλω να έρθω σε επαφή με τον εκάστοτε καλλιτέχνη είναι πολλές φορές διαφορετικός και συγκεκριμένα είναι ο εξής:». Αν λες «μη ψάχνετε συναισθήματα στην τέχνη, δεν είναι ο σκοπός της» σε περνάνε για χαζό. Εγώ δεν έχω άποψη, απλά σου λέω τι παίζει, ποιά είναι τώρα τα κόλπα, κατάλαβες.

Αν είσαι γκομενάκι μπορώ να σου πω και ποιά είναι τα φρέσκα. Βitches love namedropping.

λεγε αυτα που λεει ο αρχοντας λαντυ με τον τροπο που τα λεει και τα γκομενακια θα κανουν ουρα.προυποθετει κι ομορφια ομως να ξες.μην εισαι κανας χαλιας

Tags for this Thread