Ναι! Θελουμε δραχμες πεντοχίλιαρα με το γερο του μορια!
Οχι! Ζητω το ευρώ!
Τι δραχμες, τι ευρώ, εγω πάλι μπατίρης θα είμαι οπότε σταρχίδια μου.
Ναι, εγώ δε λέω ότι δε θα γίνει έτσι, λέω ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αλλά επίσης είναι γνωστό ότι η Γερμανία πιέζει να αλλάξει το καταστατικό στην ΕΚΤ και η ισχύς της ψήφου να είναι αντίστοιχη με το αεπ της κάθε χώρας. Γενικά, παρά την προηγούμενη συμφωνία για το πακέτο σταθερότητας, Γερμανία-Γαλλία τα έχουν σπάσει άσχημα στα θέματα που εχουν σχεση με την ΕΚΤ.
Ρε μάνα μου, τώρα μιλάμε, εσύ κάθε βδομάδα αλλάζεις γνώμη, τι να σε κάνω, για τον πούτσο άποψη έχεις, εδώ μιλάμε για άτομα τα οποία εκθέτουν μια συγκεκριμένη λογική, την ακολουθούν με συνέπεια και καταλήγουν σε μία άποψη, η οποία παραμένει ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ αυτούσια. Εσύ για το θεμελιώδες θέμα αλλάζεις γνώμη συνέχεια, ποια λογική, φτερό στον άνεμο, συνεπώς, ΔΕΝ έχεις άποψη, επηρεάζεσαι από το μπλογκ ποστ της ημέρας. Και καλά κάνω εγώ ο βλακάκος και παρακολουθώ μπαλίτσα, διότι είδα τρεις βροντόσαυρους των οικονομικών, που δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα αλλά το γύριζαν σε καλαματιανό. Ναι, μια χαρά τους γάμησαν οι δραχμόφιλοι από το σκάιπ.
Εγώ που ασχολούμαι με δημοσιεύσεις δεν τους ξέρω όλους ονομαστικά, εκτός και αν θεωρείς ότι στον κλάδο σου υπάρχουν δέκα άνθρωποι και χιλιάδες μαλάκες. Το CV τους να κοίταγες να μου πεις. Αλλά με βάση την απάντησή σου, εσύ νομίζεις ότι ψάχνω την επιβεβαίωση των απόψεών τους από την μεριά σου. Όχι, ψάχνω να μου πεις κάποιο προφανές λάθος στην σκέψη τους, κάποιο τσαρλατανισμό που σαν ανίδεος να έχαψα. Δεν είναι το θέμα του να μιλάει κατά του ευρώ για να του πουν μπράβο οι κατώριμοι. Λέει την μη-δημοφιλή άποψη ότι πρέπει να ΒΓΟΥΜΕ από το ευρώ, εσύ μου παραθέτεις ιστορικές απόψεις. Και εν πάσει περιπτώσει δεν με νοιάζει να εγκρίνω πρωτότυπη διδακτορική εργασία, ας λέει το πιο τετριμμένο πράγμα, αν είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό θα πει.Ξαναλέω οτι οι περισσότεροι ουδέτεροι (βλ. Αμερικανοί) οικονομολόγοι πάντα ήταν υπερ της άποψης οτι το ευρώ ηταν μια πολυ κακή ιδέα. Αυτό λέγαν αριστεροί οικονομολόγοι όπως ο Στιγκλιτς και ο Κρούγκμαν, αυτό λεγαν δεξιοί οπως ο Τέυλορ και ο Μανκιου, αυτό λεγαν κεντρώοι τεχνοκράτες οπως ο ΝτεΛονγκ και ο Σάμμερς, γενικώς το οτι το ευρώ ηταν μια κακή ιδέα ήταν η νορμαλ άποψη. Τωρα στην ευρώπη για λόγους που βαριέμαι να αναλύσω αλλα έχουν να κάνουν κυρίως με το κόμπλεξ που δέρνει τη Γαλική και Γερμανική κοινωνία έναντι των αγγλοσαξονικών χωρών, η "ορθόδοξη" άποψη των οικονομολόγων θάφτηκε. Θυμίζω πχ οτι ο Μοντι που είναι ο τωρινός "Τεχνοκράτης" πρωθυπουργός της ιταλίας, είχε αρχίσει να βρίζει τον Ρουμπίνι σε ενα συνέδριο όταν είχε εκφράσει την άποψη οτι το ευρω θα αποτύχει. Το να βγαίνει λοιπόν ενας τυπάς στο σκαιπ και να μιλάει κατά του ευρώ μετά χριστόν δεν τον κάνει ούτε "νικητή" ουτε καν αξιο λόγου ως οικονομολόγο. Τους τύπους στο ντιμπέιτ δεν τους ξέρω και ούτε χρειάζεται, αν ήταν επιστημονικά αξιοσημείωτοι οικονομολόγοι θα τους είχα μάθει μέσω ακαδημαικών δημοσιεύσεων.
Τελικά μου γυρνάς να μου πεις ότι δεν έχουν τα αρχίδια του Κρούγκμαν και του Ρουμπινί, οπότε τι να σχολιάσω; Ότι ο κόσμος χάνεται και εσύ κριτικάρεις αν έχει αρχίδια ο Λαπαβίτσας επειδή τα λέει "τώρα"; (που τα λέει αρκετό καιρό ο άνθρωπος αν κατάλαβα καλά) Και εσύ που κάθε μέρα δηλαδή λες "είτε ευρώ, είτε δραχμή, χμ, χμ, είναι δύσκολο, δεν ξέρω", τι αρχίδια έχεις; Γενικά, τι θέλεις να πεις;
Τι είστε σεις οι οικονομοτέτοιοι ρε πούστη.
42
-------
Δεν ελπίζω τίποτα
Δεν φοβάμαι τίποτα
Είμαι ξέμπαρκος
Βικ σταμάτα να λες μαλακίες. Οι επιστημονικές συζητήσεις δεν είναι αγώνας που γαμάνε οι μεν τους δε. Το οτι κάποιος οικονομολόγος 25ης κατηγορίας δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήματα που μπορούσε να απαντήσει ενας οικονομολόγος 24ης κατηγορίας δεν σημαίνει τίποτα για το ποια θεωρία είναι σωστή. Μια θεωρία την κρίνουμε με βάση ποια προβλέπει σωστα τις εξελίξεις στην οικονομία, οχι με ποιά θεωρία καταλαβαίνει ο βικ.
Οσον αφορά το αν έχω αλλάξει απόψεις, ναι, μπορεί να αλλάξω γνώμη για το αν γουστάρω την ελλάδα στο ευρώ η για το αν γουστάρω να ψηφίσω Τσιπρα. Αυτά είναι ζητήματα πολιτικής. Σε ζητήματα οικονομίας όμως (πχ τι θα γίνει αν φύγουμε απο το ευρώ) δεν εχω αλλάξει γνώμη. Οταν κάποιος διαφωνεί μαζί μου πολιτικά (πχ αν ο καλκι πεί οτι πρεπει να κρεμάσουμε τους 300 βουλευτές απο τα αντερα τους) δεν εχω κανένα πρόβλημα, αλλα οταν κάποιος λέει μαλακίες για οικονομικά ζητήματα (πχ οτι δεν θα ανέβουν οι τιμες αν βγούμε απο το ευρώ) τότε θα του πώ οτι κάνει λάθος αντικειμενικά, οπως θα έκανε ενας οδοντιατρος αν κάποιος ποσταρε σε ενα φορουμ οτι αν σταματήσουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν θα χαλάσουν.
Επισης σου επαναλαμβάνω, ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, είπα οτι ακομα και να είναι σωστές (που απότι καταλαβαίνω είναι) αυτό δεν σημαίνει οτι κάποιος γάμησε κάποιον.
Αλλα βέβαια, αν περιμένω απο κολλημένους χριστιανούς να καταλάβουν τι σημαίνει επιστημονική συζήτηση γάμα τα...
Last edited by katwrimos; 18-11-2011 at 15:05.
Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influences, are usually the slaves of some defunct economist.
J. M. Keynes.
Χμ, αυτό πως ακριβώς το κάνετε? Γιατί κιεγώ μπορεί να πώ "αύριο γίνεται υπερσειζμός και πεθαίνουμε όλοι!!" και να γίνει τελικά. Αλλά αυτό δε σημαίνει οτι το προέβλεψα σωστά. Το να πετύχει μια πρόβλεψη δεν είναι αυτό καθαυτό απόδειξη. Μπορούν καλλιστα να υπάρχουν ένα σωρό διαφωνίες για το αν μια πρόβλεψη ήταν σωστή, οπότε πώς ακριβώς το λύνετε αυτό?
Btw το να κρίνεις κάποιον βάσει του πόσο επιφανής είναι στα journals και όχι βάσει των επιχειρημάτων του ειναι κιεγαμο την επιστημονική κίνηση! Σαυτό αναφερόταν ο βικ.
ποιος ασχολείται με οικονομολόγους; είναι όλοι άσχετοι. το 99% από αυτούς τους άσχετους δεν προέβλεψε κανένα κραχ.
Η σκέψη μου είναι πλήρως αλλοτριωμένη, ιδεαλιστική, αταξική, αντιπατριωτική και "ολίγον άρρωστη".
Είχα πετύχει κάπου μια λίστα οικονομολόγων, δε θυμάμαι που ακριβώς, που λεει προέβλεψαν τη κρίση. Εδώ ειναι μια άλλη λίστα.
Καλά, αυτοί ήταν οικονομολόγοι καθηγητές στα εδώ πανεπιστήμια (Αθήνα/Θεσαλλονίκη) και δεν θα με εξέπληττε να είναι και 25ης κατηγορίας. Εσύ που έχεις ξεσπαθώσει που τόλμησα να ευτελίσω τον ιερό σου κλάδο χρησιμοποιώντας ορολογία ντέρμπυ (και έχασες το νόημα, τώρα από ότι κατάλαβες τα λένε μάλλον και σωστά) είσαι οικονομολόγος ποιας κατηγορίας;
Όταν δεν διαβάζεις λέξη και επιμένεις να λες το ίδιο πράγμα που λες εδώ και σελίδες, που είναι εξίσου άχρηστο ΚΑΘΕ φορά: Κάθε θεωρία την κρίνουμε από τι προέβλεψε στις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις τρέχουν και εγώ δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη, είναι θέμα πολιτικής και τρίχες κατσαρές.
Βαράτε μαλακία στον τύπο που έκανε μια σωστή πρόβλεψη και μετά είστε ανίκανοι να πάρετε σαφή θέση για ένα καυτό θέμα που τρέχει τώρα. Μετά προφανώς κάτι θα γίνει, θα τρέξουν οι εξελίξεις και κάποιοι θα έχουν βγει σωστοί, τότε θα είναι η σειρά του για πίπα και το ωραίο είναι ότι παίζει να είναι οι 26ης κατηγορίας που λες εσύ τώρα.
Δεν ξέρω τι κανόνες έχετε στην μασωνία σας, στην δικιά μας και σε πολλές ακόμα που τυχαίνει να γνωρίζω, όταν υπάρχει debate σε κάτι, όχι ντέρμπυ, αρένα με λιοντάρια γίνεται και όποιος πει μαλακία θα την βρει από τους συναδέλφους του με εκατό κιλά ειρωνείας πάνω. Σεις οι επαγγλεματίες άπληστοι βλέπω είστε πολύ πολιτισμένοι. Μπράβο σας.
42
-------
Δεν ελπίζω τίποτα
Δεν φοβάμαι τίποτα
Είμαι ξέμπαρκος
Αυτό ακριβώς, και ιδιέταιρα στις επιστήμες που το αντικείμενο μελέτης εμπλέκει ανθρώπους σε τέτοιο βαθμό, γίνεται της ΠΟΥΤΑΝΑΡΑΣ, διαφωνίες ακόμα και στα πολύ βασικά, απλά δεν υπάρχει κονσένσους, με το τρόπο που προσπαθείς (κατωριμε) να δείξεις. Περιμένεις να σε πιστέψουμε οτι σε μια επιστήμη που παίζουν πιο χοντρά συμφέροντα απο όλες τις άλλες, δε γίνεται κάτι τέτοιο? Δεν αμφιβάλω οτι υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά θές πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα για να σε πιστέψομε φίλε μου. Αν θες να σε πάρομε στα σοβαρά, σταμάτα να φένεσαι τόσο ζηλωτής των αμερικάνων πασόκων.
Οσον αφορά το πως κρίνουμε αν μια θεωρία ειναι πετυχημένη, χοντρικά σε όλες της επιστήμες γίνεται ως εξής. Υποθέτουμε οτι υπάρχει ενας φυσικός νομος με κάποιες συνέπειες. Μαζεύουμε δεδομένα απο τον κόσμο και υπολογίζουμε τις πιθανότητες τα δεδομένα αυτά να είναι προιόν τύχης. Δηλαδή αν πείς οτι γίνεται υπερσεισμός και είσαι Ιάπωνας, τοτε δεν θα σε πολυπροσέξουμε γιατι οι πιθανοτητες να γινει σεισμός στην Ιαπωνία είναι μεγάλες αρα μπορεί απλά να στάθηκες τυχερός. Αν όμως εισαι σουηδός και πεις οτι θα γίνει σεισμός 6 ριχτερ αύριο και βγεις αληθινός τοτε επειδή ξερουμε οτι τετοιους σεισμούς εχουμε κάθε 100 χρόνια, τοτε δεν μπορούμε να απορίψουμε τη θεωρία σου και την δεχόμαστε ως σωστή μεχρι να βρεθεί μια νέα θεωρία που προβλέπει τους σεισμους με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Οσον αφορά τους οικονομολόγους οχι, ο βικ νομίζει οτι οι απο δω θα γαμήσουνε τους απο κεί. Δεν παίζει κάτι τετοιο, το γεγονός οτι δεν καταλαβαίνει τους τύπους που ήταν υπέρ του ευρώ είναι άσχετο και το οτι βλέπει τη συζήτηση σαν αγώνα μπάλας δείχνει καθυστέρηση σε υπέρτατο βαθμό. Το να βλέπεις εναν οικονομολόγο Α να μιλάει με εναν οικονομολόγο Β και να λες οτι επειδή ο Α τα εξηγεί καλά ενω τον Β δεν τον καταλαβαίνω (λες και το αντικείμενο τον οικονομολόγων ειναι ποιος θα πείσει καλύτερα τον κάθε καθυστέρα) ο Α γάμησε τον Β, σημαινει οτι εισαι ΚΑΘΥΣΤΕΡΑΣ. Σιμπλ.
Οχι, απλως δεν είμαστε ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΣ και οταν κάποιος λέει κατι λαθος δεν παμε να επιτεθούμε σε αυτόν που έκανε λάθος, αλλα στη θεωρία του. Γιατι διαφορετικά θα είμασταν ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΣ. Σαν τον Βικ.
Last edited by katwrimos; 19-11-2011 at 00:06.
Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influences, are usually the slaves of some defunct economist.
J. M. Keynes.
Μέρα ντέρμπυ όντως, η ειρωνεία είναι ότι μοστράρεις πολιτισμό και καταλήγεις να λες μαλακιάρες γιατί σου θίξαμε τον κλάδο και κυριότερα τον εαυτό σου. Ας τα πάρουμε ένα-ένα τα σιμπλ πράγματα, γιατί εσείς οι οικονομοτέτοιοι το σιμπλ το κάνετε φακτ απ, επίτηδες ή όχι δεν ξέρω.
Λοιπόν, ούτε νομίζω ότι οι από δω θα γαμήσουν τους από εκεί (what?) και ούτε είχα πρόβλημα να παρακολουθήσω την συζήτηση όπως υπέθεσες απλοϊκά. Γενικά γράφεις ότι λέω "ο Α τα εξηγεί καλύτερα ενώ τον Β δεν τον καταλαβαίνω" το οποίο προφανώς και έβγαλες από τον κώλο σου καθώς ούτε έγραψα αυτό, ούτε ξέρεις καν τι συζήτηση παρακολούθησα, ποιοι συμμετείχαν και τι είπαν. Φαντάζομαι σου φαίνεται αδιανόητο ένας κομπιουτεράς άσχετος με την ΕΠΙΣΤΗΜΗ σου (τρομάρα σας, μόνο αυτό έχω να πω γιατί αν πιάσω την ΕΠΙΣΤΗΜΗ σου δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο) να καταστάλλαξε τόσο εύκολα σε μία απόφαση που εσύ, ο υπεργάματος ενημερωμένος της Σκανδιναβίας μας πρήζεις τον πούτσο καθημερινά ότι δεν ξέρεις τι θέλεις.
Γενικώς, πιάστηκες από το ύφος μου που μίλησα με όρους ντέρμπυ και μετά σόλαρες, όπως κάνεις συνήθως για να μας πεις άλλη μια φορά ακόμα, πάλι, ξανά πόσο σοβαρό πράγμα είναι η επιστήμη σας.
Ώρες-ώρες, είσαι πραγματικά πολύ κενόδοξος βρε αδερφέ μου. Κάτσε δες την συζήτηση στην οποία αναφέρομαι αν θες να κάνεις σχολιασμό σε αυτό που είπα, δηλαδή είναι φοβερό πώς έβγαλες οχετό κοτσανάρας (με κερασάκι τον χριστιανισμό -πάλι!) επειδή στην είπα για το ότι είσαι και συ και το συνάφι σου ότι να'ναι. Αν δεν έχετε καταλήξει ακόμα ποιο είναι το καλύτερο πράγμα (ευρώ ή όχι) για μία χώρα συγκεκριμένα, είστε ή βαλτοί ή άχρηστοι. Τελεία.
Είσαι και φαίνεσαι. Σε ποιον επιτέθηκα προσωπικά; Δεν θυμάμαι ούτε καν ονοματεπώνυμο κανενός από τους ευρωχέστηδες, η αποψάρα τους λέω ότι γαμήθηκε. Επίσης επιτέθηκα στον οικονομολόγο κατώριμο που ακόμα δεν έχει καταλήξει γιατί τρέχουν οι εξελίξεις και κρέμεται από τα αρχίδια κάποιου άλλου και είναι "θέμα πολιτικής".
Άιντε καληνύχτα και καλό ματς να έχουμε.
42
-------
Δεν ελπίζω τίποτα
Δεν φοβάμαι τίποτα
Είμαι ξέμπαρκος