Ο καιρός και η οικονομία δεν λειτουργούν με τις ίδιες ταχύτητες. Προφανώς είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά ο τρόπος που φτιάχνουμε μοντέλα για να κάνουμε προγνώσεις είναι ακριβώς ο ίδιος, και γι'αυτό σου είπα στην αρχή πως νομίζεις πως επειδή είναι διαφορετικά πράγματα τότε δε μπορούμε να τα περιγράψουμε με τον ίδιο τρόπο, λες και η οικονομία είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, ή μάλλον μοναδική. Τέσπα, όπως και να'χει όμως, υπάρχουν οικονομολόγοι που κάνουν προβλέψεις σε βάθος 25ετίας και βάλε. Επίσης χρησιμοποιούν και ιστορικά στοιχεία ώστε να μπορούν να ξέρουν πόσο περίπου διαρκεί το κάθε φαινόμενο, πχ η σημερινή κρίση, που μοιάζει με προηγούμενες του παρελθόντος, και λένε πως θα χρειαστούμε περίπου 10 χρόνια λιτότητας για να καταφέρουμε να βγούμε. Καταλαβαίνω το σκεπτικισμό σου, και ο κατώριμος ξέρει ότι γενικώς εγώ κομπλάρω με μερικά δόγματα της οικονομίας που μαγικά αφαιρούν υπάρχοντες πραγματικούς μηχανισμούς της οικονομίας (πχ τράπεζες) από τις εξισώσεις τους, αλλά στη σημερινή εποχή νομίζω ότι σιγά-σιγά ακόμα και οι οικονομολόγοι ξεπερνάνε τα κόμπλεξ τους, παραδέχονται τα λάθη τους και γενικώς ρε παιδί μου κινούμαστε προς μια κατεύθυνση γενικώς καλή όσον αφορά το πόσο αξιόπιστες προβλέψεις θα μπορούμε να κάνουμε για τα μακροοικονομικά της χώρας, με δεδομένα, όχι με το "έτσι θέλω".