Page 215 of 539 FirstFirst ... 115165205213214215216217225265315 ... LastLast
Results 3,211 to 3,225 of 8081

Thread: Μια ακόμα πιο εξαιρετική εποχή.

Συγκρίνεις βραχυπρόθεσμες με μακροπρόθεσμες προβλέψεις εδώ. Όταν ο οικονομολόγος προβλέπει πτώση του GDP για το επόμενο διάστημα, είναι σαν τον μετεωρολόγο που προβλέπει ξηρασία τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι κάτι που στην πρώτη περίπτωση επηρεάζει άμεσα την οικονομία, ενώ στη δεύτερη ο καιρός μας γράφει στα αρχίδια του. Νομίζω ότι φεύγουμε λίγο οφ τόπικ όμως. Θα αναμείνω την τοποθέτηση του κατώριμου πριν γράψω ξανά για να μη μονοπολούμε το τόπικ.
    Neon Dreamers Nevermore Fan Club

καμαρωτὸς εὐνοῦχος BibleBlackBird's Avatar

ποιος θα ξεκινησει poll 'υπηρεσιακος πρωθυπουργος' για να δειξει ο λαος ποιον θελει; Εγω θα λανσαρω κινημα με Σαββα Μιχαηλ για την θεση.

Senior Member

Quote Originally Posted by Odonian View Post
    Αυτό είναι κάτι που στην πρώτη περίπτωση επηρεάζει άμεσα την οικονομία, ενώ στη δεύτερη ο καιρός μας γράφει στα αρχίδια του.
    Διαφωνώ. Και στις δύο περιπτώσεις επηρεάζεται το αποτέλεσμα ως ένα βαθμό. Όταν έβγαινε πχ ο Ρουμπίνι και καταστροφολογούσε όλοι (σχεδόν) τον γράφανε στα παπαριά τους, γι'αυτό και σήμερα νιώθει δικαιωμένος κιετς. Τέσπα, είναι περασμένη η ώρα και έχω δουλειά. Το συνεχίζουμε άλλη φορά.

You are my detonator. Phantom Duck's Avatar

...πώς ακριβώς επηρεάζει ο μετεωρολόγος τον καιρό;...

Senior Member

Όπως ακριβώς ο οικονομολόγος την οικονομία.

Ο μετεωρολόγος δίνει μια πληροφορία (τη πρόβλεψη) στο ευρύ κοινό, το οποίο κοινό μπορεί να επηρεαστεί και να πάρει αποφάσεις (πχ κατανάλωση καυσίμων) που θα επηρεάσουν τον καιρό σε βάθος χρόνου -και η πρόβλεψη φυσικά είναι λιγότερο ακριβής απ'όσο αναμενόταν. Εξαρτάται από το πόσοι άνθρωποι λαμβάνουν στα σοβαρά τη πρόβλεψη και αν αντιλαμβάνονται πως οι πράξεις τους έχουν αντίκτυπο, ακόμα και αν αυτός δε φαίνεται άμεσα. Η κλιματική αλλαγή ας πούμε, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Φοίβε σου απάντησα σε αυτό πιο πάνω. Αυτό που λες συμβαίνει σε βάθος χρόνου (πολύ βάθος!) - για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία 1 βαθμό θέλουμε πολλά χρόνια και είναι ιδιαίτερα επισφαλές να το αποδόσουμε στους μετεωρολόγους όταν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν κυρίως οικονομικά αίτια. Από την άλλη η επίδραση των προβλέψεων των οικονομικών οίκων στην πορεία της οικονομίας είναι μετρήσιμη και άμεση. Εντάξει κβαντικά οτιδήποτε και αν παρατηρείς το επηρεάζεις, αλλά ας μην το πάμε στα άκρα. Στο παράδειγμα που ανέφερα (με την ξηρασία) η επίδραση του μετεωρολόγου στο ζήτημα είναι μάλλον ανύπαρκτη. Είτε μας το πει είτε όχι, το ίδιο θα γίνει.

Η πρόβλεψη για το global warming που χρησιμοποιείς ως παράδειγμα είναι μια πρόβλεψη με ορίζοντα αιώνα (θυμίσου πότε αναφέρθηκε πρώτη φορά) και δεν ξέρω κανέναν οικονομολόγο να κάνει τόσο μακροπρόθεσμες προβλέψεις με σοβαρότητα (ευτυχώς!). Αν τις έκανε όμως νομίζεις ότι θα επηρέαζαν τη σημερινή οικονομία; Αμφιβάλλω σφόδρα. :ρ

Ας μη συγκρίνουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

edit: Το ξέρω, σπαμάρω, αλλά βαριέμαι.
    Last edited by Odonian; 09-11-2011 at 18:55.

Senior Member

Ο καιρός και η οικονομία δεν λειτουργούν με τις ίδιες ταχύτητες. Προφανώς είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά ο τρόπος που φτιάχνουμε μοντέλα για να κάνουμε προγνώσεις είναι ακριβώς ο ίδιος, και γι'αυτό σου είπα στην αρχή πως νομίζεις πως επειδή είναι διαφορετικά πράγματα τότε δε μπορούμε να τα περιγράψουμε με τον ίδιο τρόπο, λες και η οικονομία είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, ή μάλλον μοναδική. Τέσπα, όπως και να'χει όμως, υπάρχουν οικονομολόγοι που κάνουν προβλέψεις σε βάθος 25ετίας και βάλε. Επίσης χρησιμοποιούν και ιστορικά στοιχεία ώστε να μπορούν να ξέρουν πόσο περίπου διαρκεί το κάθε φαινόμενο, πχ η σημερινή κρίση, που μοιάζει με προηγούμενες του παρελθόντος, και λένε πως θα χρειαστούμε περίπου 10 χρόνια λιτότητας για να καταφέρουμε να βγούμε. Καταλαβαίνω το σκεπτικισμό σου, και ο κατώριμος ξέρει ότι γενικώς εγώ κομπλάρω με μερικά δόγματα της οικονομίας που μαγικά αφαιρούν υπάρχοντες πραγματικούς μηχανισμούς της οικονομίας (πχ τράπεζες) από τις εξισώσεις τους, αλλά στη σημερινή εποχή νομίζω ότι σιγά-σιγά ακόμα και οι οικονομολόγοι ξεπερνάνε τα κόμπλεξ τους, παραδέχονται τα λάθη τους και γενικώς ρε παιδί μου κινούμαστε προς μια κατεύθυνση γενικώς καλή όσον αφορά το πόσο αξιόπιστες προβλέψεις θα μπορούμε να κάνουμε για τα μακροοικονομικά της χώρας, με δεδομένα, όχι με το "έτσι θέλω".

Δε διαφωνώ πολύ με όλα αυτά. Το πρόβλημά μου είναι με την αντιμετώπιση των ειδικών από τον κόσμο κυρίως. Ψάχνουμε ήρωες, ψάχνουμε σιγουριές. Πετυχαίνει κάτι ο ρουμπινι και μαζεύει φαν κλαμπ, άσχετα αν αποτύχει 20 φορές σερί μετά (υπερβολή). Ο κοσμος δεν κατανοεί απαραίτητα τους περιορισμούς της επιστήμης και των ανθρώπων που την ασκούν και δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην οικονομία, είναι παρόμοιο πχ στην ιατρική - και εκεί έχεις τους "θεούς" House που θα σε κάνουν καλά γιατί "ξέρουν" ή τους "κομπογιαννίτες" που απλά σου είπαν κάτι που δεν ήθελες να ακούσεις. Κατανοώ οτι είναι αδύνατο κάθε ειδικός σε χώρους με μεγάλη αβεβαιότητα να ξεκινάει τις προβλέψεις του με τη φράση "μπορεί να λέω και μαλακίες, αλλά" ή έστω να δίνει όλους τους περιορισμούς της δουλειάς του στον μέσο παρατηρητή (και επειδή δε γίνεται και επειδή δε θέλει!). Είναι όμως θέμα παιδείας για όλους εμάς που δεν είμαστε ειδικοί να γνωρίζουμε τι έχουν να μας προσφέρουν αυτοί που είναι, κάτι που φυσικά έχει να κάνει και με τον κλάδο στον οποίο αναφερόμαστε - με διαφορετική σιγουριά πρέπει να δεχτούμε τα λόγια του οικονομολόγου και με διαφορετική του χημικού πχ.

The Patient H.'s Avatar

Παιδιά στον πούτσο μας όλα αυτά. Το 'χετε πάρει χαμπάρι ότι διαλυόμαστε?
    Quote Originally Posted by FIXXXER View Post
    Anagkastika stirizoume Hillary

Senior Member

Μπορείς να κρατήσεις την ανάσα σου για 6 λεπτά;

Defunct Economist

Η πρόβλεψη για το global warming που χρησιμοποιείς ως παράδειγμα είναι μια πρόβλεψη με ορίζοντα αιώνα (θυμίσου πότε αναφέρθηκε πρώτη φορά) και δεν ξέρω κανέναν οικονομολόγο να κάνει τόσο μακροπρόθεσμες προβλέψεις με σοβαρότητα (ευτυχώς!). Αν τις έκανε όμως νομίζεις ότι θα επηρέαζαν τη σημερινή οικονομία; Αμφιβάλλω σφόδρα.
    Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influences, are usually the slaves of some defunct economist.
    J. M. Keynes.

Αυτή είναι η απάντησή σου σε τι ακριβώς; Δε νομίζω ότι κάποιος εδώ μέσα είπε ότι όλα τα principles των οικονομολόγων είναι λάθος ε. Πρόβλεψη δεν είναι "θα παίζει ανάμεσα στο max και στο min των τελευταίων 100 χρόνων αν δε γίνει μαλακία". Πρόβλεψη είναι ότι θα είναι άνω του 10% πχ, πολύ κοντά στο max. Όταν μιλάω για τις προβλέψεις του ρουμπινι εννοώ όλα αυτά που έχει πει για την πορεία της οικονομίας στο βραχυμεσοπρόθεσμο μέλλον (ή πλέον παρελθόν), όχι ότι ο άνθρωπος δεν έχει διαβάσει τη θεωρία του.

Να το κάνω πιο λιανά: Αν πάω σε έναν γενετιστή και του δώσω ο,τι χρειάζεται από τα ντι εν έηζ μου και της γυναίκας μου (λέμε τώρα) και τον ρωτήσω πόσο ψηλό θα βγει το παιδί μου, δε θέλω μια πρόβλεψη με βάση τα εμπειρικά δεδομένα που λένε ότι το παιδί θα βγει από 1.50 μέχρι 2.10. Αυτό μάλλον το ήξερα. Μια καλή πρόβλεψη είναι "πάρε μια πορτοκαλί μπάλα γιατί θα βγει τέρας" (και μαύρος!).

Αυτό που λέω δεν αλλάζει. Το να ξέρουμε ότι και σε 100 χρόνια (αν δεν γίνει μαλακία ξαναλέω, πχ παγκόσμιος πόλεμος ξερωγω) το γράφημά μου θα παραμείνει μέσα στις γραμμές, δεν αλλάζει τη σημερινή οικονομική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Το ποστ-απάντηση το οποίο αναλύει τη γνώμη μου για τον ρουμπινι βρίσκεται στην αρχή της προηγούμενης σελίδας. Δώσε μου τα φώτα σου.

Defunct Economist

Αυτή είναι η απάντησή σου σε τι ακριβώς; Δε νομίζω ότι κάποιος εδώ μέσα είπε ότι όλα τα principles των οικονομολόγων είναι λάθος ε. Πρόβλεψη δεν είναι "θα παίζει ανάμεσα στο max και στο min των τελευταίων 100 χρόνων αν δε γίνει μαλακία". Πρόβλεψη είναι ότι θα είναι άνω του 10% πχ, πολύ κοντά στο max. Όταν μιλάω για τις προβλέψεις του ρουμπινι εννοώ όλα αυτά που έχει πει για την πορεία της οικονομίας στο βραχυμεσοπρόθεσμο μέλλον (ή πλέον παρελθόν), όχι ότι ο άνθρωπος δεν έχει διαβάσει τη θεωρία του.

Να το κάνω πιο λιανά: Αν πάω σε έναν γενετιστή και του δώσω ο,τι χρειάζεται από τα ντι εν έηζ μου και της γυναίκας μου (λέμε τώρα) και τον ρωτήσω πόσο ψηλό θα βγει το παιδί μου, δε θέλω μια πρόβλεψη με βάση τα εμπειρικά δεδομένα που λένε ότι το παιδί θα βγει από 1.50 μέχρι 2.10. Αυτό μάλλον το ήξερα. Μια καλή πρόβλεψη είναι "πάρε μια πορτοκαλί μπάλα γιατί θα βγει τέρας" (και μαύρος!).

Αυτό που λέω δεν αλλάζει. Το να ξέρουμε ότι και σε 100 χρόνια (αν δεν γίνει μαλακία ξαναλέω, πχ παγκόσμιος πόλεμος ξερωγω) το γράφημά μου θα παραμείνει μέσα στις γραμμές, δεν αλλάζει τη σημερινή οικονομική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Το ποστ-απάντηση το οποίο αναλύει τη γνώμη μου για τον ρουμπινι βρίσκεται στην αρχή της προηγούμενης σελίδας. Δώσε μου τα φώτα σου.
    βασικά πνίγομαι στη δουλειά αυτή τη στιγμή, επίσης εχεις αναφέρει ενα κάρο πράματα οποτε θα απαντήσω αναλυτικά σε λίγο.
    Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influences, are usually the slaves of some defunct economist.
    J. M. Keynes.

Ωχ, μην πιάσεις όλη την κουβέντα περί μετεωρολόγων! :ρ

Απλά για τον ρουμπινι ας πούμε και φτάνει νομίζω. Όποτε μπορείς, δε βιάζομαι, μάλλον αύριο θα τα δω αν δεν ξενυχτίσω.

Anti-Hero Reject's Avatar

Μόνο ο Βαζα μας σώζει. Το θαμπς απ στο 13:00 και μετά.
    Barry Prudom-He's Public Enemy No1.