Page 29 of 31 FirstFirst ... 192728293031 LastLast
Results 421 to 435 of 462

Thread: thread pragmatikis ypeuthynotitas.

ultimus_kafrus Djerdjelesh's Avatar

Bump γιατί είναι ένα απ' τα καλύτερα τοπικ εβερ.

Επίσης οι κ.κ nasum, shora, irreligious και wbrb να ανεβάσουν ξανά τις συλλογές τους. Όπως κι ο πάνκης τη 2η που έκανε.

Αν θεωρηθεί άκυρο το bump και κλειδωθεί (κρίμας θα είναι) θα παρακαλούσα τους 5 άνωθι χρήστες να μου στείλουν pm με τα ανάλογα λινκ και υπόσχομαι να κεράσω ρακή σπιτική. Ευχαριστώ.

Πάω τώρα για ύπνο.

Ουφ. Πόσο γαμάτο είναι το τόπικ και πόσο αδύνατο μου είναι να γράψω. Δεν το είχα δει τότε γιατί δεν έμπαινα και το διάβασα μονορούφι (!). Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρώτο θα ήταν κάτι των Queen, τώρα τι ακριβώς αδυνατώ να αποφασίσω.
    Neon Dreamers Nevermore Fan Club

sober Ragozin irreligious's Avatar

αι, το σκληρός δίσκος μου πέθανε και έχω ελάχιστα πράματα, αλλά θα προσπαθήσω να ριπάρω από σι ντιά και να κατεβάσω και να σε μοντάρω ρε κιαρατά!
    i need feminime venoms in order to function with the system.

ultimus_kafrus Djerdjelesh's Avatar

γαμάει το αβαταρ σου κιαρατά

διάβασα όλο το θρεντ

πάμε, χωρίς σειρά

Psychotic Waltz - Nothing

Δύσκολο να το εξηγήσω τελείως, ίσως μου αρέσουν άλλα τραγούδια στο Social Grace παραπάνω (τα πιο παπατζίδικα χμ) αυτό εδώ με πιάνει και συναισθηματικά πολύ. Ήμουν στην ηλικία που με απασχολούσαν τα επιστημολογικά και τα μεταφυσικά και η εντόνως διιστική θέση τους εδώ με ερέθιζε. Οι απόψεις μου είναι πια πολύ διαφορετικές αλλά κάθε φορά που το ακούω κεντρίζομαι όπως όταν ήμουν έφηβος. Η τέχνη δεν υπάρχει για να συμφωνούμε μαζί της, υπάρχει για να παραδιδόμαστε στην υπερβατική της χάρη, να εμπνεόμαστε για κάτι καλλίτερο, να θυσιάζουμε κάτι, να ρισκάρουμε κάτι. Έχω οικειοποιηθεί τα λόγια του και τα έχω κάνει δική μου, διαφορετική θεώρηση.

King Crimson - Larks Tongues in Aspic pt. I

Αυτό δεν έχει λόγια καν, αλλά κάτι μου γίνεται στο μεσαίο μέρος με τον βόμβο από την συνομιλία και το βιολί του Cross. Διάφορα μου γινονται μάλλον εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι αλλάζω συχνά γνώμη για τον δίσκο και το τραγούδι από King Crimson που ταιριάζει σε μια τέτοια λίστα, αλλά ευτυχές πρόβλημα είναι αυτό. Είναι αφηρημένη μουσική και έτσι είναι δύσκολο να πω τι γίνεται μέσα μου και σε τι το αποδίδω όταν την ακούω, αλλά με τον τρόπο της και αυτή η εμπειρία είναι άξια να τοποθετηθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα πιο 'δηκτικά' της λίστας μου. Όταν ακούω αυτή την σύνθεση εμπνέομαι από την κίνησή της, όχι το μοτίβο της. Δεν φαίνεται να έχει λόγο, λες και η αρχή της είναι εσωτερική. Είναι λες και βλέπω ένα δεντρό. Δεν νομίζω ότι και η μπάντα που την αυτοσχεδίαζε θα μπορούσε να μου το εξηγήσει διαφορετικά. Το σκέφτομαι συχνά αυτό, το πως η τέχνη Είναι. Παράλληλα, ψηλότερα από τα ανθρωπινά, εμπνέει προς την αυτοματοποίηση, μια άρρητη ανυπαρξία.

Fates Warning - Orphan Gypsy
    Fates Warning - Guardian

Θέλω να γράψω στα σοβαρά κάποτε για αυτά τα δυο, δεν ξέρω από που να αρχίσω καν στο να κάνω έναν μικρο σχολιασμό, οπότε δεν θα κάνω για τώρα. Με συγκινούν όσο λίγη μουσική και είναι μέρος μου. Ελπίζω να τα καταλάβω και να με καταλάβω.

Watchtower - The Fall of Reason

Αυτό είναι σαν παιχνίδι μέσα μου, με συγκινεί σε άλλο επίπεδο. Παρακολουθώ τα σημεία. Που στέκεται κάτι και τι στέκεται απέναντί του, δεν ξέρω μου βγάζουν κάτι παιχνιδίζων οι Watchtower. Οι στίχοι είναι καλοί και το μοτίβο αντανακλάται στην μουσική (μεγάλο φετίχ όταν κάποιος σύνθετης δημιουργεί μουσικές εικόνες σχετικές με τους στίχους του και γενικά σπάνιο στο HM), αλλά δεν είναι αυτό το ιδιαίτερο που με τραβάει σε αυτόν τον δίσκο, είναι κάτι άλλο. Μάλλον ότι δεν έχει εξαντληθεί ακόμα κάτι σημαίνει για μένα, είναι ένας δίσκος απολύτως απέξω μου ακόμα και αν τον έχω μάθει απέξω. Λες και κοιτάω μέσα σε μια μηχανή και ξέρω πια τα γρανάζια και τα διαμετρήματά τους και πως λειτουργούν σε σύνθεση, αλλά η μηχανή κάνει κάτι που δεν το έχω καταλάβει. Δεν μιλάω ακριβώς για περιπλοκότητα, υπάρχουν - πολύ - πιο περίπλοκοι δίσκοι. Μιλάω για ευρυθμία που υπόσχεται χρηστικότητα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ακατάληπτο. Έτσι στέκεται μοναχή μηχανή, όπως λεμέ παραπάνω, σαν το δεντρό, υπάρχει για να υπάρχει και εμπνέει κατά λάθος.

My Dying Bride - Symphonaire Infernus Et Spera Empyrium

Candlemass - Black Stone Wielder

Omen - In The Arena

Εδώ είναι τελείως εφηβικό φαντασιακό το πλαίσιο. Τι έλεγα πάνω για μουσικές εικόνες που ταιριάζουν με την θεματική των στίχων? Εδώ το κάνει μονάχος του ο JD Kimball, στο καλλίτερο κομμάτι Omen. Λέει

Your blood spills to the ground
    Your body feels broken
    You face the earth and
    Breathe the dust again
    Your head is spinning
    You feel another blow
    You hear the steel rip
    You to the bone

και τα νοιώθω έντονα σχεδόν σαν βίωμα. Παίζει ζαλάδα και κούραση και ιδρώτας και φόβος. Τιμή στο ταλέντο ενός τραγουδιστή που μπορεί να το κάνει αυτό, να εξυψώσει μια θεματική που και στο 1986 ήταν ηδύ 10 χρόνια εξαντλημένη (συγγραφικά) με την συναισθητική του ικανότητα, σε κάτι ολότερο. Αιτιολογεί όλο το Heavy Metal αυτή η ικανότητα λίγων το να παίρνουν απλές λέξεις και απλά ριφς και απλές εκτελέσεις και να τα κάνουν όλα μαζί να γινονται ένα πράγμα, και τόσο έντονο.

Marillion - A Script For a Jester's Tear

Οι στίχοι θα μπορούσαν να σημαίνουν 100 διαφορετικά πράγματα για 100 διαφορετικούς ανθρώπους, για μένα σημαίνουν μόνο ένα. Δεν μπορώ να επεκταθώ.

In The Woods... - HEart of the Ages

Καλά και εδώ αξίζει κάποιο σοβαρότερο κείμενο, αλλά επιγραμματικά είναι πάλι περί του εφηβικού πράγματος, του να προσπαθείς να κατακτήσεις έναν κόσμο που τον εκφράζεις με μια ξένη γλωσσά μεν (δάση και παγανολατρίες εδώ) αλλά στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την παραδοχή του εσώτερου ψυχισμού και την γενναιότητα, το ρίσκο του να καλλιεργήσει κανείς μέσα του τα πράγματα που 'οι άλλοι' θα κορόιδευαν περισσότερο. Γενναιότητα δεν είναι να μην φοβάσαι τίποτε, αυτό είναι αναισθησία. Γενναιότητα είναι να τα φοβάσαι όλα αλλά να παίρνεις τα ρίσκα σου έτσι κι αλλιώς. Εξ ου και η γυμνή κραυγή που μιλάει για μια αρχαία λατρεία, για εκατοντάδες χρόνια, αθάνατη. Φαίνεται κάτι τόσο μακρινό, αλλά είναι πολύ κοντά, μέσα, απτό και απαραίτητο.

Δεν ανεβάζω συλλογή, δεν υπάρχει λόγος, κάθε τρακ είναι σε δίσκο που είναι τέλειος, να κατεβάσετε ή βρείτε τους δίσκους τους ίδιους.

small time napoleon hvilelos?'s Avatar

Μόνοι τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού στην αφιλόξενη πόλη είναι σαν κάτι τραγούδια να ανατρέχουν αυτόκλητα στο νου,ακόμα και ένα χρόνο μετά.Σημασία έχει να περνάμε καλά

Misfits - Astro Zombies

Ήταν σε ένα απτα άγρια πάρτυ δημοτικού στο σπίτι του συγχωρεμένου δημήτρη όταν μια συνομωσία σχεδιασμένη απτα άστρα έφερε στο κασσετόφωνο μας το λεγάμενο.Στα φιλαράκια ουδεμία εντύπωση προκάλεσε,για εμένα ήταν μαζί με το I Want You (She's So Heavy) η αρχή του κακού.Το κουβαλώ μαζί μου έκτοτε

Atomic Rooster - Death Walks Behind You

Αιώνια δέσμιος του τρόπου που εισάγεται το βασικό riff σε ένα έτσι κι αλλιώς αριστουργηματικό τραγούδι

Ved Buens Ende..... - The Plunderer

Ο χρήστης Vikotnik έχει γράψει τα 2 καλύτερα blackmetal riffs.Στο The Plunderer υπάρχει το ένα απο αυτά καθως και πολλά ακόμα στοιχεία που συντελούν στο να γίνεται η κάθε του ακρόαση περιπετειώδης και συναρπαστική

Judas Priest - Dreamer Deceiver

Τόσο εμπνευσμένη σύνθεση και τόσο άψογα αποδιδόμενη,με συγκινεί κάθε μα κάθε φορά

Ulver - Capitel III: Graablick blev hun vaer

Στο Bergtatt υπάρχει ατόφια η εκπλήρωση της υπόσχεσης της αφηγηματικής διάστασης του blackmetal,ανοιχτή στην προσληπτικότητα του καθενός.Το τρίτο κόμματι του διαπνεόμενου απο άτεγκτη θεματική και μουσική συνοχή αυτού δίσκου ξεχωρίζει εις τον αιώνα τον άπαντα και μόνο λόγω της ασύγκριτης ζωντάνιας και ομορφιάς του

The Sound - I Can't Escape Myself

Λιγότερο σκότεινο και επιτηδευμένο απο Bauhaus,περισσότερο ανθρώπινο από Joy Division,κατι σαν χρυσή τομή για τους σπουδαίους The Sound

Έχω ένα κακό προαίσθημα οτι τα υπομείναντα 4 ανήκουν στους 4 απόλυτα αγαπημένους μου Μetal δίσκους.Κάπου εδώ να πω οτι η υπέρτατη φριχτή ύποψια που με περιβάλλει χρόνια τώρα είναι πως οι Manowar ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν όταν συνέθεταν το Into Glory Ride.Συνεχίζω πριν ξεκινήσουν οι ζαλάδες πάλι

Voivod - X-Ray Mirror

Αδυνατώ να κατανοήσω τους Voivod.Η υπαρξη τους αδικαιολόγητη,η υφή της μουσικής τους στριφνή και δυσνόητη.Ο χείμαρος ιδεών και ευφυίας που δημιουργεί υπερτραγούδια όπως δαύτο όμως ειναι καθησυχαστικός παράγοντας περί συνεχούς ενασχόλησης μαζί τους.Σχεδόν φίλοι μου

Bathory - A Fine Day to Die

Ναι.Δυστυχώς δεν έχω τίποτα να πω για το A Fine Day to Die των Bathory

Mercyful Fate - Come to the Sabbath

Δύσκολα.Δύσκολα.Δυσθεώρητα τεράστιο τραγούδι σε έναν ανομολόγητα υπέρλαμπρο δίσκο.Eίναι το κομμάτι που κλείνει θριαμβευτικά το Don't Break the Oath,πόσο αδιανόητα τέλειο πρέπει να είναι για να τόλμα κάτι τέτοιο δηλαδή.Απο μακριά

Celtic Frost - Inner Sanctum

οκ ψέμα.ομολογώ πως είμαι ανίκανος να ξεχωρίσω οτιδήποτε από Το Mega Therion,τον χαρακτηριστικά πανισχυρότατο Metal δίσκο απο καταβολής κόσμου.Άλλη η χαρη που αναδύει το συγκεκριμένο.Έχοντας προφητέψει τον επικείμενο μαρασμό από τις προελαύνουσες στρατιές μιμιτών,αποχωρούν ξεδιάντροπα αφού έσπειραν οτι χωράφι υπήρχε και κάνουν χαβαλέ πετώντας ανάμεσα σε new wave διασκευές,όπερες και one in their prides ένα κομμάτι που μόνο στο πρώτο του λεπτό καταφέρνει τόσο αβίαστα και στην πλάκα να χωρέσει riffs και αρμονία αλλαγής ρυθμων που αναρίθμητοι σημαντικοί και μη ακόλουθοί τους δεν πρόκαμαν να κάνουν σε δισκογραφίες.

Οι δικοί σας,Μεγάλοι Celtic Frost!
    Touch my beloved's thought while her world's affluence crumbles at my feet

sober Ragozin irreligious's Avatar

δύναμις!
    i need feminime venoms in order to function with the system.

Judas Priest - Dreamer Deceiver

Τόσο εμπνευσμένη σύνθεση και τόσο άψογα αποδιδόμενη,με συγκινεί κάθε μα κάθε φορά
    πω πω ναι το ξέχασα εγώ έχεις δίκιο, καλλίτερο κομμάτι priest καλλίτερο κομμάτι HM καλλίτερο κομμάτι γενικά ετκ ετκ

Γενικά πολύ ωραίες επιλογές, θέλω να σε κεράσω μια μπύρα - ή κάτι - καμιά φορά, πες όταν είσαι Αθηνα και άμα προτίθεσαι

Senior Member warlord mkII's Avatar

Έχω ξαναποστάρει αλλά τώρα είμαι σε μια φάση που το καλοκαίρι με ρίχνει ψυχολογικά και αυτό είναι το soundtrack:

1) Jethro Tull - Weather Cock

"Do you simply reflect changes in the patterns of the sky,
    Or is it true to say the weather heeds the twinkle in your eye?
    Do you fight the rush of winter and hold snowflakes at bay?
    Do you lift the dawn sun from the fields and help him on his way?"
    ατελειωτο ονειρικο ταξιδι...

2) Skyclad - Quantity Time

Τραγικά υποτιμημένο τραγούδι. "You cannot hold a dream to ransom" = τι τεραστια δυναμη εχουν 7 λεξουλες!

3) Camel - Lady Fantasy Ποιος ειμαι εγω για να "σχολιασω" το τελειο? Ηχητικος συναισθηματικοπινακας.

4) Rainbow - Rainbow eyes

"No sighs or mysteries
    She lay golden in the sun
    No broken harmonies
    But Ive lost my way
    She had rainbow eyes"

5) Styx - Boat on the River

Η αποδειξη οτι το εμπορικο μπορει να ειναι και ποιοτικοτατο.

6) Bruce Sprigsteen - Nebraska

Καθε φορα που το ακουω με συγκινει, αν και ουσιαστικα θα επρεπε να το μισω γιατι ειναι μια αμερικανια του κερατα.

7) Wishbone Ash - Persephone

Kansas - The Wall

And with each passing day I feel a little more like something dear was lost"

9) Rush - Different Strings

Different eyes see different things
    Different hearts beat on different strings
    But there are times for you and me,
    When all such things agree

10) Black Sabbath - Falling off the edge of the world

Ολο και πιο συχνα πιστευω οτι ο Dio το εγραψε για μενα.

Και μετα απο αυτα, ξυπναει ο warlord μεσα μου και το ριχνω στο λαϊκο προγραμμα:

Accept - Princess of the Dawn
    Leatherwolf - Thunder
    Jag Panzer - Chain of command
    Saxon - Crusader
    Omen - Teeth of the Hydra
    Randy - The Beast
    Warlord - Deliver us from Evil
    Riot - Sign of the Crimson Storm
    Manowar - Bridge of death
    Manilla Road - The Ninth Wave

To Defend Our Steel Ra Pariah's Avatar

Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!

Thunder...
    ALL YOU THE TRUTHFUL SPRATTLE WITH ME,
    LET'S SWEEP THE FALSE ONES AWAY!

Δράκος ikonoklast's Avatar

Μιας και πάντα έχω μια λίστα έτοιμη θα ποστάρω κι εγώ. Σε αντίθεση με τις σαβούρες που ποστάρατε βέβαια η δικιά μου είναι εντελώς αντικειμενική και είναι όντως τα έντεκα καλύτερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ. Υπεύθυνα αυτό.

1. Tool – Triad
      Νταξ, αυτό είναι εύκολο. Αβυσσαλέα, θρησκευτική κόλαση. Σχεδόν σοκόλαση. Τελειότερα ρυθμικά μέρη στην ιστορία των ρυθμικών μερών. Το συμπέρασμα αιώνων ανθρώπινου πολιτισμού για το πως πρέπει να ακούγεται ένα έγχορδο όργανο. Και οι 5-6 κορυφαίες στιγμές της μουσικής (ολόκληρης, όχι μόνο αυτής που έχω ακούσει), η μία εξ' αυτών στα 2 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Το συμπερασματικό κορυφαίο κλείσιμο στον κορυφαίο δίσκο απο την κορυφαία μπάντα στην rock. Θέωσις. Οk, σκάω.

2. Pink Floyd – Set The Controls For The Heart Of The Sun/Echoes (Live At Pompeii)
      Οι floyd εκτός απο το ότι είναι η κορυφαία μπάντα στη rock έκαναν και πράγματα που δεν θα μπορούσαν να κάνουν άλλοι γιατί ξέραν πολύ καλά που πατούσαν και που βρίσκονταν και ήταν και γοργόνες και μάγκες. Η σημασία του live στην πομπηία είναι πολύ μεγαλύτερη απο απλό footage μιας μπάντας σε ένα dvd. Η εκτέλεση του set the controls for the heart of the sun σε αυτό το θέατρο είναι το δεύτερο καλύτερο κομμάτι που γράφτηκε και παίχτηκε. Το Echoes μπαίνει επίσης εδώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

3. Godspeed You! Black Emperor – Moya
      Ναι είμαι ένα μικρό κοριτσάκι και μ'αρέσουν τα κλισέ και οι κορυφώσεις. 7 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Πόλεμος και ειρήνη.

4. Helios – Bless This Morning Year
      Έχουμε πει γι' αυτόν. Ό,τι λέει το τίτλο.

5. Aphex Twin – Alberto Balsalm
      Είναι ένα κομμάτι γραμμένο για το κοντισιονερ της μανούλας του Richard James μάρκας alberto balsam (ο τίτλος άλλαξε για λόγους tm). Είναι το πέμπτο καλύτερο κομμάτι που γράφτηκε ποτέ και μυρίζει μανούλα.

6. Piano Magic – No Closure

7. Grand Funk Railroad – I Want Freedom
      Εμένα ο πατέρας μου έμαθε να ακούω μουσική γενικά. Αυτός ο δίσκος υπήρχε σπίτι απο πάντα ξερωγώ και παιζόταν σε διακοπές στο αμάξι και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Καλύτερο rock and roll κομμάτι που γράφτηκε ποτε.

8. Dmitri Shostakovich – Prelude And Fugue No. 4 In E Minor
      Στ΄αρχίδια σας αλλά αυτή η δουλειά αυτού του άθλιου αντικομμουνιστή προδότη μου αρέσει πολύ. Ενα φοβερό πρελούδιο και μια χεβιμεταλ φούγκα.

9. Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Μιλώ Για Σένα
      Ε, εντάξει, μεγαλύτερο ερωτικό κομμάτι εβερτ.

10. Στέρεο Νόβα – Προάστια
      Μικρά κοριτσάκια. Σάββατο βράδυ, κυριακή πρωί.

11. The Coup – Laugh/Love/Fuck
      Ο raymond riley πέρα απο το γεγονός ότι είναι μαύρος πάνθηρας, μεγάλο άτομο και πολιτικά ο σημαντικότερος τύπος που έπιασε μικρόφωνο στα χέρια για να ραπίσει, έχει γράψει και το μανιφέστο του επαναστατικού μαρξισμού. Το οποίο συνοψίζει στους εξής στίχους:

"Laugh, love, fuck and drink liquor.
      And help the damn revolution come quicker."

Old-school funk προφανώς.

Last edited by ikonoklast; 16-08-2009 at 19:53.

ωραίο θρεντ, να συνεχιστεί!

Quote Originally Posted by hvilelos? View Post
    Misfits - Astro Zombies

Ήταν σε ένα απτα άγρια πάρτυ δημοτικού στο σπίτι του συγχωρεμένου δημήτρη όταν μια συνομωσία σχεδιασμένη απτα άστρα έφερε στο κασσετόφωνο μας το λεγάμενο.Στα φιλαράκια ουδεμία εντύπωση προκάλεσε,για εμένα ήταν μαζί με το I Want You (She's So Heavy) η αρχή του κακού.Το κουβαλώ μαζί μου έκτοτε
    με συγκίνησες, αφενός γιατί είναι το αγαπημένο μου τραγούδι misfits, αφετέρου επειδή τα ίδια ακριβώς πράγματα με ελαφρώς διαφορετικά λόγια νιώθω και 'γω για το so what των cure

I like turtles pixies's Avatar

πω, ειδα το τοπικ κ ετοιμαζομουν να κανω λιστα αλλα μετα ειδα οτι ειχα ηδη ποσταρει και δεν εχω τιποτα να αλλαξω..
    Quote Originally Posted by pixies451 View Post
    1. Pink floyd- Echoes
    2. Sigur ros- Samskeyti
    Γιατι εχει γραφτει από αγγελους
    3. Guns n roses- November rain
    Γιατι δε μπορω να σκεφτω πιο ολοκληρωμενο τραγουδι
    4. Pixies- Hey
    Γιατι μπορω να το το ακουσω μονο στο τερμα
    5. Velvet underground- pale blue eyes
    6. pearl jam- black
    Γιαυτο
    7. who- behind blue eyes
    8. Sonic Youth - Diamond Sea
    9. Radiohead- Street Spirit (Fade Out)
    Γιατι είναι το πρωτο τραγουδι που μου αλλαξε τη ζωη και γιατι το εχω ακουσει 55840981 φορες.
    10. Portishead – Roads
    I’ve got nobody in my side and surely that aint right
    There was a time that the pieces fit, but I watched them fall away

AWhatUp hater?! BlackiE's Avatar

Pearl Jam - Black
    Pearl Jam - Given To Fly
    Alice In Chains - Nutshell
    David Bowie - Heroes
    Radiohead - Reckoner
    Depeche Mode - Policy Of Truth
    John Frusciante - Going Inside
    Red Hot Chili Peppers - I Could Have Lied
    Mad Season - River Of Deceit
    AC/DC - Touch Too Much

Πιο δύσκολο απ' ότι νόμιζα

αυτά που βάζω με τέτοιο "/" δεν είναι εναλλακτική επιλογή, είναι τραγούδια που τα έχω σχεδόν ίδια ή συνεχόμενα στο σαχλό μυαλό μου. οπότε δεν είναι πάνω από δέκα, είναι δέκα ακριβώς!

1. the smiths - i know it's over
      η ουσία αυτού του κομματιού είναι ότι θα μπορούσε να με κάνει να αρχίσω να λέω υπερβολές. ότι είναι οι καλύτεροι στίχοι που γράφτηκαν ποτέ, ότι είναι η καλύτερη ερμηνεία που έχει ακουστεί ποτέ, ότι είναι το καλύτερο συγκρότημα όοολων των εποχών. δεν θα τα πω, αλλά ποτέ ξανά δεν χώρεσε τόση πολλή αλήθεια σε ένα κομμάτι. αλήθεια όμως ε, όχι οδοντόκρεμες. διαβάστε τους στίχους. μουνόπανα. mother i can feel the soil falling over my head.

1. sonic youth - teenage riot / spacemen 3 - revolution
      κάπου τα 'χω ξαναβάλει αυτά. τα άκουγα πάντα μαζί. θεωρώ πως είναι τα καλύτερα τραγούδια που έχει τύχει να ακούσω. μάλλον μου αρέσουν οι κιθάρες! και τα μπάχαλα.

1. minutemen - history lesson part II
      το πιο πανκ κομμάτι στη λιγότερο πανκ συσκευασία. δεν έχει καν βαβούρα! δεν φωνάζει κανένας! punk rock changed our lives, αυτό μόνο.

1. στέρεο νόβα - μόμπιλ / εν πλω - φεύγεις
      τα δυο αγαπημένα μου ελληνικά συγκροτήματα. τα δυο αγαπημένα μου ελληνικά τραγούδια. των στερεο νοβα είναι ίσως το λιγότερο στερεο νοβα κομμάτι, έχει κιθάρες και τέτοια, αλλά τι να κάνουμε. κι αυτά μαζί τα ακούω πάντα. κλειστοφοβικά, εμμονικά, παγωμένα, μανιοκαταθλιπτικά και τα δύο. μπας και ξέρεις κάνα μέρος που να φοβάμαι λιγότερο.

1. nina simone - sinnerman
      δεν έχω λόγια γι' αυτό το τραγούδι. δεν έχω ιδέα πώς συνέβη.

1. leonard cohen - sing another song, boys / nick cave - from her to eternity
      νομίζω πως είναι το πιο υποτιμημένο τραγούδι του κοεν. ερωτικό είναι, όπως όλα τα υπόλοιπα, αλλά με την εξής διαφορά: το λιγότερο ποιητικό, το λιγότερο αφηρημένο, το λιγότερο ειρωνικό. είναι το πιο ωμό, σκληρό και έντονο. και τη συγκρατημένη δουλειά που κάνει το sing another song, την ολοκληρώνει ο nick cave απελευθερώνοντας όλους του δαίμονες του κόσμου.

1. violent femmes - good feeling
      επίκληση σε κάτι που λέγεται "good feeling". ιδιοφυές.

1. wipers - youth of america / dream syndicate - the days of wine & roses
      όταν μου λέγανε ότι το πανκ δεν είναι σοβαρή μουσική, ότι δεν έχει σπουδαίες συνθέσεις κλπ, συνήθως έλεγα "ακούστε αυτά τα δύο τραγούδια και τα ξαναλέμε". εκ των υστέρων πιστεύω ότι άξιζαν και καμιά φάπα, αλλά όπως και να 'χει δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για δύο έπη. τελειότητα, χτίσιμο, παίξιμο, δομή, συναίσθημα, ορμή, βία.

1. billy bragg - the milkman of human kindness
      η απόδειξη ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αβανγκαρντ από την αφοπλιστική απλότητα και ειλικρίνεια. ένας τύπος με βαριά αγγλική προφορά, μόνο μια ηλεκτρική κιθάρα, και τραγούδια για τον έρωτα και την εργατική τάξη.

1. david bowie - the bewlay brothers / lou reed - the kids
      αυτά τα δύο είναι κοντά ηχητικά, και αυτοί οι δύο ήταν κοντά ούτως ή άλλως. νομίζω ότι είναι απ'τα λιγότερο αναγνωρισμένα τραγούδια των χρυσών περιόδων τους. τα σκεφτόμουν πάντα και τα δύο σαν δυο τραγούδια για την αιμομιξία και το σεξουαλικό περιθώριο. στο bewlay brothers είναι εμφανέστατο το πράμα, αλλά και στο the kids νομίζω σέρνεται υπόγεια η ερωτική φύση της μητρικής σχέσης, του καλέσματος του παιδιού κλπ. ίσως άστοχο, αλλά τα κομμάτια είναι απίστευτα.

κι ένα τραγούδι μπόνους, γιατι δεν είναι καν τραγούδι. είναι απ' τα τραγούδια που είναι larger than life, που είναι urban legends, που δεν έχουν πια ιδιοκτήτη, δημιουργό ή ερμηνευτή. το gloomy sunday φυσικά. αυτοκτονίες, θρύλοι, ιστορική μνήμη, έγινε ταινία, το είπανε καλλιτέχνες απ' τη billy holiday, τη diamanda galas, τη lydia lunch και τη bjork, μέχρι τους portishead, τους associates, τους christian death και τη sinead o' connor. τέλος.