Quote Originally Posted by Helm View Post
Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη που είμαι ελληνίδα γιατι εδω γεννηθηκε ο πολιτισμος
Αν επιτρέπεις μια ερώτηση: πως αντλείς ικανοποίηση από το τυχαίο γεγονός του που γεννήθηκες;

Αν έστω αντλείς ικανοποίηση από το ότι σε σχημάτισε σε καίρια ηλικία ο Ελληνικός πολιτισμός (μέσα από τις πολλαπλές φθίνουσες επιστροφές του από τότε μέχρι τώρα, έστω) ο οποίος έχει αυτές τις ένδοξες ρίζες, και πάλι, εσύ τι υπευθυνότητα φέρεις για αυτό; Παιδάκι ήσουν, άλλοι σε πήγανε σχολείο να διαβάσεις την Οδύσσεια. Τυχερή ναι, αλλά υπερήφανη;

Αν τώρα που είσαι σχηματισμένο άτομο ασχολείσαι με την Ελληνική γραμματεία και επανα-μορφώνεσαι, αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορείς να είσαι υπερήφανη, αλλά το κάνει και ένας Γερμανός άμα λάχει (πέρα από το πρόβλημα της μετάφρασης του υλικού). Και άμα ήσουν Γερμανίδα και διάβαζες Heiddegger, πάλι υπερήφανη για τους ίδιους λόγους θα μπορούσες να είσαι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ίδια σοφία.

Σε ποια από αυτές τις περιπτώσεις εφάπτεται το εθνικό λάβαρο ως σύμβολο υπερηφάνειας; Σύμβολο του-τι-σε-σχημάτισε είναι σίγουρα, αλλά αυτό είναι πιο ουδέτερο πράγμα. Μπορεί κανείς να εναποθέτει τιμή σε κάτι χωρίς να είναι υπερήφανος για αυτό.

Δεν ρωτώ για να τρολλαρω, δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την Ελληνική σημαία και θεωρώ λίγο αριστεροϋστερική την αντίδραση "αααα φασίστες παντού!" με το που την βλεπουν. Και προφανώς για να αποκτήσει ξανά αξιοπρέπεια (και όχι υπερηφάνεια, έχουμε τόσο δρόμο από το ένα στο άλλο) ο τόπος πρέπει να την πάρει πίσω την σημαία ο λαός. Να την βλέπεις και να χαίρεσαι για αυτό που σημαίνει σήμερα, όχι για τον Πλάτωνα (ο οποίος δεν είχε δει γαλανόλευκη ο μακάριος).
Στο πρωτο σκελος συμφωνω απολυτα.

Στο κομματι του συμβολισμου, θα προσθεσω το εξης. Το οτι ας πουμε ο φασιστας την χρησιμοποιει την ωρα που κυνηγαει εναν αδυναμο ανθρωπο ακυρωνει την αξια που εχει για εναν αλλον ανθρωπο που την ιδια στιγμη στην ιδια χωρα τον βοηθαει τον αδυναμο?