Λοιπόν ας παλιμπαιδίσω κι εγώ
Γενικά μιλάμε στην ουσία για 2 μπάντες: Τους Maiden που ήτανε στους 2 πρώτους δίσκους και τους Maiden μετά. Επειδή το γιατί είναι ή δεν είναι κάποιος στην μπάντα δεν μπορούμε να το ξέρουμε στ' αλήθεια παρά μόνο να κάνουμε εικασίες, ας προσπαθήσουμε να μη συγκρίνουμε εποχές, πρόσωπα και καταστάσεις.
Εκείνο το πράγμα που συνέβη με τους 2 πρώτους δίσκους είναι πολύ διαφορετική φάση από όλη την υπόλοιπη καριέρα τους. Είναι μία φάση προσωρινή, πρωτόλεια, που πιθανώς είναι επηρεασμένοι από τα νιάτα τους και ίσως την απειρία τους (καθώς και την προσπάθειά τους παίξουν ένα πολύ επιθετικό punk). Οι πραγματικοί maiden όμως σκάνε μύτη στον 3ο δίσκο. Ας μη γελιόμαστε, η καριέρα των Dickinson/Smith ήταν κι αυτή μία μπάντα Maiden στην πραγματικότητα, απλά έχοντας πάρει διαφορετικό (και για μένα καλύτερο) μονοπάτι από αυτό της εποχής Bayley. Και μουσικά, και τεχνικά. Μετά οι δύο παράλληλες μπάντες ενώνονται πάλι. Η μουσική τους έχει αλλάξει κι εδώ, αλλά και πάλι είναι η ίδια μουσική (απλά στα 00s) με αυτήν που έπαιζαν και στο Number of the Beast. Γι' αυτό και τους 2 πρώτους δεν τους θεωρώ δίσκους εκτός συναγωνισμού στην κατηγορίακαλυτερο μεηντεν αλμπουμ.
Ένας δίσκους MAIDEN πρέπει και οφείλει να έχει τραγούδια που γεμίζουν ΣΤΑΔΙΑ και ανήκουν σε supergroup. Τα 2 πρώτα album (αν και το ίδιο εξαιρετικά) δεν ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία.
Αν βάλουμε όλους τους υπόλοιπους μαζί, τότε ήδη έχω μιλήσει. Το Chemical Wedding είναι ένας ξεκάθαρα MAIDEN, πιο MAIDEN από κάτι Virtual ΧΙ και κάτι Χ-FACTOR και ΠΟΥΣΤΗΔΟΙ ΨΙΝΑΚΗΔΕΣ. Ε μετά από το flamebait, έβαλα και το 7th Son.
Παραλληλίζω με pink floyd, που πάλι, οι 2 πρώτοι δίσκοι (με το Relics 3 αν θέλετε) είναι κάτι άλλο, σαν από άλλη μπάντα ρε παιδί μου. Oι πραγματικοί φλόυντ εμφανίζονται μετά.