Λοιπόν, εγώ θα συμφωνήσω ότι οι Νιρβάνα ενήργησαν ως αντι-κιτς ένεση στο μέταλ (το σοβαρό και ασόβαρο δεν τα δέχομαι σαν χαρακτηρισμούς φυσικά, that misses the point). Ακόμα και για τους ατσαλένιους μπορεί να ισχύει αυτό, καθάρισε το τοπίο από τους ευκαιριακούς με τους τρου, όλοι χαρούμενοι.
Θα διαφωνήσω ότι οι Νιρβάνα έδειξαν ότι υπάρχει και σκληρή μουσική που δεν είναι μέταλ, αυτή προφανώς προϋπήρχε (ρε πανκο-χαρντκορά!πώς το είπες αυτό;!) και η σκληρότητα των Νιρβάνα εν πάσει περιπτώσει οφείλεται στην 120% ΜΕΤΑΛ παραγωγή του Νέβερμάιντ, που αντιπαθούσε και ο Κομπέιν για τον ίδιο λόγο.
Δεν μου φταίει ούτε ο Κομπέιν, ούτε οι Νιρβάνα φυσικά, που η μέηνστρημ-πολυεθνική μουσική βιομηχανία έστρεψε το βλέμμα της στο γκραντζ και σταμάτησε να ασχολείται με ασύμφορες μπάντες τύπου Sanctuary. Γενικά αυτή η περιγραφή που γίνεται και έγινε και εδώ για τα χρόνια εκείνα νομίζω ότι οφείλει πολλά στην άκρα παραπληροφόρηση και ότινανισμό αρκετών της εποχής που δεν ξέρανε που πάνε τα τέσσερα. Αποψάρες βασισμένες σε προσωπικά βιώματα και αντίληψη χωριάτη που διαβάζει το US top ten. Και έχουν διαιωνίσει σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους κύκλους ένα μάτσο μπαρούφες, που πολύ σοβαρά παιδιά κατά τ'άλλα ενστερνίζονται. Να γίνει κουβέντα κάποια στιγμή. Το μέταλ μια χαρά πήγαινε πάντως. ΓΚΡΑΝΤΖ ΤΡΑΪΝΤ ΤΟΥ ΚΙΛ ΔΕ ΜΕΤΑΛ ΜΠΑΤ ΙΤ ΦΕΪΛΝΤ!
Η επανηχογράφηση του Battle Hymns, αντιθέτως από τις περισσότερες απόψεις με βρίσκει αδιάφορο. Είναι μια απλή εμπορική κίνηση, σχετικά έξυπνη καθώς θα πουλήσει, θα βγάλει περιοδεία και DVD και με την αφοσίωση των οπαδών τους απόλυτα χωνέψιμη. Σε σχέση μάλιστα με τις μετριότητες που βγάζουν τόσο καιρό, νομίζω ότι ο Μανογουωράκιας που συγχωρεί τα πάντα μάλλον καυλώνει να ξανακούσει ηχογραφημένο το Μπατλ Χιμν παρά "Mikro pedi me pires ap' to cheri Patera, na sou po tora katalaveno".
Είναι δύσκολος καιρός να είσαι πιστός στην αγάπη σου πάντως Ρα. Πολύ κέρατο ρε αδερφέ.