Δε σας τα λένε καλά στην καθοδήγηση, ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ από το 1981. Για την ψήφο στα 16 αν δεν κάνω λάθος είχε μιλήσει ο Τσίπρας. Από τον σύριζα δεν είχε σκοπό να φύγει, αυτά για λόγους υγείας είχαν γραφτεί αλλά δεν είχαν ειπωθεί από τον ίδιο. Τον Τσίπρα τον πρότεινε για πρόεδρο του συν (το συνέδριο τον εξέλεξε) με το σκεπτικό ότι ο ίδιος θα έμενε στον σύριζα, καθώς ήταν προφανές ότι είχε μεγαλύτερη δυναμική από όση είχε ποτέ ο συν. Ο Τσίπρας, αν και προφανώς δεν είχε το πολιτικό βάρος και την ικανότητα, αποφάσισε ότι δε θέλει να είναι "στη σκιά" του Αλαβάνου και γι'αυτό τον "συνταξιοδότησε". Οι ευρωεκλογές του 2009 γύρισαν σε φιάσκο, γιατί είχε ακυρωθεί η γραμματεία του σύριζα και τα νήματα κινούσε ένας στενός κύκλος στελεχών γύρω από τον Τσίπρα. Πχ στη γραμματεία συζητούσαν επί 3 ώρες για την αφίσα, για να μάθουν στο τέλος από τον συν ότι η αφίσα είχε ήδη τυπωθεί με το απολίτικο σύνθημα "για τις ανάγκες των πολλών". Στο debate πήγε ο Αλαβάνος, ως πρόεδρος της ΚΟ άλλωστε, αλλά ήθελε να πάει ο Τσίπρας και αυτό βγήκε προς τα έξω. Ο Αλαβάνος τότε προφανώς ήταν σε σύγχυση, καθώς πήγαινε να τον κάνει πέρα αυτός που ο ίδιος βοήθησε να αναδειχθεί, πήρε την ευθύνη, παραιτήθηκε, μετάνιωσε μπροστά στον (πολύ) ορατό κίνδυνο να διαλυθεί επιτόπου ο σύριζα. Στις εκλογές δεν κατέβηκε, αφού δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε τέτοιο περιβάλλον και θα ήταν και υποκριτικό να στηρίξει μια κατάσταση με την οποία δε συμφωνεί. Όσο οι άλλοι ξεκατινιάζονταν και Παλαβάνο τον ανέβαζαν, Ναπολέκο τον κατέβαζαν, αυτός δεν έκανε καμία δήλωση, ενώ από το Νοέμβρη του 2009 προσπάθησε να ξαναθέσει πολιτικά ζητήματα (μέτωπο ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας όταν ο τσίπρας έλεγε ότι θα κάνει "προγραμματική αντιπολίτευση" και κανείς ακόμα δε μίλαγε για κρίση, είχαν μείνει στο ότι "λεφτά υπάρχουν") και ό,τι έλεγε το επαναλάμβανε ο τσίπρας μετά από κανα δίμηνο, άκαιρα και άψυχα (υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 συγκεκριμένα παραδείγματα, βαριέμαι να ψάχνω τώρα). Όσο για αυτούς που ανεβαίνουν στα τρακτέρ, είναι εύκολο να λες "κι εγώ μαζί σας είμαι!" ενάντια σε ένα ασαφές "άδικο κράτος", είναι όμως πολύ διαφορετικό να μιλάς ενάντια στα συμφέροντα συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων που είναι χωμένοι παντού. Τώρα, για το αν είναι σχιζοφρενής, εντάξει, πουλάει πολύ αυτή η άποψη, εμένα μια χαρά λογικά μού φαίνονται τα παραπάνω. Δε λέω ότι δεν έχει κάνει μεγάλες μαλακίες ε, απλά απαντώ σε αυτά που λες. Ναι, και με τον Τσίπρα μαλακία έκανε, αλλά αυτό φάνηκε κατόπιν εορτής. Αν δεν είχαν γίνει οι παπαριές που έγιναν μετά και είχε κρατήσει αυτό το δημοσκοπικό 18-20% τώρα θα λέγαμε για την υπερεμπνευσμένη κίνηση αλαβάνου που εδραίωσε την αριστερά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων (γιατί εκεί ήταν ήδη τότε, το πασόκ ήταν ανύπαρκτο και ο σύριζα ήταν ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή).
Όσο για το "χίλιες φορές το κκε να λέει για σπασμένες βιτρίνες και ο αλέξης να τα βρίσκει με το πασόκ", ε, σόρι, εγώ θέλω να δω να αλλάζει κάτι όσο ζω. Το να χωθείς στον εαυτούλη σου ή στη γκρούπα σου που δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στην κοινωνία και να τα χώνεις σε όλους που *ίδια σκατά είναι* (ή που "τουλάχιστον αυτοί είναι ειλικρινείς", ποιοι μωρέ, η παπαρήγα κι ο τσίπρας;) είναι εύκολο πράμα. Επίσης είναι σίγουρος δρόμος για να μην αλλάξει τίποτα.