Είναι πολύ προφανές ότι οικονομική επιφάνεια στην οικογένεια σημαίνει πρόσβαση σε καλό φροντιστήριο ή ακόμα καλύτερα ιδιαίτερο, για περισσότερα μαθήματα, περισσότερα χρόνια. Τα πολυτεχνεία, οι ιατρικές, νομικές και υψηλόβαθμες σχολές γενικώς έχουν σε συντριπτική πλειοψηφία εισακτέους τέτοιας καταγωγής πολύ περισσότερο από ΤΕΙ και χαμηλόβαθμα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα μετά το Άλφα υπάρχει το Βήτα, φραπες με γάλα και τσιγάρο το πρωϊ σημαίνει κόψιμο και οι αρκούδες χέζουνε στο δάσος.
Δεν το ξέρω πολύ καλά, ξέρω άτομα που ψωλάρουν και αντιγράφουν, ξέρω άτομα που κατέχουν πράγματα και αντιγράφουν γιατί δε προλαβαίνουν να καλύψουν εξουθενωτικούς ρυθμούς και ξέρω ότι σχεδόν όλοι θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο πώς θα εξεταστείς. Πόσω δε μάλλον ότι το πρόβλημα θα λυθεί με κατασταλτικές μεθόδους στην επιτήρηση όπως πρότεινες σε άλλη κουβέντα σε άλλο θρεντ. Το τελευταίο μάλιστα σαν μέθοδος επίλυσης προβλημάτων είναι στην κουλτούρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, της αποπομπής των μεγαλοετών, των μη δωρεάν συγγραμμάτων, της διασύνδεσης με την αγορά και της φυσιογνωμίας της, της κατάργησης του ασύλου. Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι, είναι πολύ έξυπνο σα σκέψη δε λέω, δε λειτούργησε ποτέ σε κανένα χάρτη επίσης. Το παράδειγμα των πανελληνίων το έδειξα ακριβώς και μόνο για να πω ότι οι εξετάσεις από μόνες τους, με την αντιγραφή και τα παρελκόμενα τους, δεν έχουν ουσιαστική σημασία για το επίπεδο σπουδών όπως υπονοεί το άθλιο ρεπορτάζ στο πρώτο ποστ του θρεντ.Και αν ξεκολλήσουμε και από τις πανελλήνιες και μεταφερθούμε πάλι στο αμφιθέατρο, ιδία πείρα ξέρω πολύ καλά ποιοι είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία οι τρόμπες που αντιγράφουν ασύστολα και δεν τους φταίει ούτε ο καθηγητής και το μάθημα αλλά το ότι ήρθαν να ψωλάρουν και βρήκαν το έδαφος να το κάνουν. Και εσύ το ξέρεις επίσης.