Page 6 of 14 FirstFirst ... 45678 ... LastLast
Results 76 to 90 of 208

Thread: rethinking greeklish and spelling

Senior Member FaithFails's Avatar

Quote Originally Posted by FIXXXER View Post
    Quote Originally Posted by FaithFails View Post
    Συμφωνουμε οτι μπορεις να συνεννοηθεις καλλιστα χωρις τη χρηση τονων με ελαχιστες εξαιρεσεις (διαζευξη ας πουμε)?
    διαφωνώ π.χ. Εγώ θέλω άλλα vs Εγώ θέλω αλλά...
    Αν ειχες βαλει σωστη στιξη, δηλαδη κομμα μετα το θελω στη δευτερη περιπτωση, δε θα ειχαμε μπερδεμα.
    Η σωστή στίξη απαγορεύει το κόμμα στην παρατακτική σύνδεση λέξεων (και, αλλά, ούτε κλπ) γιατί ο εγκέφαλος πρέπει να λάβει το σήμα ότι συνδέονται άμεσα δύο σημασίες. Η παύση (κόμμα) τα διαχωρίζει σημασιολογικά.

Γενικά το θέμα είναι τι αναγνωρίζει εύκολα η νευρολογία μας και διευκολύνει συνεπώς τη ζωή μας. Γιατί να το πειράξουμε αυτό? Δεν καταλαβαίνω. Ποιος αποφασίζει δλδ τι με βολεύει αν όχι ο οργανισμός μου?

edit for great justice: φοίβε θελονασεπισο
    Last edited by FaithFails; 14-06-2010 at 15:09.
    Once I was trapped, but now I am free

Τσουνάμι σε φλυτζάνι Candiru's Avatar

σοφιστείες candi

μ'αυτή τη λογική υπάρχουν κι αυτοί που δεν ξέρουν τα σήματα
    και οι οποίοι δεν οδηγάνε!
    Ξέρετε γιατί όταν κάνετε μπάνιο στον Αμαζόνιο πρέπει να φοράτε... προφυλακτικό;

http://www.trollart.com/sound/candiru/index.html

http://rockandecology.blogspot.com/

νομίζεις

Τσουνάμι σε φλυτζάνι Candiru's Avatar

η νευρολογική δομή ούτως ή άλλως αλλάζει πολύ γρήγορα και πολύ έυκολα. Ειδάλλως η κοινωνία θα ήταν στατική. βασικά είναι θέμα νευρολογικής δομής συντηρητικού και προοδευτικού. Η προτασή μου αφήνει τους συντηρητικούς στην ησυχία τους να γράφουν όπως θέλουν και καλεί τους προοδευτικούς να πειραματιστούν.

Αντιθέτως, οι συντηρητικοί ΘΕΛΟΥΝ να επιβάλουν συγκεκριμένες δομες στη γλώσσα, μάλιστα επικαλούμενοι επιστημονικές θεωρίες που διατυπώθηκαν μέσα σε συντηρητικό ιδεολογικό κόντεξτ (όπως αυτά που αναφέρεις)
    Ξέρετε γιατί όταν κάνετε μπάνιο στον Αμαζόνιο πρέπει να φοράτε... προφυλακτικό;

http://www.trollart.com/sound/candiru/index.html

http://rockandecology.blogspot.com/

i give up
    μιλάς για να μιλάς ή απλά σε πωρώσανε τόσο?

Senior Member

Για πες μας και για BNF, CFG/CSG και κανονικές εκφράσεις ρε Candiru να γελάσουμε.

lcsgp FIXXXER's Avatar

Faithfails εμενα παντως δε μου χρειαζονται οι τονοι καθολου για να συνεννοηθω και μπορω να διαβασω οποιοδηποτε κειμενο δεν εχει τονους.
    Τωρα τι μου λες για νευραλγικες διαδικασιες δεν ξερω.

Στο τέλος ο candiru θα μας πει να χέζουμε προς τα μέσα για να πάμε κόντρα στο συντηρητικό κατεστημένο και στα καρτέλ εμπορίας ειδών υγιεινής

Faithfails εμενα παντως δε μου χρειαζονται οι τονοι καθολου για να συνεννοηθω και μπορω να διαβασω οποιοδηποτε κειμενο δεν εχει τονους.
    Τωρα τι μου λες για νευραλγικες διαδικασιες δεν ξερω.

Αν θές σύγκρινε χρόνο κατανόησης σε text χωρίς τόνους και ένα με τόνους (σε άσχετο θέμα με τα καθημερινά σου) να δεις τη διαφορά στον ίδιο σου τον εαυτό.

lcsgp FIXXXER's Avatar

Ο ιδιος ειμαι τωρα που με κοιταω στον καθρεφτη και δε νιωθω ουτε εσωτερικα διαφορετικος!
    Νομιζω πιο μεγαλο ρολο παιζει η σωστη χρηση της γλωσσας κι οχι οι τονοι, εσυ τι λες?

Spider Jerusalem Deggial's Avatar

Η ετυμολογία είναι υπερβολικά σημαντική. Στην πορεία του χρόνου η χρήση της γλώσσας δημιούργησε νευρολογικές δομές στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι οποίες πλέον μεταβιβάζονται γενετικά στο ανθρώπινο είδος (form-function mapping λέγεται και φαίνεται και στις νευροαπεικονίσεις π.χ. εξετάσεις fMRI και PET) άρα ισχύει. Από την ετυμολογία παίρνουμε πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε η νευρολογία μας εξελικτικά. Αποκαλύπτει πλευρές της νόησης του ανθρώπου αλλά και εξηγεί διάφορες διαταραχές. Μετά μπορεί η ιατρική π.χ. να φτιάξει τα ακουστικά βαρηκοϊας και γενικά βοηθά πολύ κυρίως στην ιατρική τεχνολογία τη λογοθεραπεία και την παιδαγωγική φυσικά. Δεν είναι απλά θεωρία ή φιλολογία.
    Εάν η ετυμολογία έχει διάφορες άλλες χρησιμότητες είναι άσχετο με το επιχείρημα ότι η ορθογραφία πρέπει να διατηρηθεί ως έχει για να φαίνεται άμεσα η ετυμολογία της λέξης. Δηλαδή, το ζήτημα είναι αν υπάρχει πρακτικό πλεονέκτημα ως προς την κατανόηση και, αν υπάρχει, πόσο σημαντική είναι προς τον ρόλο αυτό.

Quote Originally Posted by rat_poison View Post
    Μπορεί κάποιος που δεν ξέρει τι σημαίνει μια δύσκολη λέξη αλλά ξέρει καλά τη γλώσσα να την καταλάβει απ' την ορθογραφία της.
    Η ετυμολογία δείχνει πως δημιουργήθηκε και πως άλλαξε μία λέξη στην πορεία του χρόνου και μπορεί ίσως να δώσει μια εικόνα για την αρχική ερμηνεία μίας λέξης. Το επιχείρημα μου, πως η ετυμολογία δεν είναι επαρκής λόγος για να μην απλοποιηθεί η ελληνική ορθογραφία, είναι ότι:

α) Δεν μαθαίνουμε εξ' αρχής τις λέξεις με βάση την ετυμολογία τους, αλλά μέσω της χρήσης τους στην επικοινωνία με άλλους. Ούτε χρειάζεται να μου εξηγήσεις την ετυμολογία μίας λέξης για να καταλάβω τι σημαίνει (αντιθέτως, απλώς μου εξηγείς τι σημαίνει).

β) Η ετυμολογία μίας λέξης δεν έχει κατ' ανάγκην σχέση με την σύγχρονη έννοια της. Αν υπουργός σημαίνει ετυμολογικά "υπηρέτης του λαού", αυτό ίσως δείχνει το σκεπτικό πίσω από τα πρώτα βήματα της σύγχρονης δημοκρατίας, αλλά δεν προσθέτει καμία σοβαρή πληροφορία για το τι σημαίνει υπουργός (επικεφαλής ενός τμήματος της κυβέρνησης, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, κλπ, κλπ). Εκτός αυτού, προκύπτουν και αλλαγές στο νόημα των λέξεων, πολλές φορές με τρόπο που απομακρύνονται σημαντικά από την αρχική τους ερμηνεία. Π.χ. η λέξη ποντίκι χρησιμοποιείται πλέον και να για σημαίνει μία συγκεκριμένη συσκευή κατάδειξης/εισόδου.
    No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Vic Ford Prefect's Avatar

Και γιατί να αφαιρέσουμε πληροφορία ακριβώς ρε Ντέγκιαλ από τις λέξεις; Επειδή κάποιοι βαριούνται να μάθουν ορθογραφία ή τους λένε Καντιρού; Η ετυμολογία είναι πληροφορία και πολλές φορές χρήσιμη (π.χ. μπορείς να καταλάβεις μόνος σου μια λέξη τι θα πει χωρίς να στην εξηγήσει κανείς).
    42
    -------
    Δεν ελπίζω τίποτα
    Δεν φοβάμαι τίποτα
    Είμαι ξέμπαρκος

Spammity Spam rat_poison's Avatar

εγώ το σκέφτοναι από την εξής άποψη.

Πάρε για παράδειγμα από τη λέξη δύσκολος αυτό το πρόθεμα "δυς". Βλέποντάς το καταλαβαίνεις απ' ευθείας πριν κάνεις process τη λέξη πλήρως ότι "α, θα ψάξω στη βάση μου με τα νοήματα των λέξεων για αυτές με αρνητικό νόημα" Μόνο και μόνο από το οπτικό ερέθισμα. Αν ας πούμε τα κάνουμε όλα τα δυς δις, τότε οπτικά, αυτή η πληροφορία που ξεχωρίζει το αρνητικό δυς από το διπλό δις έχει χαθεί. Και ναι μπορεί πολύ συχνά το νοήμα μιας λέξης να μην έχει πια τόση σχέση με το έτυμό του, αλλά και πάλι ο εγκέφαλος είναι πιο έτοιμος να μαντέψει το νόημα μιας λέξης αν η ορθογραφία της μαρτυρά την προέλευσή της (see what I did there?)
    Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;

Ο ιδιος ειμαι τωρα που με κοιταω στον καθρεφτη και δε νιωθω ουτε εσωτερικα διαφορετικος!
    Νομιζω πιο μεγαλο ρολο παιζει η σωστη χρηση της γλωσσας κι οχι οι τονοι, εσυ τι λες?
    Συμφωνώ αν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να καλύπτεις βασικές καθημερινές επικοινωνιακές ανάγκες και όχι να αναπτύξεις περισσότερο στον εγκέφαλό σου έννοιες και σημασίες καινούργιες που δεν είναι άμεσα ορατές και χρηστικές κάθε μέρα

Κοινώς, εξαρτάται πόση πληροφορία θες να έχεις διαθέσιμη και αυτοματοποιημένη και για ποιους σκοπούς. Έχεις βιολογικά ένα μηχανισμό με τεράστιο δυναμικό και τον κάνεις ό,τι θες. Πάντως υποτίθεται όση πληροφορία παραπάνω έχεις, τόσο καλύτερα επιβιώνεις ανθρωπολογικά σε μεταβλητά και μη-οικεία περιβάλλοντα.

edit: use it or lose it
    έτσι λειτουργεί ο άνθρωπος
    Last edited by FaithFails; 14-06-2010 at 16:31.

Quote Originally Posted by rat_poison View Post
    εγώ το σκέφτοναι από την εξής άποψη.

Πάρε για παράδειγμα από τη λέξη δύσκολος αυτό το πρόθεμα "δυς". Βλέποντάς το καταλαβαίνεις απ' ευθείας πριν κάνεις process τη λέξη πλήρως ότι "α, θα ψάξω στη βάση μου με τα νοήματα των λέξεων για αυτές με αρνητικό νόημα" Μόνο και μόνο από το οπτικό ερέθισμα. Αν ας πούμε τα κάνουμε όλα τα δυς δις, τότε οπτικά, αυτή η πληροφορία που ξεχωρίζει το αρνητικό δυς από το διπλό δις έχει χαθεί. Και ναι μπορεί πολύ συχνά το νοήμα μιας λέξης να μην έχει πια τόση σχέση με το έτυμό του, αλλά και πάλι ο εγκέφαλος είναι πιο έτοιμος να μαντέψει το νόημα μιας λέξης αν η ορθογραφία της μαρτυρά την προέλευσή της (see what I did there?)
    Αυτό βασικά. Απλοποίηση της ορθογραφίας σημαίνει απλοποίηση της ίδιας της γλώσσας. Και η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα που ακόμη εξελίσσεται, κάτι που βρίσκω εξαιρετικά όμορφο. Εκτός του οτι μαθαίνεις πιο εύκολα τις λέξεις, αναγνωρίζοντας τις ρίζες τους, τις ταξινομείς κατά μία έννοια, τις βάζεις σε κουτάκια. Μου φαίνεται τελείως ξερό κακι ξεκάρφωτο να μάθω λέξεις όπως απλοπίιση, γλόσα, φένετε.

Χάνει όλη τη δυναμική της..