
Originally Posted by
Deggial
Σφάλλεις στο γεγονός ότι αγνοείς πολλούς άλλους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους εξ' αρχής δημιουργήθηκε ο θεσμός της εναλλακτικής θητείας, όπως το (αναγνωρισμένο από την ΕΕ) θεμελιώδες δικαίωμα του ατόμου για ελεύθερη συνείδηση.
Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... θεωρείς ότι κάποιος που αποφεύγει την θητεία συνεισφέρει στην ανεπαρκή επάνδρωση των μονάδων και, με αυτό τον τρόπο, βαραίνει κάποιον συνάνθρωπο του με τα δικά του "χρέη". Ωστόσο, αγνοείς να αναφέρεις ότι η ανεπαρκής επάνδρωση των μονάδων προκύπτει εξ' αρχής από άλλους, σημαντικότερους παράγοντες, όπως:
- η άνιση κατανομή των κληρωτών. Όπως γνωρίζεις, η κατανομή των κληρωτών δε γίνεται με βάση της γεωγραφικής κατανομής των αναγκών για ανθρώπινο δυναμικό, επειδή ο κάθε κληρωτός θέλει να υπηρετήσει είτε σε μονάδα κοντά στην μόνιμη κατοικία του, είτε σε μονάδα με καλή φήμη (μία μέσα, Χ έξω), και θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να καταφέρει μία καλή μετάθεση.
- η αργομισθία των επαγγελματιών στρατιωτικών, λόγω της ευκολίας με την οποία μπορείς να φορτώσεις εργασία στους κληρωτούς, οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα ή την ευκαιρία να αντιδράσουν. Έτσι, βλέπεις μονάδες όπου οι φαντάροι είναι 7 μέσα, 1 έξω, αλλά οι ΕΠΟΠ κάνουν μόνο 3-4 υπηρεσίες τον μήνα αντί για 7. Ακόμη κι αν κάνουν 7 υπηρεσίες τον μήνα, όπως προβλέπεται, συνήθως καταλαμβάνουν τις βολικές υπηρεσίες και οι αγγαρίες (όπως οι σκοπιές) βαραίνουν πρωτίστως τους φαντάρους. Ακόμη και σε πιο απλές περιπτώσεις, όπως δουλειές γραφείου, η κατάσταση είναι αστεία. Και στην Χίο και στο Πεντάγωνο όπου υπηρέτησα, η όλη δουλειά στο ΚΕΠΙΚ γινόταν από φαντάρους. Οι μόνιμοι που "δούλευαν" εκεί κάθονταν, έπιναν τον καφέ τους και μας έβλεπαν να εργαζόμαστε.
- η διατήρηση πολλών στρατοπέδων που εδώ και χρόνια θεωρούνται άνευ στρατηγικής σημασίας. Περιττές θέσεις που πρέπει να συμπληρωθούν.
- η παντελής έλλειψη μηχανογράφησης που συμβάλει στην ύπαρξη περιττών θέσεων εργασίας.
Δε μπορώ, επιπροσθέτως, να δικαιολογήσω το επιχείρημα της κοινωνικής προσφοράς, όταν η θητεία συμβάλλει στην άσχημη κατάσταση του ελληνικού στρατού. Αν δεν υπήρχαν οι (άμισθοι, χωρίς δικαιώματα) κληρωτοί και το χρέος της εργασίας έπεφτε στους επαγγελματίες, τότε θα υπήρχαν και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά κίνητρα για καλύτερη οργάνωση και διοίκηση (μείωση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, επαρκής στελέχωση των μονάδων, μείωση της γραφειοκρατίας, μηχανογράφηση, κλπ), εφόσον θα είχαν άμεσο συμφέρον από την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Η ύπαρξη κληρωτών που λαμβάνουν μία βασική μόνο εκπαίδευση είναι και εμπόδιο για τις ανάγκες ευελιξίας και τεχνολογικής κατάρτισης ενός σύγχρονου στρατού.
Εδώ κάπου θα έπρεπε να αρχίσω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα στην εναλλακτική θητεία και περί ελευθερίας συνείδησης. Αλλά όσα κείμενα κι αν έγραψα κατέληξα να τα σβήνω, γιατί είναι αστείο να προσπαθώ να δικαιολογήσω την υπεράσπιση ενός θεσμού όταν η ύπαρξη του οφείλεται σε έναν άλλο, της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ο οποίος εξ' αρχής παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ελεύθερης εργασίας.