Πηγαινε σε κανα χωριο στην Εδεσσα, ειδικα οι γηραιοτεροι ξερουν τοσο ελληνικα οσο κ σλαβικα
Printable View
Μιλάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα και πρώτα λες ότι είναι σημαντικό επειδή έφτασε στον οηε, μετά λες ότι είναι σημαντικό επειδή αφορά διακρατικές σχέσεις. Ε εμένα δε μου αρκούν αυτά σαν εξηγήσεις, θα ήθελα να ξέρω πώς θα επηρεαστεί η ζωή μου ή η ζωή άλλων αν τα σκοπιανά λέγονται όπως στομπούτσο θέλουν.
δεν Θα σου επιτρεπεται. γφαμω την παναγια μου. 2 λεπτα να το γραψω. πουτανα καρλσμπεργκ... να νιωθεις υπερηφανος για τον μεγα στρατηλατη γιατι δεν θα ναι δικια σου κληρονομια. ντα...
Μα είσαι γκαβός; το λινκ δεν τον βλέπεις;
τέσπα αν ψάχνεις το βιβλίο, εδώ είναι
Ή μήπως μας ρωτάς να σου πούμε ποια επιστήμη εξετάζει τα γεγονότα του παρελθόντος;
Η κβαντομηχανική είναι, we happy?
κατά τ' άλλα, μεταφέρω από δω
και θέτω το ερώτημα, όλα αυτά τα σλαβοαρβανιτορουμανο-ονόματα, από πού προήλθαν; ξέραμε τόσες ξένες γλώσσες που λέγαμε "αυτό το χωριό ας το πούμε στα σλάβικα, έτσι για να γελάσουμε;" μήπως γιατί δεν είμαστε τόσο "εθνικά καθαροί" όσο θέλουμε να πιστεύουμε; και μάλιστα όχι μόνο στη μακεδονία, αλλά σ' ολόκληρη την ελλάδα, όπως προκύπτει από τις μετονομασίες των τοπωνυμίων. για να μη μιλήσω για τα ονόματα μουσικών οργάνων (τσαμπούνα) και χορών (ελληνικότατη μπαϊντούσκα) μήπως γιατί αυτή η γλωσσική και πολιτισμική ομοιογένεια που ζούμε σήμερα στήθηκε οργανωμένα από το ελληνικό κράτος που φοβόταν τα στοιχεία διαφορετικότητας και προώθησε βίαια μια εθνική ομογενοποίηση;Quote:
Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και υπό την πίεση κρίσιμων εθνικών θεμάτων το ελληνικό κράτος αποφάσισε τη μαζική ελληνοποίηση με την αλλαγή όλων των ονομάτων πόλεων και χωριών που δεν είχαν ελληνική ρίζα αλλά τούρκικη, σλαβική, βλάχικη, αρβανίτικη ή που απλά ήταν κακόηχα, με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε τα τοπωνύμια να συμβαδίζουν με την επίσημη γλώσσα, την ελληνική. Για το λόγο αυτό συστήθηκαν νομαρχιακές επιτροπές από καθηγητές, εφόρους αρχαιοτήτων, απλούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ανέλαβαν επίσημα βάσει νομοθετικού διατάγματος του 1926 (που επικυρώθηκε με νεώτερο διάταγμα της 13ης Νοεμβρίου 1927 και με το ν.4096/1929), το πατριωτικό καθήκον τής μετονομασίας των ξενόφωνων ή κακόηχων ονομάτων συνοικισμών, χωριών και πόλεων, προβλέποντας μάλιστα και σχετικές νομικές κυρώσεις για τους παραβάτες.
Το 1915, με 61 μετονομασίες θεωρείται καλή χρονιά. Μεταξύ 1916 και 1919 σημειώνονται άλλες 65 μετονομασίες. Η χαμηλή παραγωγικότητα της επιτροπής ωθεί την κυβέρνηση, στις 10 Οκτωβρίου 1919, να υποχρεώσει την επιτροπή να προχωρήσει σε αναγκαστική συνεργασία με τους δασκάλους όλης της χώρας προκειμένου να προχωρήσει ο εξελληνισμός. Μεταξύ 1920 και 1925, ανακοινώνονται μόνο 61 νέες μετονομασίες, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, της συζήτησης περί μειονοτικών δικαιωμάτων και τις ανταλλαγές των πληθυσμών.
Οι επιτροπές που είχαν συσταθεί για τους σκοπούς αυτούς, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν πλήθος ονομάτων έφτασαν συχνά σε τραγελαφικά αποτελέσματα. Γέμισαν τον χάρτη της Ελλάδας με 34 Καλλιθέες, 10 Αχλαδιές, 22 Μηλιές, 18 Πλατανιές, 21 Καστανιές, 14 Κερασιές, 25 Καλύβια, 11 Κεφαλόβρυσα κ.ο.κ.
Μέχρι το 1928, μετονομάζονται 2.500 περίπου οικισμοί! Τη χρονιά εκείνη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αλλαγές ονομάτων στην περιοχή μας: Τα Αρφαρά ονομάστηκαν Αμπελόκηποι και η Βλοβοκά ονομάστηκε Αιγές. Μεταξύ 1929 – 1952 ακολουθούν 354 μετονομασίες. Τη πενταετία 1953 - 1957 σημειώνονται 760. Το 1955, ειδικά, ήταν η χρονιά της μαζικής αλλαγής στα ονόματα των χωριών μας, ήτοι: Η Αράχοβα έγινε Εξοχή, η Βεργουβίτσα έγινε Μοναστήρι, η Σβυρού έγινε Όαση, η Βαλκουβίνα έγινε Άμπελος. Το 1957, η διαδικασία των μετονομασιών ολοκληρώθηκε (τοπικά) με τη Βερσοβά που έγινε Χρυσάνθιο.
Ανάμεσα 1958 και 1971 πραγματοποιήθηκαν άλλες 326. Έκτοτε οι μετονομασίες των οικισμών γίνονται σπάνιες.
Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει σποραδικά κάποια μετονομασία “βαρβαρόφωνου” οικισμού, όπως εκείνη των “Νέων Λιοσίων” σε “Ίλιον”, τον Σεπτέμβριο του 1994.
μήπως η λέξη μακεδόνας δε σημαίνει αναγκαστικά το "μιλάω ελληνικά και είμαι απόγονος του αριστοτέλη και του μεγαλέξαντρου", αλλά χίλια-δυο πράγματα, ανάλογα με το τι ρίζες έχεις;
Για μένα αυτές οι απολυτότητες στην έννοια των λέξεων, ότι δηλαδή τα πράγματα είναι μόνο όπως τα λέω εγώ και κανείς δεν μπορεί να τα λέει αλλιώς είναι φασισμός (εξ ορισμού, ευχαριστούμε καπετάν-προφανή) αλλά εξυπηρετούν και ένα συγκεκριμένο σκοπό: να κρύψουν τη διαφορετικότητα που ιστορικά υπήρχε, να μας βάλουν όλους κάτω από την προβιά του "Έλληνα" και να μας προσδώσουν μία επίπλαστη κοινή ταυτότητα στο όνομα της οποίας θα μας ζητούν θυσίες (ακόμα και να πάμε στον πόλεμο να σκοτωθούμε στην Κορέα "για την Ελλάδα") τσακίζοντας κάθε σκέψη αμφισβήτησης της εξουσίας, ακόμα και σε επίπεδο ιστορικό.
http://www.youtube.com/watch?v=q6_gOdsgS8k&feature=related
που ειναι η Μακεδονια οεο?
κάπου εδώ ένας μοντ να μεταφέρει όλα τα άσχετα ποστ στο ανάλογο θρεντ παρακαλώ !
Μιας και έχει ξεφύγει από το μεταναστευτικό στο Μακεδονικό
Δεν υπάρχει χώρα της περιοχής στην οποία δε συνέβη αυτό. Η σύσταση κρατών στη βαλκανική δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα γενικά, αν το δεις υπό το συνολικό πρίσμα, δηλαδή την πολιτική που άσκησαν όλα τα κράτη, και όχι υπό το "εγώ εναντίον του βάρβαρου κράτους 2011" ίσως βγάλεις πιο χρήσιμα συμπεράσματα. Όπως και να χει η ιστορική φάση ήταν βίαιη και θέλει τα δικά της εργαλεία για μελέτη.
Ουτε εγω το λεω ειρωνικα κ σαφως ειναι σχετικα μικρο το ποσοστο (ειδικα για τις πιο μικρες ηλικιες), το οποιο ειναι λογικο καθως απο τη στιγμη που η περιοχη θεωρηθηκε ελληνικη λογικο να προωθηθηκε το ελληνικο στοιχειο (σχολεια και οχι μονο) και το σλαβικο να ξεθωριασε.
Ειχα φιλο κολλητο απο την Εδεσσα παντως και μου ελεγε οτι ακομα και καποιοι νεοι λενε καποιες εκφρασεις στα σλαβικα.ΟΙ γηραιοτεροι ξερουν περισσοτερα
Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις Σλαβικό πουθενά αν περάσεις από την περιοχή. Το μόνο που θυμίζει σλάβικη κουλτούρα είναι το όνομα "Πόζαρ". Έτσι πληροφοριακά μια και δείχνει ότι δεν έχεις φτάσει ούτε καν κοντά εκεί.
Έλα ρε συ τώρα,
υπάρχουν παραδείγματα χωριών, ειδικά Φλώρινα, που μιλάνε τα "εντόπια". Μακεδονίτικα.Μη λέμε και ότι θέλουμε.Και γύρω από τα Γιαννιτσά, το ίδιο.
Αλέξη, τα έχω οργώσει για επαγγελματικούς λόγους τα μέρη, το ξέρεις. Ε λοιπόν εκτός από τοπωνύμια (τα οποία ακόμα κι αυτά πλέον είναι ελάχιστα), με όσους ανθρώπους κι αν συνομίλησα, πουθενά δεν το πέτυχα αυτό. Τουλάχιστον για Νομό Πέλλης και Γιαννιτσά που λες.
Η Φλώρινα είναι special περίπτωση καθώς έχει οργανωμένη μειονότητα Σλάβων με κανονικά την ελληνική υπηκοότητα και είναι παραμεθώριο μέρος φάση "στη Γευγελή όλοι μιλάν ελληνικά", κάτι δηλαδή σαν τους πομάκους στον Έβρο. Δε νομίζω ότι στοιχειωθετείται από αυτό και μόνο σοβαρή ιστορική ρίζα σλαβικής κουλτούρας..
Reading comprehension. Δεν σου πα οτι θα ακουσεις να τα μιλανε εδω και αρκετα χορνια, ελληνικα μιλανε. Τον λογο στον ειπα, επικρατησε το ελληνικο στοιχειο και ξεθωριασε το σλαβικο, για ευνοητους λογους.
de diavasa apo tin arxi ti lete , kai den ksero pou kolaei i EDESSA , alla na sa pw oti ki ekei ta milane kanonika ta "entopika" se oli tin perioxi, opws kai se kapoia xwria pros tin Aridea , kyriws omws oi megaliteroi . pleon , sxedon kanenas de ta xrisimopoiei gia na synomilisei pera apo liges lekseis kai ekfraseis .
Ναι φιλε, ακριβως αυτο λεω και εγω.
Απο Αριδαια ειναι ο φιλος.
Ωωωωωωωχ ρε μλκες οτιναναι,
αμα δεν ξέρετε γράψτε πως δεν ξέρετε ή γράψτε πως δεν ξέρετε πολλά απο εκει αλλα έχετε μια μυρωδιά μόνο.
Σε εκείνα τα μέρη τα μιλάνε κανονικότατα τα "ντόπικα" , τα οποία ουσιαστικά είναι σλαβικά και δεν διαφέρουν και πολυ απο αυτά που μιλάν στα Σκόπια, για την ακρίβεια δεν διαφέρουν καθόλου.
Επίσης όχι απλά τα μιλάνε οι παλιοί, αλλα τ αμιλάνε και όλοι οι νέοι, ειμαι απο αριδαία και τα μιλάνε όλα τα ξαδέρφια μου απο 12 μέχρι 100 φεύγα χρονών. ..και δεν μιλάω για λίγες προτάσεις, μπορουν να κάθονται να μιλάν με τις ώρες, απο πολιτικά μέχρι οτιδήποτε στα "ντόπικα".
Επίσης ολα τα χωριά εκεί στο "πόζαρ" έχουν διπλή ονομασία συνήθως, την "σλαβική" και την "ελληνική".
Είμαι απο Αριδαία και εχουν γραφτεί άπειρες μλκιες πιο πριν.
entaksi , katalavame oti KSEREIS , kai
isxyei gia ta onomata twn xwriwn , kai oti yparxoun pappoudes pou milane kalitera ntopika para ellinika , kai se pistevo kai gia ta ksaderfia sou .Den eipa oti den ta kserei o kosmos . Ama paei omws ekei o H. i o VidnaObmana , kyriws ellinika 8a akousei . Sigoura yparxoun xwria pou ta milane perissotero (ta ntopika) , alla den isxyei gia oli tin perioxi .
μ' αυτό λες τα πάντα και τίποτα
δε διαφωνώ βέβαια, αλλά εγώ μιλάω για την ελλάδα γιατί ας πούμε εδώ μεγάλωσα, ενδιαφέρθηκα να ψάξω τη φάση και ξέρω τι γίνεται περισσότερο. Πάντως ναι, τα ίδια και στη βουλγαρία τη σερβία κ γενικότερα απ' όσο ξέρω. και θα το πάω κι ακόμα ένα βήμα παραπέρα σε ιταλία και ισπανία όπου έγινε και πάλι ομογενοποίηση των τοπικών γλωσσών και "εθνικών" χαρακτηριστικών, αλλά τουλάχιστον εκεί η τοπικές διάλεκτοι έχουν διατηρηθεί πολύ περισσότερο.
μη μου μιλάς όμως για ειδικά εργαλεία σε συζήτηση καφενείου, δε χρειάζεται να θέσουμε ζητήματα ψυχολογίας των μαζών, διαμόρφωσης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας, και σημειωτικής της γλώσσας και των συμβόλων για να πούμε μια δυο κουβέντες.
άλλωστε υπάρχει και όρος γι' αυτό που συνέβη
http://en.wikipedia.org/wiki/Balkanization
symfonoi
Υπάρχει εντωμεταξύ αναφορά στη μακεδονική επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε βιβλίο του ελληνικού υπουργείου παιδείας πριν το 1900 (πριν φτάσουν τα σύνορα κειπάνω) που έχει ως μακεδονικές πόλεις μεταξύ άλλων Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Ωχρίδα. Και ερωτώ: όσοι σκυλιάζετε που δε βάζουν τουλάχιστον γεωγραφικό προσδιορισμό, η Ελλάδα έβαλε ποτέ γεωγραφικό προσδιορισμό στο δικό της κομμάτι, γαμώ το νοτιομακεδονικό χαλβά σας μέσα;
Ντράγκον, η Ελλάδα λέγεται Ελλάδα, όχι Μακεδονία.
NO SHIT!!!
@ takuma, που ειναι ο Η. τωρα, το βουλωσε
ε ο H. πάντα έτσι κάνει.
Αστείος γιούζερ.
Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνω τα ίδια, ότι είπε ο Fireknight.
"Η Αρχαία Μακεδονία δεν είναι δική μας ούτε η ιστορία της"
Από το news247.gr: http://news247.gr/kosmos/diethnis-po...s.1526926.htmlQuote:
Λάβρος κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο προκάτοχός του Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι. "Προσπαθεί να επιβάλλει την αρχαία ελληνική ιστορία ως δική μας", σημειώνει. Δεν βλέπει φως στο Ελληνοσκοπιανό
Λίγο μετά τη δικαίωση των Σκοπίων από το δικαστήριο της Χάγης στο θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, μιλώντας στο "Radio Free Europe", επιτίθεται στο νυν πρωθυπουργό, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος "VMRO DPNE", του οποίου σήμερα ηγείται ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτίθεται κατά του διαδόχου του για την πολιτική "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας με νόημα πως επιχειρεί να "ξαναγράψει την ελληνική ιστορία", ενώ θεωρεί πως τα Σκόπια θα εκμεταλλευτούν την απόφαση της Χάγης, προκειμένου να μην υπάρξει λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
"Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα.
Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας.
Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχτούμε και το οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.
Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε" δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γκεοργκιέφκσι, ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στα Σκόπια, που αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί η κυβέρνηση Γκρούεφκσι.
Όσον αφορά της απόφαση της Χάγης, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε : "Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας. Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές. Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα, στα επόμενα, τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια", προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι σε θέση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε κατηγορηματικά:
"Όχι. Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή".
Δημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος 07 2011 17:11
Quote:
ο Άγιος Ναούμ.
Βασικά ο λόγος που το πόσταρα ήταν ότι μου μοιάζει λίγο οξύμωρο το ότι υπάρχουν Σκοπιανοί που "αρνούνται" το όνομα Μακεδονία για τη χώρα τους αλλά παράλληλα υπάρχουν κι Έλληνες που θεωρούν καλό, ή έστω όχι κακό ή και επιχειρηματολογούν υπέρ της ονομασίας των Σκοπίων ως Μακεδονία.
τα Σκόπια θα παραμείνουν Σκόπια, πιστεύω ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν το όνομα της πρωτεύουσάς τους.
δεν υπαρχει χωρα που να εχει ονομαστει με γεωγραφικα και μονο κριτηρια.υπαρχει πχ η βορεια και η νοτια κορεα.οι κατοικοι και των δυο ειναι κορεατες.δεν ειναι σλαβοι που κατοικουν σε μια περιοχη που κατα την οθωμανικη αυτοκρατορια ονομαστηκε κορεα.
δεν τους απαγορεψε κανεις να πιστευουν οτι θελουν.αφου πιστευουν οτι θελουν.ουτε να διδασκουν οτι θελουν.αφου διδασκουν οτι θελουν.το προβλημα ειναι οταν αυτο που πιστευουν και διδασκουν το περνανε ως αληθεια και ως γεγονος.
τωρα, αυτο με το ανεξαρτητο κρατος ειναι λιγο υποκριτικο.ποιο ειναι το ανεξαρητο κρατος;η πγδμ;ουτε η ελλαδα δεν ειναι ανεξαρτητο κρατος...θα ειναι η πγδμ που σουλατσαρουν οι πρακτορες της σια καθημερινα και στηνουν σκηνικα στα βαλκανια;
το θεμα ειναι ενα.τα νοτια βαλκανια ειναι η μοναδικη περιοχη στην ευρωπη με ορυκτο πλουτο.απ' την ελλαδα, την πγδμ, το κοσσοβο και το μαυροβουνιο εξαρτωνται οι ενεργειακες τυχες ολη της ευρωπης η οποια ειναι μια τελειωμενη ηπειρος, φτωχη σε πρωτες υλες και ορυκτα.οι αμερικανοι (οι οποιοι ειναι οι μονοι που παιζουν μπαλα παγκοσμιως) αφου αλλαξουν τα καθεστωτα στην ανατολικη μεσογειο(αιγυπτος,λιβυη,τυνησια εχουν αλλαξει) και εξασφαλισουν μια βιωσιμη για το ισραηλ περιοχη, θα συνεχισουν την ιστορια στα βαλκανια η οποια απλα προετοιμαζεται ολα αυτα τα χρονια.θελουν μικρα κρατιδια, ευκολα ελεγχομενα κι εξω απο διεθνης ενωσεις τυπου ε.ε για να μπορουν να τα χειριζονται ευκολα με δικο τους νομισμα.εγω πιστευω οτι η ελλαδα θα βγει απτο ευρω οπως θα κανει πιθανως και η κυπρος, κι υστερα θα αρχισει το μεγαλο κολπο με τις εξορυξεις.
η μονη λυση για την περιοχη ειναι να ξυπνησει ο κοσμος...να εκλεξει κυβερνησεις μη ελεγχομενες απ' τους αμερικανους.να βγει η ελλαδα απτην ε.ε και να γινει μια καινουρια νομισματικη ενωση στην περιοχη των βαλκανιων και της μεσογειου οπου θα περιεχει την ελλαδα, τα σκοπια, το μαυροβουνιο και το κοσσοβο, την τουρκια, το ισραηλ, την κυπρο και τις τρεις μεσογειακες της ανατολικης αφρικης, στο στυλ του οπεκ αλλα με δικο τους καινουριο νομισμα.βεβαια το μεγαλυτερο προβλημα σ αυτο το εγχειρημα ειναι το θρησκευτικο.10 κρατη 20 θρησκειες...θα γινει σφαγη.αυτο ειναι οντως αξεπεραστο εμποδιο.βγηκα οφ τοπικ..αλλα το να μιλαμε για ανεξαρτητα κρατη και αυτοδιαθεσεις λαων ειναι για γελια μιας και τπτ απο αυτα δεν υφισταται.αλλου να ψαξουμε για τα γεγονοτα κι αλλου να δωσουμε αν θελουμε αλλοθι και δικαιο
ε και το μαυροβουνιο δεν μπορουσε να το κανει αυτο στην σερβια αλλα μεσα σε μια νυχτα γυρισανε τα πανω κατω.το αλυτρωτικο δεν χρειαζεται πολεμο πλεον.χρειαζεται μεινοτητες.αμα σου κατασκευασουν μια μειονοτητα...την μπουκωσουν προπαγανδα και την βαλουν να ψηφισει σε κανα δημοψηφισμα, ουτε καταλαβαινεις για ποτε χανεις την φλωρινα και την πελλα
χωρίς την τουρκία οτιδήποτε επιχειρηθεί στην περιοχή είναι καταδικασμένο.βέβαια το δικό μου έχει πιθανότητα να συμβεί κοντά στο 0,01% αλλά θα είχε βιωσιμότητα.το βαλκανικό μπορεί να έχει πιθανότητα 1% αλλά η βιωσιμότητα του θα ήταν κάτω απ'το 50%.ρεαλιστικά τίποτα απ' τα δύο δεν μπορεί να συμβεί με βάση ανεξάρτητα κράτη.το να γίνει μια βαλκανική ένωση κάτω από αμερικάνικη κηδεμονία είναι αρκετά πιθανό, αλλά δεν θα προσφέρει τίποτα στους λαούς της περιοχής.πάντως δεν είναι τυχαίο το θρησκευτικό ανακάτεμα στην περιοχή.που να τα βρουν μεταξύ τους ορθοδοξοι, εβραιοι, σηίτες, σουνίτες και ότι άλλοι ταλιμπάν κυκλοφορούν.τρέχα γύρευε δηλαδή.πάντως η περιοχή προσφέρεται για μεγάλη μπάλα...
Ελα θεε και κυριε! Να ενωθουν τα βαλκανια; χωρις κηδεμονια/αυτοκρατορια να το επιβαλλει; Δηλαδη οι Σερβοι με τους Κροατες ξανα στο ιδιο κρατος; και οι βοσνιοι; και οι αλβανοι; Οι βουλγαροι και οι Ρουμανοι φανταζομαι εννοουνται! Ελληνες και Τουρκοι απ την αλλη πλευρα; Να ξυπνησει ο κοσμος λεει ο αλλος. Να ξυπνησει και να γυρισει ξανα σε εναν εφιαλτη βγαλμενο απ το παρελθον. Και για ποιο λογο να το κανουν αυτο; Ακουγεται μια ωραια ιδεα εδω στο νοτο της Βλακανικης που ζουμε και ετσι πολυ αδερφική και ολοι ειμαστε αδερφια κλπ αλλα δεν νομιζω να θελει κανεις αλλος απ τις εθνοτητες που αναφερεις. Α ξεχασα και τους κοσοβαρους. Καλο μειγμα. 3ος παγκοσμιος στα καπακια.
ποιος μιλησε για κοινο κρατος;ενωση τυπου ε.ε ειπα ή οργανισμο στυλ οπεκ.ουτε καν για σερβους,κροατες και βοσνιους.
ποιος ειναι ο εφιαλτης ο βγαλμενος απτο παρελθον;αυτα που μας τσαμπουνανε περι κακων τουρκων και σκοπιανων; ε ας κατσουμε ολοι στην περιοχη τοτε να πουλαμε τουρισμο και κλαρινα και να κονομανε εις βαρος μας οι ευρωπαιοι που αμα τους αφησεις χωρις πρωτες υλες θα κοψουν ολα τα δεντρα της ευρωπης για να ζεσταθουν.
αμα ο λαος ειναι χορτατος, ξεχναει και τις θρησκειες και το παρελθον και τις οποιες διαφορες με τους αλλους.