Σφηνοτουβλάκιον, εγώ καταλαβαίνω για ποιον λόγο ορισμένοι μπορεί να είναι σκεπτικοί ή/και κριτικοί απέναντι σε μια εκλαϊκευμένη εκδοχή παλαιότερων (πραγματικά μεγάλων) ποιοτήτων της παγκόσμιας γραμματείας. Επιπλέον, ενίοτε ο Καζαντζάκης -κανείς θα προσέθετε «μέσα στη μεγαλομανία του» (παράβαλε εδώ και τα «άλλα ηχηρα παρόμοια» του Καβάφη)- φτάνει σε κάποιες διατυπώσεις, όπως η κατωτέρω, που σίγουρα δεν δρέπουν δάφνες λογοτεχνικότητας:
Quote:
Πολύ μικρός είναι ο καιρός, πολύ στενός είναι ο τόπος ανάμεσα στις δυο πυρές, πολύ οκνός είναι ο ρυθμός ετούτος της ζωής· δεν έχω καιρό, δεν έχω τόπο να χορέψω! Βιάζουμαι!
(Από την
Ασκητική)
Αυτά τα προσμπούκια «βιαστικής» φιλοσοφίας (για να μην ελεγχθεί και τελείως «ανεξέταστος» ο καλός μας Νεοέλληνας, που αν τυχόν επιχειρήσει να διαβάσει τον
Σοφιστή ή τον
Παρμενίδη -πραγματική φιλοσοφία, τουτέστιν- θα χρειαστεί τρία Depon εκ των υστέρων), κατ' εμέ, δεν κρύβουν μεγάλη αξία. Προτιμώ να διαβάσω, εάν το θέλω, για τον χορό από τον ίδιο τον Νίτσε. Οι όμορφες στιγμές του Καζαντζάκη κρύβονται στον
Τελευταίο Πειρασμό, για παράδειγμα. Υπάρχουν παράγραφοι που χαρακτηρίζονται από κάποια εικονοπλαστική δύναμη.