Κι εσύ αν δεν το έχεις κάνει να πας να διαβάσεις Αλμπερ Καμύ Ο Ξένος και να δώσεις βάση στο τέλος.
Printable View
On topic:Χρονόπουλο θα με πουν ορισμένοι,άλλοι γραφικό,άλλοι δεν ξέρω κι εγώ τι.
Σου λένε άνθρωπε ότι αύριο πρωί είσαι νεκρός.Χάνεσαι,χάνονται για σένα όλα όσα γνωρίζεις,ξέρεις,αγάπησες.Ο θάνατος καταλύει τα πάντα.Ανυπαρξία.Το μαθαίνεις λοιπόν,φρικάρεις (ως άνθρωπος που θέλει να μείνει ζωντανός).Τι κάνεις;Τα σπας όλα;Σκοτώνεις τους εχθρούς σου;Σκοτώνεις όσους αγαπάς;Ή μήπως και τους δύο;Ή ζητάς συγγνώμη για όσα κακά έπραξες;Πεθαίνεις με μετάνοια για πράγματα που έκανες/δεν έκανες ή με 'αγαθή συνείδηση' όπως λένε;Ο καθένας ας απαντήσει στον εαυτό του.
Οι περισσότερες ηθικές θεωρίες συγκλίνουν προς την άποψη ότι η ηθική είναι κάτι παρασκευαστό, που προέκυψε μετά τη συγκρότηση σε κοινωνίες, ένα είδος κοινωνικής σύμβασης με σκοπό την επιβίωση του ανθρώπινου (και όχι μόνο) είδους. Ηθική θεωρία που στηρίζεται στις φυσικές καταβολές του ανθρώπου είναι η Hobbesιανή (ένστικτο της αυτοσυντήρησης) και ορισμένων Σοφιστών (το ηθικώς πρακτέο ορίζεται από το ένστικτο για προσωπικό συμφέρον/επιβολή). Η ηθική του χριστιανισμού είναι μια ακόμα ηθική θεωρία. Το ότι δεν έχει υπάρξει ένας καθολικός ηθικός κώδικας είναι πασιφανές (δες πόσο διαφορετικά ορίζεται ο "καλός" και ο "κακός" π.Χ. και μ.Χ. καθώς και στις διαφορετικές θρησκείες/κοινωνίες).
Μια απάντηση στο (αρχικό) ερώτημα που θέτεις δίνει ο Kant με την ηθική θεωρία της κατηγορικής προσταγής που ορίζει: πράττε έτσι, ώστε η ρυθμιστική αρχή της βούλησής σου να μπορεί συγχρόνως να καταστεί καθολικός νόμος. Εν ολίγοις: μην κάνεις στους άλλους ό,τι δε θέλεις να κάνουν οι άλλοι σε σένα, και το αντίστροφο. Πριν σκοτώσεις/βιάσεις/αυτοκτονήσεις/κλέψεις/αδικήσεις/πάρεις τη σειρά του άλλου, σκέψου αν ψήνεσαι να κάνει τα ίδια όποιος βρεθεί κάποτε στη θέση σου.
Δηλαδή σου έμεινε ότι ο Μερσώ ήθελε να τα κάνει πουτάνα όλα στο τέλος; Διάβασε υπαρξισμό.
Λοιπόν, σχετικά με το αρχικό ερώτημα, ειπώθηκε ήδη η αντίφαση, αλλά θα σκάσω γω τώρα για να τη κάνω πιο ξεκάθαρη, και να κάνω επίσης τον έξυπνο.
Αν τίποτα δεν έχει νόημα, τοτε πως ακριβώς έχει νόημα να τα κάνεις όλα πουτάνα? Γιαυτό και η πιο λογική απάντηση σε αυτή τη σκέψη είναι η αυτοκτονία.
Στο τί θα εμποδίσει κάποιον ανθρωπο να τα κάνει πουτάνα, πέρα απο την ίδια τη κατάσταση/κατάθλιψή του, αυτό είναι η εμπάθεια (όπως ορίζεται στη ψυχολογία), το οτι νιώθεις έστω και λίγο το πόνο του αλλουνού, την οποία εμπάθεια όταν δεν έχεις, ορίζεσαι κλινικά ώς ψυχασθενής τρελός κρέιζι, και σε μαζεύουνε λολ. Απο καθαρά φιλοσοφικής πλευράς το ερώτημα ήδη κρίθηκε αντιφατικό, αλλά αν είναι να συζητηθούν γενικότερα προβλήματα ηθικής, γίνεται ήδη στο θρέντ.
Ο Μερσώ τα έκανε όλα αυτά γιατί είχε κατά νου τον προσεχή, αναπόφευκτο θάνατο του που απλά αποφάσισε να επισπεύσει.Άλλωστε αν το καλοσκεφτείς το τέλος αυτό είναι που πραγματικά μετράει.
Το γεγονός ότι δεν κάνω στον άλλον ό,τι δεν θέλω να μου κάνει είναι μία εντελώς παθητική στάση που προώθησε ο Κομφούκιος μέσω της φιλοσοφίας του.Όταν δεν κάνεις στον άλλον κακό δεν του κάνεις από την άλλη καλό.Ένας άνθρωπος βρίσκεται ετοιμοθάνατος στο δρόμο έξω από το σπίτι σου.Περνάς τον κοιτάς,συνεχίζεις τον δρόμο σου.Τον έβλαψες;Όχι βέβαια,αλλά δεν το βοήθησες κιόλας."Σκέψου αν ψήνεσαι να κάνει τα ίδια όποιος βρεθεί κάποτε στη θέση σου."Έχοντας τον τρόπο σκέψης του Μερσώ π.χ δεν έχει κανέναν λόγο να ΜΗΝ τα κάνει σε εμένα κι εγώ με τη σειρά μου θα του τα κάνω πίσω σε ανταπόδοση και όποιος αντέξει νικάει.Στη τελική και οι 2 θα έχουμε την ίδια κατάληξη.Την ανυπαρξία.
0
τι ειναι ανυπαρξια;
κοψε το jeopardy
ουφ.
eimaste nihilists ololololol
ta exoume lysei afta ta moralistika dilimata http://moralitystrippeddown.wordpress.com/ http://foufoutos.files.wordpress.com/2008/06/cnm.jpg
καποιοι ανθρωποι ΠΡΕΠΕΙ να πεθανουν,ειναι υποσυνειδητη γνωση.
Ολοι θα πεθανουν καποια στιγμη λεβεντη μου... :rsad:
Καράμπαμπ.
Χωρίς την ύπαρξη Θεού όλα είναι επιτρεπτά.Ο άθεος μπορεί να κάνει τα πιο ειδεχθή εγκλήματα και να μην χρειαστεί να λογοδοτήσει πουθενά αρκεί να μην τον πιάσουν.Πραγματικά απορώ που πολλοί άθεοι αποτελούν πρότυπα ηθικών στοιχείων στην κοινωνία χωρίς να ξέρουν πραγματικά το τι μπορούν να κάνουν.Οι Χριστιανοί από την άλλη,θα πει κάποιος,που κάνουν εγκλήματα;Αυτοί δεν έχουν καμία δικαιολογία και εννοείται ότι είναι υποκριτές.Χωρίς Θεό όπως έγραψα όμως δεν υπάρχουν αναστολές για το οτιδήποτε.