Δεν αρκούν τα πίνκς. Σε ευχαριστώ.
Printable View
Δεν αρκούν τα πίνκς. Σε ευχαριστώ.
Spoiler
Με έκανες να γελάσω με το αυθόρμητο και το ειλικρινές της απάντησής σου. Να σαι καλά!
Οι ανεπιτυχείς τελικά προσπάθειες υιοθέτησης ανάλογου με της δημουλά ύφους από άλλες σύγχρονες ποιήτριες για εμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επιχείρημα για την πρωτοτυπία και 'ποιότητα' του έργου της. Όπως και να χει όμως, θα επανάλαβω την κλισέ φράση 'η ποίηση δεν είναι μαθηματικά' και θα αναφέρω πως αν και σεβαστή η άποψή σου, θεωρώ ότι είσαι un peu απόλυτος. Έγω για παράδειγμα δεν μπορώ να κάτσω να διαβάσω καρυωτάκη και δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνει κάποιος στον κόπο να διαβάσει τόσο 'αισιόδοξη' ποίηση αλλά δεν λέω οι συλλογές του είναι για προσάναμμα κλπ κλπ.
Αν και διαφωνώ με κάποιες από τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις και εν τέλει θεωρήσεις ζωής της δημουλά, μου αρέσει το έργο της εν γένει. Τέλος, πήρες και κορόιδεψες ένα ποίημα που δεν το ξεχωρίζω καν. Ρίξε μια ματιά στο πέρασα ή στο φωτογραφια 1948 ή στο γράψε λάθος και αν είναι τα ξανασυζητάμε.
δεν λέω ότι δεν είχε μία πρωτότυπη γραφή η δημουλά(πολύ επηρεασμένο από καβάφη παρεπιπτόντως).πνίγηκε όμως και η ίδια μέσα στην δική της μανιέρα.το ποίημα που παρέθεσα είναι ίσως το γνωστότερο της.τα ποιήματα που λες τα χω διαβάσει.είναι μακριά απ' τα δικά μου κριτήρια στο να ονομαστούν ποίηση (εκτός ίσως απ' το "πέρασα" που είναι μία αντίληψη πολύ κοντά στην ποίηση)
πάμε και στον καρυωτάκη τώρα.η ποίηση δεν είναι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη, ούτε χαρούμενη ούτε λυπημένη.δεν είναι σκοπός της να ανεβάζει το ηθικό ούτε να σε κάνει να κλαις.ο καρυωτάκης εξέφρασε εκείνη την εποχή.την εποχή του.τέτοια ήταν η εποχή.ήταν η εποχή της κατάρρευσης του ελληνικού οράματος.ήταν μεσοπόλεμος.καταλαβαίνω βέβαια ότι ο άνθρωπος θέλει ένα στήριγμα στη ζωή του και ψάχνει πολλές φορές απεγνωσμένα για κάτι τέτοιο, αλλά δεν φταίει η ποίηση γι' αυτό.η ποίηση έχει σκοπό πρώτα την αλήθεια και στη συνέχεια την υπέρβαση της πραγματικότητας η οποία όμως δεν ξεφεύγει απ' την αλήθεια.αν είμαστε άθλιοι, κάποιος πρέπει να μας το πει.το κανε ο ντοστογιέφσκι,ο πεσσόα, ο ρεμπώ, ο έλιοτ, ο ντάντε, ο σαιξπηρ, ο ίψεν, ο στριντμπεργκ.ο άμλετ δεν σε κάνει απαισιόδοξη, μόνο ο καρυωτάκης σε κάνει;η κόλαση;η έρημη χώρα;το μια εποχή στην κόλαση;ο σεφέρης;(πολύ πιο "απαισιόδοξος" απ' τον καρυωτάκη).μην ψάχνετε συναισθήματα στην τέχνη.δεν είναι ο σκοπός της.
Κάτι τέτοια κανονιστικά για την τέχνη και την ποίηση κι έτσι μας έλεγε και μια καθηγήτρια στο λύκειο. Αγαπημένη της ταινία το Dead Poets Society. Μετά έπαθε καρκίνο και πέθανε.
δεν είναι τίποτα καινούρια αυτά που λέω.τα χουν πει σε κείμενα τους- δοκιμιακού τύπου- ο ρεμπώ, ο έλλιοτ, ο σεφέρης κ.α.τότε δεν είχε βγει το dead poets society (της πλάκας ταινία) αλλά σίγουρα πεθαίνανε από καρκίνο και τότε.
υγ.απόψεις δε βλέπω
Είναι μούχλα λέω αυτά που λες. Θα μάντευα ότι είναι απόψεις του '20 και του '30... αλλά αυτό το ξέρεις!
Μάλλον άλλαξε, ναι.
Τώρα είναι καλύτερα να λες: «φυσικά, είναι χαζό να υπάρχουν κανόνες σ' αυτά. ο λόγος που εγώ θέλω να έρθω σε επαφή με τον εκάστοτε καλλιτέχνη είναι πολλές φορές διαφορετικός και συγκεκριμένα είναι ο εξής:». Αν λες «μη ψάχνετε συναισθήματα στην τέχνη, δεν είναι ο σκοπός της» σε περνάνε για χαζό. Εγώ δεν έχω άποψη, απλά σου λέω τι παίζει, ποιά είναι τώρα τα κόλπα, κατάλαβες.
Αν είσαι γκομενάκι μπορώ να σου πω και ποιά είναι τα φρέσκα. Βitches love namedropping.
λεγε αυτα που λεει ο αρχοντας λαντυ με τον τροπο που τα λεει και τα γκομενακια θα κανουν ουρα.προυποθετει κι ομορφια ομως να ξες.μην εισαι κανας χαλιας
Landy, άκου, καλοί οι Πεσσόα, Ρεμπώ και Ίψεν, αλλά πάμε και στον Εμπειρίκο, συγκεκριμένα στον Μέγα Ανατολικό (όποιος θέλει μπορεί ν' ακούσει ένα απόσπασμα από τον Λιαντίνη, πιο κάτω βάζω λινκ), επειδή ήταν ο αγαπημένος της μάνας του Ikonoklast, πριν την πατήσει αμάξι.
Στο 9.45 ξεκινάει η ανάγνωση. Αξίζει πολύ.
http://www.youtube.com/watch?v=Mpn-RiJEAEM