Ναι αλλά προφανώς όταν μιλάς σε άτομα που δεν είναι στο ΣΥΝΑΦΙ ΣΟΥ (sic) πρέπει να τα εξηγείς όλα αυτά γιατί μετά δημιουργούνται παρεξηγήσεις ενώ δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας!
Printable View
Ναι αλλά προφανώς όταν μιλάς σε άτομα που δεν είναι στο ΣΥΝΑΦΙ ΣΟΥ (sic) πρέπει να τα εξηγείς όλα αυτά γιατί μετά δημιουργούνται παρεξηγήσεις ενώ δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας!
Όχι. Αν μου πεις ότι το συντριβάνι του πάρκου θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου απλά θα είσαι τρελός. Ban το thread.
Ναι. Ban το thread.Quote:
και θεωρεις οτι ολη η μεχρι σημερα τεχνη εγινε με επικοινωνιακους σκοπους;
Απο τους καλοθρεμμένους άχρηστους αστούς μηδενιστές. Ban το thread.Quote:
δηλαδη το μοντελο της "εσωτερικης συνειδησης" του καλλιτεχνη και της "τεχνης για την τέχνη" απο που προέκυψαν;
Δεν όρισε κανείς έτσι την τέχνη.Quote:
ναι, μια βολτα στο παρκο, πρεζα ομορφη, ένας διάλογος ή ένα πήδημα ειναι πολυ πιο σημαντικα κι επιτυχημενα επικοινωνιακα απο μια τεχνη-συστημα αξιας εγκλωβισμενη σε μουσεια, γκαλερι, συναυλιακους χωρους, εκδοτικους οικους, περιοδικα, γκαλα και γκραντ οπενινγκ παρτις στην οποια εν τελει δεν εχω προσβαση είτε γιατι δεν την παλεύω οικονομικά, είτε γιατι σιχαινομαι την φιεστα και το μικροσταρ συστεμ ή γιατί απλά το περιεχόμενο δεν μου λέει τίποτα σ' αυτο το περιτύλιγμα. δεν ειναι ιδιαιτερο προνομιο καλλιτεχνων και δεν εμπεριεχει νοηματα κι αληθειες. πραττειν ειναι και θα έπρεπε να ειναι απενοχοποιημενο και συλλογικο.
Ban το thread.
εσύ το πήγες στο άλλο άκρο, προφανώς οι εμπειρίες με την τέχνη αποκτούν αξία και μέσω της καθημερινής αλληλεπίδρασης, αλλιώς καταντάει ένα σολιψιστικό πράγμα, σα κλειστό κύκλωμα που δεν χωράει τίποτα άλλο πέρα απ'τον πομπό δέκτη και ανακυκλώνεται διαρκώς, δε μιλάω γι'αυτό!
επίσης εσύ τσινάς με την αρτηριοσκληρωτική έννοια του 'ανώτερου' όπως τη χρησιμοποιούν κριτικοί τέχνης, διαμορφωτές (καλλιτεχνικών) συνειδήσεων και δρώμενων, απ'αυτούς του χειρότερου είδους, και εκεί συμφωνώ κι εγώ, αλλά εξαρχής δε μίλησα για κάτι τέτοιο.
ρε τσιμεντο να πουμε, δεν υπαρχει περιπτωση να βγεις εξω απ' το σπιτι σου και να μην αλληλεπιδρασεις με αλλους ανθρωπους.
ε κι ομως οχι. γιατι οι καλοθρεμμενοι αστοι μηδενιστες που λες παρακατω ειναι η πλειοψηφεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας απ' τον μεσαίωνα και μετά.Quote:
Ναι. Ban το thread.Quote:
και θεωρεις οτι ολη η μεχρι σημερα τεχνη εγινε με επικοινωνιακους σκοπους;
θανατος σ' αυτους λοιπον! αυτο λεω κι εγωQuote:
Απο τους καλοθρεμμένους άχρηστους αστούς μηδενιστές. Ban το thread.Quote:
δηλαδη το μοντελο της "εσωτερικης συνειδησης" του καλλιτεχνη και της "τεχνης για την τέχνη" απο που προέκυψαν;
θες δε θες, το να την ορισεις ως οτιδηποτε παραπανω απο παραγωγη καλαισθησιας πανω στην ζωη, εφικτη απο οποιονδηποτε το επιθυμήσει, σ' αυτον τον ορισμο οδηγει. δεν επεσαν απ' τον ουρανο τα μουσεια και τα περιοδικα.Quote:
Δεν όρισε κανείς έτσι την τέχνη.Quote:
ναι, μια βολτα στο παρκο, πρεζα ομορφη, ένας διάλογος ή ένα πήδημα ειναι πολυ πιο σημαντικα κι επιτυχημενα επικοινωνιακα απο μια τεχνη-συστημα αξιας εγκλωβισμενη σε μουσεια, γκαλερι, συναυλιακους χωρους, εκδοτικους οικους, περιοδικα, γκαλα και γκραντ οπενινγκ παρτις στην οποια εν τελει δεν εχω προσβαση είτε γιατι δεν την παλεύω οικονομικά, είτε γιατι σιχαινομαι την φιεστα και το μικροσταρ συστεμ ή γιατί απλά το περιεχόμενο δεν μου λέει τίποτα σ' αυτο το περιτύλιγμα. δεν ειναι ιδιαιτερο προνομιο καλλιτεχνων και δεν εμπεριεχει νοηματα κι αληθειες. πραττειν ειναι και θα έπρεπε να ειναι απενοχοποιημενο και συλλογικο.
δες την τελευταια απαντηση στον σπυρο σ' αυτο το ποστQuote:
εσύ το πήγες στο άλλο άκρο, προφανώς οι εμπειρίες με την τέχνη αποκτούν αξία και μέσω της καθημερινής αλληλεπίδρασης, αλλιώς καταντάει ένα σολιψιστικό πράγμα, σα κλειστό κύκλωμα που δεν χωράει τίποτα άλλο πέρα απ'τον πομπό δέκτη και ανακυκλώνεται διαρκώς, δε μιλάω γι'αυτό!
επίσης εσύ τσινάς με την αρτηριοσκληρωτική έννοια του 'ανώτερου' όπως τη χρησιμοποιούν κριτικοί τέχνης, διαμορφωτές (καλλιτεχνικών) συνειδήσεων και δρώμενων, απ'αυτούς του χειρότερου είδους, και εκεί συμφωνώ κι εγώ, αλλά εξαρχής δε μίλησα για κάτι τέτοιο.
οκέη, δε διαφωνούμε τελικά, αλλά τόση ώρα είχες έναν straw-man μπροστά σου και τον τάραζες στη σφαλιάρα, κανείς δε μίλησε για τέχνη ως περιορισμένη σε συναυλίες εκδοτικούς οίκους κλπ κλπ.
επίσης, αυτό το 'εφικτή από οποιονδήποτε το επιθυμίσει' είναι επικίνδυνο έδαφος, προφανώς είναι πανεύκολο να παραχθεί, αλλά να, κανένας δεν έγραψε δεύτερη θεία κωμωδία, κανένας δεν έγραψε δεύτερους λαβύρινθους, κανένας δεν έγραψε δεύτερο γκοντώ, δεύτερο σύννεφο με παντελόνια κλπ κλπ, και αυτό είναι που κάνει τα άτομα που τα παρήγαν αυτά ιδιαίτερα (όχι ανώτερα ούτε απαραίτητα υψηλά) αλλά γιαυτό και έπαθα εγώ την πλάκα μου πχ όταν διάβασα μπέκετ και η ταμαγκόθι όταν διάβασε μαγιακόφσκι, γιατί είναι μια ξεχωριστή οπτική και μια εμπειρία που ΔΕΝ στην προσφέρει εύκολα άλλος. αυτό κάνει ορισμένους καλλιτέχνες ιδιαίτερους και είναι εθελοτυφλία όταν απλά λες 'ναι θα πρεπε να ναι συλλογική και να παράγεται απ'όλους', προφανώς δεν γίνεται να παραχθούν όλα από όλους και γι'αυτό είναι τόσο ωραίος και πολυποίκιλος ο κόσμος της τέχνης! τώρα, αν αυτό χρησιμοποιείται για να ανυψωθούν είδωλα και να μπούν σταθερές ποιότητας, tough luck, πάντα κάπου θα στραβώνει το πράγμα, δεν μειώνει τα έργα αυτά καθεαυτά και μπορούμε να το αγνοούμε αρκετά εύκολα.
ικονοκλαστ παρε ρε μλκ ρομαντισμους, διαφωτισμους, μπαροκς, ροκοκος αναγεννησεις, χεγκελς, καντς και οτι αλλο θες. μεχρι τα τελη του 19ου αιωνα η τεχνη δεν ειναι επικοινωνιακη τεχνικη μεταξυ των ανθρωπων, ειναι μεμονωμενη επικοινωνια ειτε με την Ιδέα της τέχνης είτε με το Θείο.
Αυτός ο straw-man δημιουργείται γιατί όλοι αυτοί οι χωμένοι (και ενίοτε παρωπιδικοί - δεν μιλάω για τον Κάλκι) -ιστές και -ικοί έχουν φορτίσει τόσο πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιούνται από το ιδεολογικό τους υπόβαθρο που τις δαιμονοποιούν και καταλήγουμε να μιλάμε άλλη γλώσσα!
συλλογικη ρε μλκ δεν σημαινει να πεσουμε 5000000000 ανθρωποι να γραψουμε ενα κειμενο. σημαινει αντι να θεωρουμε κατι ξεχωριστο τον μπεκετ και τον μαγιακοφσκι να παραγει ο καθενας σε καθε στιγμη της ζωης του καλαισθησια (στον διαλογο, στον χαβαλε, σε μικροπραγματα δευτερολεπτων) ετσι ωστε η ιδιαιτερη αξια αυτων των καλλιτεχνων (που ειναι ιδιαιτερη ακριβως επειδη ειναι απλά καλλιτεχνικη) να μην εχει σημασια μπροστα σε εναν κοσμο που παραγει καλαισθησια σε καθε του εκφανση.
ε χμ, δεν ξέρω, ο μπέκετ και ο μαγιακόφσκι και όλοι αυτοί με βοηθάνε να παράγω καλαισθησία όπως την εννοείς και στη ζωή μου, δεν με αποτρέπουν. γιαυτό και έχω σκυλιάσει να εννοηθεί το ξεχωριστό ως απλά αυτό, όχι ως ο μπαμπούλας που σου λέει 'δεν θα με φτάσεις ποτέ', γιατί δεν είναι θέμα τέτοιο, είναι ότι εκ των πραγμάτων ΔΕΝ γίνεται να παραχθεί η ίδια καλαισθησία απ'όλους, ούτε όλα τα μυαλά να εξερευνήσουν τα ίδια μέρη, αλλά να υπάρχει επικοινωνία και 'φωτογραφίες' απ'τις περιοχές που εξερευνήθηκαν, η καθεμιά ξεχωριστή και μοναδική, για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να κάνουμε τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας όσο το δυνατόν πιο ωραία.
peace! (pace!)
Δες την εξέλιξη της συζήτησής σου μ' εμένα και το λόκι (καλά ο ikonoklast απλά κράζει) και θα καταλάβεις ότι χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη εμβάθυνση και ανάλυση αυτών που αρχικά είπες για να πετύχουμε ένα επίπεδο επικοινωνίας χωρίς δομικές παρανοήσεις, όποιου κι αν είναι η ευθύνη. Τόσο ηλίθιοι δεν νομίζω να είμαστε και οι δύο πάντως.
αυτονόητο είναι ρε μαλάκα, γιατί δεν ζούμε τις ίδιες ζωές και δεν αντιλαμβανόμαστε τα ερεθίσματα μας με τον ίδιο τρόπο, τι γιατί;