Originally Posted by
Odonian
Αυτή είναι η απάντησή σου σε τι ακριβώς; Δε νομίζω ότι κάποιος εδώ μέσα είπε ότι όλα τα principles των οικονομολόγων είναι λάθος ε. Πρόβλεψη δεν είναι "θα παίζει ανάμεσα στο max και στο min των τελευταίων 100 χρόνων αν δε γίνει μαλακία". Πρόβλεψη είναι ότι θα είναι άνω του 10% πχ, πολύ κοντά στο max. Όταν μιλάω για τις προβλέψεις του ρουμπινι εννοώ όλα αυτά που έχει πει για την πορεία της οικονομίας στο βραχυμεσοπρόθεσμο μέλλον (ή πλέον παρελθόν), όχι ότι ο άνθρωπος δεν έχει διαβάσει τη θεωρία του.
Να το κάνω πιο λιανά: Αν πάω σε έναν γενετιστή και του δώσω ο,τι χρειάζεται από τα ντι εν έηζ μου και της γυναίκας μου (λέμε τώρα) και τον ρωτήσω πόσο ψηλό θα βγει το παιδί μου, δε θέλω μια πρόβλεψη με βάση τα εμπειρικά δεδομένα που λένε ότι το παιδί θα βγει από 1.50 μέχρι 2.10. Αυτό μάλλον το ήξερα. Μια καλή πρόβλεψη είναι "πάρε μια πορτοκαλί μπάλα γιατί θα βγει τέρας" (και μαύρος!).
Αυτό που λέω δεν αλλάζει. Το να ξέρουμε ότι και σε 100 χρόνια (αν δεν γίνει μαλακία ξαναλέω, πχ παγκόσμιος πόλεμος ξερωγω) το γράφημά μου θα παραμείνει μέσα στις γραμμές, δεν αλλάζει τη σημερινή οικονομική συμπεριφορά των ανθρώπων.
Το ποστ-απάντηση το οποίο αναλύει τη γνώμη μου για τον ρουμπινι βρίσκεται στην αρχή της προηγούμενης σελίδας. Δώσε μου τα φώτα σου.