Κατ' αρχάς, οι Therion έχουν διασκευάσει Scorpions, οπότε θυμάσαι μια χαρά. Απλώς το ρομαντικό/κλασικό στοιχείο είναι το κυρίαρχο, πιστεύω. Πέραν του Vovin, πάντως, έχουν πειρατιστεί τόσο στο Theli όσο και στο Deggial με παρόμοια στυλ.
Στην πρώτη πρόταση συμφωνώ απόλυτα. Η μαρμίτα του underground έφερνε σιγά σιγά στην επιφάνεια παρόμοια παιξίματα κι επιρροές, απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη κι απ' όλες τις σκηνές (σχεδόν). Κι εκεί ακριβώς έγκειται η ομορφιά του όλου πράγματος, όταν δηλαδή η όποια καλλιτεχνική απόπειρα μίμησης γίνεται αβίαστα, χωρίς να κρίνεται από αυτό ο μισθός σου, η φήμη σου, η δυναμική της επόμενης περιοδείας κ.ο.κ. Ακριβώς το αντίθετο, εν ολίγοις, από την τυρίλα που αντικρίζει κανείς σήμερα σε μπάντες της πρώτης γραμμής μεγάλων εταιρειών...
Σχετικά με το πότε το 70's στοιχείο έγινε μόδα, μου έρχονται αμυδρά στο μυαλό δύο παραδείγματα: των Witchcraft και των Wolfmother. Οι πρώτοι είναι μια αρκετά εμπνευσμένη περίπτωση μπάντας, όχι ακριβώς της αρεσκείας μου, αλλά έχω ακούσει αρκετά τα πρώτα δισκία, οι δεύτεροι μου φαίνονταν δημιούργημα εταιρειών και πάει λέγοντας. Θυμάμαι απλά ότι σε κάτι συνεντεύξεις έπλεκαν ακούραστα το εγκώμιο των Zeps. Ε, χέσε μας! Κάπου στο β' μισό των 00's, λοιπόν, πρέπει να διογκώθηκε το πράγμα (σε σχέση πάντα με το 70's).
ΥΓ.: το περιεχόμενο του spoiler έχει μπει στη λίστα των προς ακρόαση!