οπως? (ενημερωτικα ρωταω)
Printable View
:D..μήπως ο ελύτης δεν έγραψε τέτοιες βλακείες;το πρόβλημα με την γενιά του 30 ήταν ότι θέλησε να κάνει μια ποίηση ελληνοκεντρική.είναι σα να έχουμε (για να είμαστε στο κλίμα του e.r) μια ελληνοκεντρική μουσική σκηνή.αυτόματα περιορίζεις τον εαυτό σου.τους έβαλε ο σεφέρης σε περίεργα τριπάκια.βέβαια ο σεφέρης μια χαρά συναναστρεφότανε με όλη την αγγλική κουλτούρα και τους έλλιοτ της εποχής του.
@caffrey.πως είναι ποιητές ήσσονος σημασίας, όταν το έργο των μισών απ' αυτούς που αναφέρω δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς σ' αυτή την άμοιρη χώρα;αυτοί κατέθεσαν ποιητικό όραμα...τέλος πάντων
χαχ
Spoiler
Ουφ, ρε παιδιά όταν λέμε για Μεγάλη_Ποίηση, και περιμένουμε και όλοι να συμφωνήσουν μαζί μας, τότε μιλάμε για ένα συγκεκριμένο τύπο κριτικής, με κάποια ψιλοσυγκεκριμένα κριτήρια πάνω στο τι είναι αξία, τα οποία δε περιλαμβάνουν ένα "ζομγκ, πόσο μου αρέσει αυτό! πόσο με εκφράζει! αχ!" ή έστω προσπαθούν να το αγνοήσουν όσο γίνεται.
Διαφορετικά, δε θα μιλούσαμε κάν για Μεγάλη_Ποίηση πάνω στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν όλοι αλλιώς είναι κακόγουστοι και δε ξέρω κιεγώ τι.
Αυτό θα έπρεπε να κάνουμε κανονικά, να μη μιλάμε κάν με τέτοιους όρους δηλαδή. Αλλά πρίν αποδομήσουμε τέτοιες έννοιες, κυριαρχούσε μια τέτοια αντίληψη πάνω στη τέχνη.
Όταν λοιπόν λέμε για Μεγάλη_Ποίηση, μιλάμε για τους Σαίξπηρς. Τους Γκέτε. Τους Σέλευ. Τους Ρίλκε. Τους Πάουντ.
Τα κριτήρια προβίζιοναλι ασπούμε είναι το έυρος της θεματολογίας, το βάθος και τα ίνσαιτς πάνω σε αυτήν. Η χρήση της γλώσσας, της φόρμας του ποιήματος, του στύλς και της γενικότερης αισθητικής.
Ακούγεται χαζό? Είναι λίγο. Αλλά αν δε σας αρέσει, μη μιλάτε κύριε για στάνταρντς και για μεγαλες_ποιήσεις.
Κρατήστε ότι σας αρέσει, και αφήστε όλους τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
είχε διαβάσει ο ηρακλής αποστολίδης (αυτός που είχε βγάλει την ανθολογία νεοελληνικής λογοτεχνίας) την σονάτα του ρίτσου και τον ρώτησε γιατί δεν γράφει τέτοια ποιήματα αλλά αναλώνεται σε ποιήματα του στυλ που πόσταρε ο khalkji.και του λέει ο ρίτσος:ηρακλή μου, γράφω αναλώνομαι σε αυτά για να μπορώ να γράφω κι αυτά που σου αρέσουν , σαν τη σονάτα.
ο ρίτσος ήταν καλός ποιητής, περιοριζότανε βέβαια απ΄την κομμουνιστική του ιδιότητα.το κόμμα ζητούσε απ' αυτόν να ποίηση για το κόμμα.κι έγραψε και τόσα ποιήματα όσα δεν έχουν γράψει όλοι μαζί οι υπόλοιποι έλληνες ποιητές.έγραφε μια συλλογή τη μέρα.ε λογικό είναι να γράψει πολλές μπούρδες.νομίζω ότι το ήξερε κι ο ίδιος αλλά από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.θα τον τρώγανε τα κοράκια του σοσιαλισμού.
caffrey ναι.γι αυτούς μιλάμε.δεν ακούγεται καθόλου χαζό.ο ελύτης που ανέφερες παραπάνω δεν εισήγαγε καμιά καινοτομία.δεν πήγε τη γλώσσα πουθενά ούτε και τα λεκτικά σχήματα.άσε που νόμιζε ότι όλη η ελλάδα έχει θάλασσα.φαντάσου τι πίστευε για τον υπόλοιπο κόσμο.παρ' όλα αυτά, στις πρώτες του συλλογές, έχει γράψει μερικά πολύ καλά ποιήματα
Σαχτούρης λέει και αφήνει απ' έξω Εμπειρίκο Εγγονόπουλο!
Επίσης γενικά γαμήστε μας λίγο με (τον) ρομαντισμό.
Επίσης2, γιατί μια γλώσσα που δεν μιλήθηκε ποτέ από κανέναν φυσικό ομιλητή ΕΒΕΡ θεωρούμε ότι δημιουργεί Μεγάλη Ποίηση; Η γλώσσα του Κάλβου είναι από τα λεξικά βγαλμένη, τι σκατά.
Χαχαχαχ.
Οκ, όμως θα μπορούσα να γυρίσω να σου πώ οτι ο σαχτούρης πίστευε οτι όλοι οι δρόμοι της ελλάδας έχουν αίματα, και τρελούς λαγούς μέσα στις λάσπες και φαντάζματα εδώ κιεκεί.
Στα περι καινοτομίας δεν είμαι σίγουρος οτι αρκεί αυτό για να κρίνεις κάποιον. Αλλιώς θα είχαμε πρώτο τον εμπειρίκο. Που λέει για μουνιά.
Ας βάλουμε πρώτο τον εμπειρίκο τότε. Μουνιά.
Να πω κιεγώ για το ρίτσο οτι είναι μεγάλο κρίμα που έχει συνδεθεί το όνομα του μαυτές τις παπαριές, γιατι όντως κατατάλλα ήταν ισχυρός.
Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς πρόβλημα έχετε με την κομμουνιστική ποίηση του Ρίτσου. Σίγουρα αυτά τα έργα ήταν η κατεξοχήν σημαντική ποίηση σε σχέση με τις κουράδες τύπου Ελύτη και άλλων που αναφέρετε.
Επι τη ευκαιρία της σημερινής είδησης του θανάτου άλλου ενός μεγάλου ηγέτου του σοσιαλισμού, αφιερωμένο:
Όχι, δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι αλήθεια.
Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες. Σταματήστε τις
Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν πέθανε.
Είναι παρών ο Στάλιν στο παγκόσμιο πόστο του.
Ο Στάλιν ανεβάζει στις επάλξεις των πέντε ηπείρων τις σημαίες της ειρήνης.
Ο Στάλιν ετοιμάζει με το σκόρπιο αλεύρι του κόσμου
Ένα ολοστρόγγυλο καρβέλι υγείας
Σώπα γιαγιά και σκούπισε με το τσεμπέρι σου τα μάτια σου.
Όταν σβύνει η φωτιά σου κάτω από το τσουκάλι σου
Είναι ο Στάλιν που σκύβει και φυσάει τη φωτιά σου ν' ανάψει.
Όταν λείπει από το τραπέζι μας το ψωμί κι από το στρώμα μας τ' όνειρο κι απ' το δώμα μας το λυχνάρι είναι ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά στον ορίζοντα κι ακούμε κάτω από τα τούνελ της νύχτας τη βοή των τραίνων που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο στους πεινασμένους
Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες
Οι αιώνες σκαρφαλώνουν στην κορυφή της ψυχής του ν' ανασάνουν μην πείτε πως ο ήλιος ορφάνεψε. Κοιτάχτε
Κάθε ήλιος και σελίδα - μέρα με την ημέρα - με τους ήλιους των 74 χρόνων του έφτιαξε ένα χοντρό βιβλίο από ατσάλι και τ' ακούμπησε στα γόνατα του κόσμου
Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν
Το έργο του: Λευτεριά
Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες κι ακούστε
Πάνου από την κόκκινη πλατεία στην εξέδρα του ήλιου
ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν μιλάει: «Υπερασπείστε, Λαοί, την Ειρήνη».
Σώπασε λοιπόν γιαγιά. Και σκούπισε τα δάκρυα σου.
ποιον ρομαντισμό;κανένας απ' τους ποιητές που ανέφερα δεν ήταν ρομαντικός ποιητής.
ο εμπειρίκος ήταν καινοτόμος μόνο όσον αφορά τον ελληνικό υπερεαλισμό.ακόμα ακόμα κι ο μεγάλος του ανατολικός τι είναι;λίγο από ντε σαντ και απολιναιρ μερικές δεκαετίες αργότερα. ο κάλας ήταν σημαντικότερος για τον υπερεαλισμό ας πούμε.ε μην κολλάτε στα ελληνικά σύνορα.
ο σαχτουρης είναι κατεξοχήν αστικός ποιητής.αν ηταν και δημοσιοσχεσιτης οπως οι περισσοτεροι της γενιας του 30, τωρα θα τον θεωρούσαμε (κακώς) τον καλύτερο νεοέλληνα ποιητή.
βαρέθηκα.τα λέμε κι από αύριο
για Παλαμά βλέπω ούτε λόγος
Quote:
Όταν σβύνει η φωτιά σου κάτω από το τσουκάλι σου
Είναι ο Στάλιν που σκύβει και φυσάει τη φωτιά σου ν' ανάψει.
Ρε Λάντυ, έχεις ανοίξει το Ανθολόγιο Κειμένων της Α' Λυκείου και μου απαντάς; Δηλαδή έλάχιστα να διαβάσεις θα δεις ότι ο Κάλβος δεν έγραφε στη γλώσσα ούτε του ενός ούτε του άλλου. Ακολουθούν χωρία προς επίρρωση της θέσης.
ΚΑΛΒΟΣ
Χρυσά, φλογώδη, καίουσι
τοὺς δρόμους τοῦ ἀέρος
τὰ ἀμιλλητήρια πέταλα·
τοὺς οὐρανοὺς φωτίζουσι
λάμπουσαι ἡ χαίται. (Ο Ωκεανός 31-5)
Ἀπὸ τὸν οὐρανόν,
ὅπου τὰ μελανόπτερα
σύννεφα ἀρμενίζουν,
τὸ ψυχρόν της ἀργύριον
ρίπτει ἡ σελήνη.
Καὶ ἕνα κρύον φωτίζει
λευκόν, σιγαλὸν μάρμαρον·
σβησθὲν λιβανιστήριον,
κερία σβηστὰ καὶ κόλυβα
ἔχει τὸ μνῆμα. (Εις Θάνατον 21-30)
ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ
«Τ᾿ ἄλογο! τ᾿ ἄλογο! Ὁμὲρ Βριόνη,
τὸ Σούλι ἐχούμησε καὶ μᾶς πλακώνει.
Τ᾿ ἄλογο! τ᾿ ἄλογο! ἀκοῦς, σουρίζουν
ζεστὰ τὰ βόλια τους, μᾶς φοβερίζουν.
»Γιὰ ἰδές, σὰ δαίμονες μᾶς πελεκᾶνε!
Κάτου ἀπ᾿ τὸ βράχο τους πῶς ροβολᾶνε!
Δὲς τὰ κεφάλια μας, δὲς τὰ κουφάρια
κυλᾶνε ἀνάκατα σὰν νά ῾ν᾿ λιθάρια. (Η Φυγή, 1-8 )
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ
Ἐδῶναι, ἐδῶναι, ἐπλάκωσε.
Γυναῖκες μαζωχτεῖτε.
Ὀμπρός, συναπαντῆστε τη
Ὀμπρὸς νὰν τὴ δεχτεῖτε.
Νά, νἄρχεται ἡ γλυκιὰ Ἄνοιξη
Λουλουδοστολισμένη,
Ἀπάνου σ᾿ ἕνα γαΐδαρο
Ἀντρίκια καθισμένη. (Η Άνοιξη, 1-8 )
Για να ξέρουμε τι λέμε, έτσι; :cool:
περι 'μεγαλων ποιητων' συμφωνω εν μερει με Caffrey.
Να επαναλαβω δλδ κατι προφανες.
Με τι κριτηριο δλδ επιλεγετε 5-6 μεγαλους ποιητες;
αντικειμενικα ειναι τα νομπελ και οι διακρισεις πρακτικα ομως δεν υπαρχει αντικειμενικο στην ποιηση. Ολα ειναι σε τι φαση εισαι και τι βιωματα χαρακτηριζουν μια χρονικη περιοδο στη ζωη σου οποτε τι συζηταμε τοσες σελιδες;
επισης,
Spoiler
επισης καβαφη εχει παρει το ματι σας τα ερωτικα του ποιηματα;
Τελος να προσθεσω ενα δυο ονοματακια δημουλα, εγγονοπουλος, πατρικιος.
/ φλειμ
πατρίκιο αγαπάμε σφόδρα, δημουλά να την πατάς κάτω μέχρι να ξεζουμίσει.
Εμένα πάλι μ' αρέσει ο Βάρναλης
παιδγιά συγκεντρωθείτε, το να λέμε "ποιοι είναι οι μεγάλοι ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ποιητές" κ να λέμε αυτόν γιατί τον έβαλες κι εκείνον γιατί δεν τον έβαλες είναι συζήτηση επιπέδου maiden vs metallica, pc vs mac, EMACS vs vi
θα δείξει ο καιρός, όταν θα πάψουν να'ναι σύγχρονοι κ θα γίνουν κλασικοί
o κάλβος και ο σολωμός κ.λ.π. υπό ποία έννοια είναι σύγχρονοι; να σας θυμίσω ότι μας χωρίζουνε διακόσα χρόνια ε;
πεθαίνω με ελέκτρα, αντικειμενικό κριτήριο νόμπελ κ διακρίσεις
Εγω θελω να σταθω εδω:
Τ᾿ ἄλογο! τ᾿ ἄλογο! Ὁμὲρ Βριόνη,
τὸ Σούλι ἐχούμησε καὶ μᾶς πλακώνει.
Μπατσοι, γουρουνια, δολοφονοι.
περιμενα για τη δημουλα τουλαχιστον ενα τετοιο ποστ
οκ καποιες φορες γραφει σαν ανοργασμικια ποζερου αλλα εχει πει πολυ ωραια πραγματα και δε γνωριζω καποιον αλλο ποιητη με παρομοιο υφος και τετοια προσεγγιση των εναγωνιων και αναπαντητων ερωτηματων του ανθρωπου
εμενα μου αρεσει που απο ολο το θρεντ και ειδικα απο τις τελευταιες του σελιδες βρηκες το παραπανω για να 'πεθανεις'
να γίνει σπλιτ να μιλήσουμε για σύγχρονη ελληνική ποίηση να σου πω με λεπτομέρειες τι μ' έχει καραφλιάσει και τι μ' έχει καβλώσει, ας μη βρωμίζουμε άλλο το ναό των παιδιών στον καββαδία
αν κ δεν μ' αρεσει να "γραφω" για ποιητες/λογοτεχνες/βιβλια κλπ κλπ (προτιμαω δλδ να τα διαβαζω ολα αυτα/αυτους και να μην το "πολυφιλοσοφω"), αυτο ειναι ενα ωραιο 8ρεντακι. ειπα κιολας πως δεν 8α λεγε κανεις για βαρναλη! βαζω κανα δυο υποσημειωσεις για να συνεχισετε με μεγαλυτερη ζεση! γιατι 3εχαστηκε και ενας αλλος αγαπημενος μου, αυτος εδω:
Ε! τι καθόσαστε λοιπόν ποιητές
βγήτε στους δρόμους, καβαλήστε στα λεωφορεία, ανεβήτε στις αμαξοστοιχίες
να δήτε καθώς θ' απαγγέλετε τα τραγούδια σας
ν' ανθίζει μες στην καρβουνόσκονη σαν έν' άσπρο τριαντάφυλλο
το γέλιο των μηχανοδηγών.
Πηγαίντε στη λαϊκή αγορά
ανάμεσα στις φωνές και τη μυρουδιά των λαχανικών.
Είναι εκεί μια αντρογυναίκα με ξυλοπάπουτσα
που αν χαμογελάσει με τους στίχους σας
σημαίνει πως κάτι φτιάξατε στη ζωή σας.
Γιατί αυτή η αντρογυναίκα με το πλατύ, βλογιοκομένο πρόσωπο
έχει τρία παιδιά σκοτωμένα
και δεν τόχει σκοπό να γελάσει με μυξάρικους στίχους.
Ανεβήτε με τα πριονοπέδιλα πάνω στους στύλους του τηλέγραφου
και τραγουδήστε και ξανατραγουδήστε
και κουνώντας σαν ένα τσαλακωμένο κασκέτο την καρδιά σας
χαιρετήστε
το μέλλον.
Από τη συλλογή Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο (1956) - Κριτική της ποίησης, του Τάσου Λειβαδίτη
δειτε κι αυτα:
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
http://www.ert-archives.gr/V3/public...=0&autostart=0
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ
http://www.ert-archives.gr/V3/public...09&autostart=0
*δν μπορω να βαλω τα βιντεοζ να παιζουν απ' ευ8ειας 8α πρεπει να κανετε κλικζ, εχει και καποια βιογραφικα τους στοιχεια.
ωραίος.γενικά το αρχείο της ερτ έχει αρκετές εκπομπές για λογοτέχνες.απ' τις καλές είναι 2 που χει για τον σαχτούρη, για καρούζο, καρυωτάκη, καβάφη.αλλά η κορυφαία είναι μια που χει για τον τσαρούχη(αυτός βέβαια δεν ήταν λογοτέχνης-αν και έγραφε-αλλά ήταν μεγάλη μορφή)
ο λειβαδίτης έχει γράψει 3 συλλογές κι έχει βγάλει 15 βιβλία.τέτοια επανάληψη σε ποιητή δεν έχω ξαναδεί.
ε πως δεν γνωρίζει άλλον ποιητή με το ύφος της δημουλά;όλη η γυναικεία ποίηση μετά τη δημουλά είναι κακέκτυπο της δημουλά.ο νταλάρας της ποίησης.
"αν εγώ κι η δημουλά θεωρούμαστε οι καλύτεροι εν ζωή έλληνες ποιητές, φανταστείτε σε τι κατάντια βρίσκεται ο πολιτισμός μας" ντ.χρισιτιανόπουλος
παρατηρω μια ψιλοεπιθετικοτις προς Λαντυ απο τα παλαια κομαντα στο λογοτεχνια σεξιον....
λοιπον να ειστε σεβαστικοι στο ΠΑΟΞακι, πεντε δεκα εχουμε που ξερουν γραφη και αναγνωσις...ολα κι ολα
εντιτ...
μιας και ειπατε για Βαρναλη...
http://imgur.com/s1Yim
καυτη γκαυλα
θελω παραδειγμα να δω υφος (δωσε ενα ποιημα λινκ)
οπως και να χει, θεωρω πως υπηρξε πρωτοτυπια απο το υφος και τη γλωσσα μεχρι την ιδια την προσεγγιση των πραγματων απο την δημουλα. Μαλιστα καποια ποιηματα της τα θεωρω διαμαντακια. Αυτο παντα προσωπικη αποψη.
Τυγχανει μαλιστα να την εχω γνωρισει και προσωπικα. Την ειχα πετυχει στο κολωνακι, δεν την αναγνωρισα και την κοιταζα επιμονα μιας και κατι μου θυμιζε. Τοσο επιμονα μαλιστα που ηρθε μονη της και μου μιλησε (ρεζιλι). Οκ δινει λιγο πομπωδεις απαντησεις ισως ψευτοφιλοσοφημενες καποιες φορες. Προσωπικα τοσο φιλοσοφημενα τα παντα δεν μπορω παθαινω οβερντοουζ. Αυτο αποτυπωνεται και στην ποιηση της ενιοτε.
Οπως και να χει, θα επαναλαβω πως imho καποια ποιηματα της ειναι διαμαντακια.
συμφωνω με σπλιτ θελουμε + παραθεση αγαπημενων ποιηματων landy τοποθετησου!
ε τι λινκ θες;μπες στο Poiein.gr και διάβασε τις αναρτήσεις ποιητριών.ακολουθούν οι περισσότερες αυτά τα εξυπνακίστικα λεκτικά σχήματα που σε κάνουν να βάζεις τα γέλια.μεγάλη η ζημιά της δημουλά στην ελληνική ποίηση.
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ
" Ο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ "
Ο ΕΡΩΤΑΣ
όνομα ουσιαστικόν,
πολύ ουσιαστικόν ,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού
γένους ανυπεράσπιστου.
πληθυντικός αριθμός
οι ανυπεράσπιστοι έρωτες
Ο φόβος
όνομα ουσιαστικόν,
στην αρχή ενικός αριθμός
και μετά πληθυντικός :
οι φόβοι
οι φόβοι
για όλα από εδώ και πέρα.
Η μνήμη,
κύριο όνομα των θλίψεων
ενικού αριθμού
μόνον ενικού αριθμού
και άκλητη
Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη
Η νύχτα,
όνομα ουσιαστικό ,γένους θηλυκού
ενικός αριθμός.
πληθυντικός αριθμός
οι νύχτες.
Οι νύχτες από εδώ και πέρα.
είναι τώρα αυτό ποίημα;δεν σου ρχεται να βάλεις τα γέλια και να τα παρατήσεις όλα;
το τελευταίο με τα σπλιτ και τις παραθέσεις δεν το κατάλαβα :S
Παναγή, έχεις εμπειρία από ίντερνετς. Ο τρόπος που θα πεις κάτι είναι το παν σε αυτό το μέσο. Εάν παρέθετε ο λανδυ τη λίστα του με τους «καλύτερους» έλληνες λογοτέχνες ως μια ενδεικτική καταγραφή των αγαπημένων του αναγνωσμάτων, δεν θα σχολίαζα καν. Τώρα όμως που το παρουσιάζει ως μιαν αλήθεια ενός «γνώστη» (του εαυτού του) αυξάνει την περιέργεια και τις απαιτήσεις όσων τον διαβάζουν. Και με το συμπάθειο, λανδυ, αλλά @@ γνώστης είσαι άμα βάζεις στην ίδια γλωσσική ομάδα τους Κάλβο, Λασκαράτο, Βαλαωρίτη. Σοβαρό ατόπημα.
δεν έχω την πολυτέλεια για αγαπημένους ποιητές.η λίστα που παρέθεσα είναι αυτή που είναι όχι επειδή το λέω εγώ αλλά επειδή αυτή είναι.το ξαναείπα αυτό.ο κάλβος ανήκει στην ίδια γλωσσική ομάδα μ' αυτούς.χρησιμοποίησαν μια μπασταρδομίξη δημοτικής με αρχαικά στοιχεία.η μόνη διαφορά τους είναι ότι ενώ ο κάλβος είναι κλασικός ποιητής, αυτοί είναι ρομαντικοί.κι ο σολωμός είναι μεγαλύτερος απ' όλους αυτούς γιατί είναι και τα δύο συγχρόνως.ο μοναδικός ποιητής στην ιστορία της ποίησης που είναι και ρομαντικός και κλασικός.
ανατρέξτε στα κείμενα και θα πάρετε τις απαντήσεις που θέλετε.
@ra pariah, εκτός του κάλβου είναι κάποιος άλλος που ν' αξίζει;
Ναι, και είναι αρκετοί αυτοί που αξίζουν. Αλλά δεν μιλάω μόνο για το διάστημα 19ος-21ος αι. Διαβάζω και παλαιότερους ποιητές.
έλληνες;
Προτιμώ Ησίοδο, Πίνδαρο, τραγικούς και Όμηρο. Από τον 20ό αι. με ενδιαφέρει η θεματολογία του Σικελιανού, μου αρέσει επίσης ο Παλαμάς, ενώ σαφώς και αρκετά ποιήματα του Ελύτη και του Σεφέρη τα βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα/καλαίσθητα. Και ο Σολωμός μου αρέσει, ε; Να μην παρεξηγηθώ.
α.νόμιζα ότι εννοείς ποιητές 17ου-18ου αιώνα και τέτοια.ξένους διαβάζεις;ή είσαι ο ελληνόψυχος του φόρουμ;
πάντα μέσα στη μόδα ο ραπαράιος
χοχοχο
κατατάλλα, αφού είναι διαγωνισμός και κερδίζει το καλύτερο γούστο, ας κερδίσω εγώ να τελειώνουμε
Ε ΡΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΦΑΝΤΑΣΙΑ
(από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ)
Νάναι σά νά μάς σπρώχνει ένας αέρας μαζί
πρός έναν δρόμο φιδωτό πού σβεί στά χάη,
καί σένα τού καπέλου σου πλατειά καί φανταιζί
κάποια κορδέλα του, τρελά νά χαιρετάει.
Και νάν' σάν κάτι νά μού λές, κάτι ωραίο κοντά
γι' άστρα, τή ζώνη πού πηδάν των νύχτιων φόντων,
κι αύτός ο άνεμος τρελά-τρελά νά μάς σκουντά
όλο πρός τή γραμμή των οριζόντων.
Κι όλο νά λές, νά λές, στά βάθη τής νυκτός
γιά ένα – μέ γυάλινα πανιά – πλοίο πού πάει
Όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο πού πέφτει εκτός:
έξω απ' τόν κύκλο των νερών – στά χάη.
Κι όλο νά πνέει, νά μάς ωθεί αύτός ο άνεμος μαζί
πέρ' από τόπους καί καιρούς, έως ότου – φως μου –
(καθώς τρελά θά χαιρετάει κείν' η κορδέλα η φανταιζί)
βγούμε απ' τήν τρικυμία αύτού τού κόσμου . . .
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
(από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ)
Πού τήν είδα; Συλλογίζομαι άν στούς δρόμους
τήν αντίκρυσα ποτές μου ή στ' αστέρια,
τούς χυτούς της φέρνει η ιδέα μου τούς ώμους
δίχως χέρια!
Δίχως χέρια . . . Τό μάτι της γυαλένιο
άς μή μ' έβλεπε – μ' εθώρει κι ήταν τ' όντι
ρόδο ψεύτικο τό γέλιο της – κερένιο –
καί τό δόντι.
Τήν στοχάζομαι. Η φωνή της, λές, μού εμίλει
ριγηλή σάν μέσ' σέ όνειρο – και τ' όμμα
ήταν σφαίρα. Σπασμός τρίγωνος τά χείλη
καί τό στόμα.
Τ' ήταν; πνεύμα; Μήν φτιαγμένη ήταν, ωϊμένα,
ύποπτεύομαι – καί τρέμω νοερά μου –
απ' τό ίδιο ύλικό πούναι φχιαγμένα
τά όνειρά μου; . . .
Αχ πώς τρέμω! ο νούς μου πάει σ' ιδέες πλήθος,
σέ μπαμπάκια καί καρτόνια – ο νούς μου βάνει
γεμισμένο της μήν ήτανε τό στήθος
μέ ροκάνι!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ώ Κυρά μου – Άγγελε – Σύ – των μειρακίων
πόχεις τό γέλιο, ώ χαύνη κόρη των πνευμάτων,
σέ μια βιτρίνα σ' έχουν στήσει γυναικείων
φορεμάτων.
Είχα διαβάσει το Wasteland του Eliot και μου άρεσε. Επίσης, έχω διαβάσει αρκετά τραγούδια από τη Θεία Κωμωδία, όχι όμως ολόκληρη. Και στα υπ' όψιν είναι Χαμένος Παράδεισος, ο Θάνατος του Αρθούρου και το Έπος του Γκιλγκαμέζ. :P Γενικά μου αρέσει η κλασική και κλασικιστική θεματολογία, όπως και το μυθικό στοιχείο. Ας πούμε διαβάζω πολύ τον Βρετανό Robert Graves. Γουστάρω τους Έλληνες ισόποσα με τους ξένους.
μάλιστα.
http://www.ekebi.gr/frontoffice/port...node&cnode=488
λινκ από ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά.έχει πολύ υλικό για όσους ενδιαφέρονται.