That boy in video looks so amateur and immature...8)
Printable View
That boy in video looks so amateur and immature...8)
Θενξ! :pink:
Δες λίγο στη mobile. Όταν κάνεις edit post, το "delete post" button πιάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κλικάρεις στο textbox και κάνει delete post.
Και ευθύνεται αυτό:
Code:.ui-btn-hidden { line-height: 999px; }
Και τώρα που είμαι σε υπολογιστή και μπορώ να γράψω σαν άνθρωπος... Θα γράψω 2 πραγματάκια που ίσως καταλάβετε και οι απέξω. Αμφιβάλλω, αλλά θα προσπαθήσω.
Krux, τι περιμένεις να πω, πίσω από ένα πληκτρολόγιο, όταν μου επιτίθεστε για ένα ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΒΟΛΤΑΣ; Να σου αποδείξω κάπως ότι είμαι καλός και συνεπής οδηγός; Δε γίνεται. Είτε με εμπιστεύεσαι, είτε όχι. Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να πω για να σε πείσω και δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να πεις για να με πείσεις. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα σε αυτή τη συζήτηση και εσύ μπορεί να την κάνεις πρώτη ή δεύτερη φορά, αλλά εγώ έχω πάρει μέρος σε τέτοιες κουβέντες, όχι απαραίτητα σαν πρωταγωνιστής, εκατοντάδες φορές. Το συμπέρασμα είναι πάντα το ίδιο. Οι πιο αργοί/"νόμιμοι" οδηγοί θεωρούν ότι οποιοσδήποτε πάει γρηγορότερα είναι επικίνδυνος (είτε από φθόνο, είτε από άρνηση να δουν πέρα από τις δικές τους ικανότητες) και οι γρήγοροι θεωρούν επικίνδυνους τους αργούς, αυτούς που δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ τα όρια, αφού 9 στις 10 στραβές, θα αντιδράσουν λάθος γιατί ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ. Όλοι έχουν δίκιο και άδικο ταυτόχρονα. Δε μπορείς να βάλεις όλους τους αργούς στο ίδιο τσουβάλι (ναι, οι περισσότεροι είναι "κουλοί", αλλά υπάρχουν και αξιοπρεπείς οδηγοί, που απλά τους αρέσει αυτό που κάνουν), όπως δε μπορείς να βάλεις όλους τους γρήγορους στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν οι γρήγοροι που όντως το έχουν και οι γρήγοροι που νομίζουν ότι το έχουν.
Θα μου πεις "γι'αυτό υπάρχει ο ΚΟΚ". Ναι, οκ, αλλά, προσωπικά, δεν ακολουθώ αποστειρωμένα και τυφλά τον ΚΟΚ, όπως δεν ακολουθώ με τον ίδιο τρόπο οποιονδήποτε νόμο. Φιλτράρω τα πάντα μέσα από την κρίση μου. Αν έχω σωστή κρίση, το αποτέλεσμα είναι θετικό, αν όχι... Ο ΚΟΚ, καλώς ή κακώς, είναι στα μέτρα του άπειρου προς μέσου οδηγού. Γιατί αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος. Ορθώς είναι έτσι, για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά δεν είναι όλοι οι οδηγοί το ίδιο. Φυσικά, δε μπορείς να έχεις βαθμίδες ικανοτήτων και να ισχύουν διαφορετικοί νόμοι για τον καθένα. Ακόμα και να γινόταν, δε θα δούλευε στην Ελλάδα, γιατί όλοι θα ήταν στην ανώτερη βαθμίδα. :touched:
Θα μου πεις "κάτσε, ρε μεγάλε, εσύ είσαι μάγκας και φέρνεις τους νόμους στα μέτρα σου και οι άλλοι είναι ηλίθιοι;". Και θα έχεις δίκιο. Δε μπορώ να σου πω κάτι σε αυτό. Ναι, θα παρανομήσω κατά βούληση. Αλλά μόνο σε πράγματα τα οποία θεωρώ παντελώς ακίνδυνα, πταίσματα. Φυσικά, αναλαμβάνω πάντα τις ευθύνες μου και δε θα κλαφτώ στον πρώτο τροχαίο που θα με σταματήσει για κάτι. Παρ'όλα αυτά υπάρχουν και για μένα κάποιοι απολύτως απαράβατοι κανόνες:
* ΠΑΝΤΑ κράνος και εξοπλισμός γενικότερα.
* ΠΟΤΕ παραβίαση σηματοδότη ή στοπ, για ΚΑΝΕΝΑ λόγο. Όχι, ούτε όταν είμαι ολομόναχος σε άδειο δρόμο, 3 η ώρα το πρωί.
* ΠΟΤΕ αλκοόλ. Ούτε μια γουλιά.
Μπορείς να διαφωνήσεις, αλλά ΑΥΤΑ σκοτώνουν κόσμο (και η ανικανότητα/υπέρβαση εαυτού, οχήματος και συνθηκών, φυσικά). Ούτε η "υπερβολική" (υπερβολική για ποιον; ) ταχύτητα, ούτε η παραβίαση διπλής διαχωριστικής σε προσπέραση σε παντελώς άδειο δρόμο, όταν σου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από το να είσαι κολλητά στο όχημα που προσπερνάς. Ναι, μπορείς να μην προσπεράσεις και να μείνεις πίσω από ένα αυτοκίνητο για τα επόμενα 10 χλμ. μέχρι την επόμενη διακεκομμένη, αλλά πιστέψτε με, αυτό είναι πιο επικίνδυνο όταν οδηγείς μοτοσικλέτα. Και, γενικά, υπάρχουν κάποιοι "κρυφοί" κανόνες μεταξύ μας, στους οποίους πρέπει να υπακούς σαν μοτοσικλετιστής, αν θες να επιζήσεις στους ελληνικούς δρόμους. Κάποιοι από αυτούς είναι αντίθετοι στον ΚΟΚ. Φυσικά, αν δεν έχεις οδηγήσει ποτέ μοτοσικλέτα στην Ελλάδα, δεν έχεις ιδέα. Αλλά είναι ο λόγος που ο "μαλάκας παπάκιας" έρχεται και κάθεται μπροστά σου στο φανάρι "για να φύγει πρώτος" ή που ο "μαλάκας κουλός σκουτεράκιας με 20 km/h" κινείται στο αριστερό μέρος της λωρίδας του κι όχι στο δεξί, ώστε να χωρέσεις κι εσύ με το αυτοκίνητό σου να τον περάσεις. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.
Επίσης, πληροφοριακά, η διήθηση (οι "σφήνες", όπως λέει ο Αρτ) είναι technically παράνομη (ακόμα), αλλά στην πράξη είναι νομιμότατη και ποτέ κανείς δε θα σε τιμωρήσει γι'αυτήν, αφού διευκολύνει ΟΛΟΥΣ τους χρήστες του δικτύου, όταν γίνεται με ασφάλεια. Ο "κρυφός" (βλέπε παραπάνω) κανόνας λέει +20-30 km/h από την ταχύτητα των λοιπών οχημάτων. Φυσικά, αν περνάς ανάμεσά τους με +120, είναι πολύ πιθανό να πεθάνεις σύντομα. Προσοχή, μιλάω για διήθηση, όχι προσπέραση.
Μπορώ να γράφω άπειρα πράγματα για ώρες. Δεν έχει νόημα. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα το βλέπουν άσπρο ή μαύρο. Αλλά δεν είναι.
Όσον αφορά τι έχεις κάνει, ήμουν, προφανώς, σαρκαστικός. Στην ίδια παράγραφο έγραψα "νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για όλους". Μπορείς να καταλάβεις την ειρωνεία, ε; :p
Πάντως, είναι αστείο γενικά, γιατί έχω ξαναποστάρει βιντεάκια παλιά και ποτέ δεν είχε γίνει κουβέντα για το "πόσο γαμάτος προσπαθώ να δείξω ότι είμαι" ή ότι είμαι δημόσιος κίνδυνος-θάνατος. Μάλιστα το ένα έδειχνε να περνάω διόδια έτσι και το πόσταρα ακριβώς γι'αυτό, όταν το είχε ζητήσει κάποιος. Εκείνο ΗΤΑΝ βίντεο επίδειξης, αλλά μόνο pinks είχε πάρει. Sort your shit, people. Σύντομα, όμως, γιατί το ΣΚ έχει δυνατή βόλτα ορεινή Πελοπόννησο και σκοπεύω να γράψω κάτι καλό. :p
σορι για το οφτοπη αλλα
Spoiler
:touched:
Νομίζω, μιάς και κανείς άλλος μοτοσυκλετιστής δεν λέει τα αυτονόητα, ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με την άγνοια κινδύνου που έχουμε όλοι μας (και δεν βγάζω την ΚΩΛΑΡΑ μου απ'έξω).
Τρέχουμε με 120/150/ότινάναι, φορόντας το υπεργαμάτο κράνος των 500 λιρών/ευρώ, με τα δερμάτινά μας, και τα κόκαλα, και τα γάντια, και τα crash bars και πιστεύουμε, ότι αν συμβεί κάτι, θα έχουμε είτε τα αντανακλαστικά πιλότου μαχητικού/φόρμουλα 1/ΤΤ να αντιδράσουμε, ή το κράνος των 500 θα μας σώσει, απο μία μετωπική, επειδή κλάταρε το λάστιχο του απέναντι, και βγήκε στο αντίθετο ρεύμα, την στιγμή που εμείς κάναμε προσπέραση σε νταλίκα, και μας έκανε smear στην άκρη του δρόμου ή επειδή εκείνο το περιστέρι αποφάσισε να απογειωθεί την ίδια στιγμή που εσύ περνούσες και να κρατήσει σταθερή πορία και ύψος μέχρι να σε συναντήσει στο φανάρι (τρού στόρυ χόου).
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω ισχύουν, για όλες τις πλευρές: και για μένα με την μαούνα, και για τον Μπλίτσερ με τη σκοτώστρα και για τον Ονιμπότσο με το σκούτερ(?). Ο μη υπολογίσιμος παράγοντας, που πάντα πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί σε εμάς, γιατί δεν έχουμε πιεί/φοράμε κράνος-γάντια-πανοπλία(Paladin - see what I did there?), και δεν πιστεύουμε - το τονίζω αυτό, δεν πιστεύουμε - ότι θα συμβεί σε εμάς. Μέχρι να μας συμβεί.
Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, έχω αρκετά μεγάλη οδηγική εμπειρία, οδηγούσα δίχρονο στα 15-16 και ανέβηκα σταδιακά, πέρασα απο ευρωπαϊκά και γιαπωνέζικα σε αμερικάνικα. Ταξίδεψα στην Ευρώπη, έκανα τις μαλακίες μου, έκανα τις παρανομίες μου, και μετά χεσμένος κοιτούσα πίσω και έλεγα "βρε παπάρα πώς τη γλύτωσες". Καβαλώ καθημερινά, δεν έχω αυτοκίνητο, με όλους τους καιρούς, χιόνι, πάγο, βροχή, ομίχλη. Και ακόμα τρομάζω. Οδηγώ στην πλέον καμεροκρατούμενη χώρα, όπου ένας τύπος που έκανε επικίνδυνο filtering έφαγε 3 χρόνια με αναστολή τις προάλλες, και πάω τόσο μέσα στα όρια του νόμου που οι γιαγιάδες μου κορνάρουν να με προσπεράσουν. Αλλά, μόνο μία φορά θα μου συμβεί, και φοβάμαι ότι δεν θα φταίω κιόλας.
Αστάθμητος παράγοντας λέγεται.
Ισχύει αυτό που λες, αλλά ο παράγοντας τύχη παίζει παντού και πάντα. Ο πιο προσεκτικός άνθρωπος του πλανήτη δε μπορεί να τον εξαλείψει. Προτιμώ να γιολάρω λίγο, παρά να πεθάνω χωρίς να έχω ρισκάρει ποτέ. Προφανώς έχω κάνει κι εγώ μαλακίες, έχουν υπάρξει στιγμές που 3 δευτερόλεπτα μετά σκέφτηκα "μαλάκα, ΓΙΑΤΙ; ΔΕΝ έπρεπε να το κάνεις αυτό", αλλά είναι πολύ, πολύ σπάνιες πλέον και σίγουρα καμία από αυτές στο συγκεκριμένο βιντεάκι.
Βλέπε τον καημένο που πήγε για κατούρημα, απολύτως νόμιμος, σε νομιμότατο χώρο στάθμευσης και όταν βγήκε δεν είχε γυναίκα και παιδί. Ο άλλος απλά καθόταν και τον έλιωσε ένας βράχος. Shit happens. Έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι μπορεί να πεθάνω σε κάθε διασταύρωση που περνάω, γιατί κάποιο ζώο, μεθυσμένο ή ηλίθιο, μπορεί να παραβιάσει το κόκκινο και να με σκοτώσει πριν καν τρομάξω. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν πηγαίνω με 20 ή 120.
πήγα στην εκθεση το σκ. Είμαι έτοιμος.
Ίσως δεν ήταν το πιο έγκυρο παράδειγμα, αλλά - ελπίζω ότι - καταλαβαίνεις τι λέω. Όταν οδηγείς μοτοσικλέτα, μπορεί να πεθάνεις ανά πάσα στιγμή. Έτσι απλά. Δεν προσπερνώ το γεγονός ότι κι εμείς τον παίζουμε ώρες-ώρες, αλλά συνήθως πληρώνουμε λάθη άλλων.
Ο τύπος με την πόρσε ήταν πολύ εκτός ορίων του και το πλήρωσε. Δυστυχώς το πλήρωσαν κι άλλοι. Δε χρειάζεται να το αναλύσουμε. Όποιος είδε το βίντεο και κατέχει 5 βασικά πράγματα περί οδήγησης (χωρίς να είναι η οδηγική Λουκά), καταλαβαίνει.
Μπαϊδεγουέι, πρέπει να το πω. Είναι ΚΑΙ θέμα τύχης, όπως προείπα, αλλά wtf, δε μπορεί να είναι σύμπτωση. Μερικά στατιστικά, λοιπόν, από όλη τη - μικρή - ζωή μου σαν μοτοσικλετιστής:
* Είχα 4 ατυχήματα με το μηχανάκι. Όλα με υπαιτιότητα άλλου.
* Στα 3, ευθύνη είχε γυναίκα οδηγός αυτοκινήτου. Στο 4ο πεζός-ποδηλάτης.
* Είχα 2-3 χαζοπτώσεις, σαν νέοπας, με πολύ μικρές ταχύτητες.
* ΟΛΑ τα παραπάνω, καμία εξαίρεση, συνέβησαν σε συνθήκες πόλης. Καθημερινή μετακίνηση από-προς δουλειά ή κοντινή βόλτα.
* Δεν είχα ΚΑΝΕΝΑ ατύχημα, ούτε καν πτώση σε "πολεμικές" βόλτες. Κανένα. Τίποτα. Μηδέν. Και έχω κάνει πάνω από 10,000 χλμ. στη διαδρομή Αθήνα-Επίδαυρος-Αθήνα, σε πραγματικά γρήγορες βόλτες, με μηχανάκι που η 1η του τερμάτιζε στα 140 km/h. Και μετά είχε άλλες 5.
Βασικά, καταλαβαίνω πως το λέτε και οι δύο οι απο πάνω (Κόμισσαρ και Μπλίτσερ) απλά, μάλλον δεν είμαι τόσο κυνικός Μπλίτσερ.
Ναι κι εγώ διαβάζοντας τα ποστ μου, μπορώ να καταλάβω γιατί μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν, ειδικά από κάποιον που δεν είναι της ίδιας σχολής.
Δεν εννοώ σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση ότι το κυνηγάω, ότι οδηγώ εκτός ορίων, μέχρι κάποια στιγμή να το βρω μπροστά μου. Όχι, λατρεύω τη ζωούλα μου και αν δείτε τον εξοπλισμό μου, θα καταλάβετε πόσο κοστολογώ την ασφάλειά μου. Όχι, εννοώ ότι θα εισάγω στην οδήγησή μου αυτό το +0,01% ρίσκο (δεν είναι παραπάνω), για να λάβω 100% ευχαρίστηση. Δε μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι δύσκολα τα γραπτά σε τόσο λεπτά θέματα.
Αυτό σήμαινε "σέβομαι τα καλά τιμόνια" αντί "σέβομαι όποιον παραβιάζει τα όρια" που πιθανότατα κατάλαβες.
Παραιτούμαι, γενικά, από το να προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Πάρτε το όπως θέλετε. Τα λέμε στο επόμενο βιντεάκι. :p
Τα καλά τιμόνια τα σέβομαι κι εγώ. Νομίζω είπες ψιλοσαφώς ότι "δεν τρέχει και να παραβιάζουν τα όρια".
Όπως είπα, λεπτή κουβέντα. Άλλοτε τρέχει, άλλοτε δεν τρέχει. Πάντα ανάλογα την ικανότητα του οδηγού, του οχήματος και των συνθηκών. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ΕΝΑΣ οδηγός που οδηγεί πάντα βάσει ορίων.
Δε γίνονται τέτοιες κουβέντες ηλεκτρονικά. Αν με γνωρίζατε προσωπικά, αν είχαμε πάει μια βόλτα μαζί, θα είχε εντελώς διαφορετική τροπή η κουβέντα. Εδώ, ναι, ακούγομαι (διαβάζομαι) λίγο κάπως. Αλλά δεν υπάρχουν άλλες λέξεις.
Σόρυ που διακόπτω την ενδιαφέρουσα κουβέντα σας, απλά να πω πως 2 μήνες οδηγός, σήμερα έφαγα την πρώτη μου ΚΑΛΗ τούμπα φρενάροντας απότομα και πέφτοντας κάτω για να μην καρφωθώ στην πόρτα του πουστόγερου που παραβίασε το στοπ (και φυσικά έφυγε χωρίς καν να κοιτάξει γιατί σιγά, δεν έπαθε και τποτα το κωλοάμαξό του. ψόφα αύριο αρχίδι). Ευχαριστώ όσους με είχατε συμβουλέψει τότε που ρώταγα πέρσι, τα λεφτά που έδωσα για κράνος και μπουφάν ήταν η καλύτερη επένδυσή μου και άμα είχα ακούσει και τον πλίτσερ και δεν είχα τσιγκουνευτεί 40 ευρώ για γάντια, τώρα θα πληκτρολογούσα λίγο πιο άνετα, λολ.
Συνεχίστε.
Ότι γάντια και να πάρεις, δυστυχώς, δεν γλυτώνεις τα στουμπήγματα και τις μελανιές. Είσαι καλά κατά τ'άλλα? Η μηχανή, έπαθε ζημνιά? Αύριο, να ξέρεις, θα πονάς περισσότερο απο το τράνταγμα. Συμβουλή δοκιμασμένη, ζεστό μπάνιο και πάρε απο απόψε ένα μεσουλίντ (ή αν δεν παίρνεις δυνατά παυσίπονα κρατήσου μέχρι αύριο για κάνα διπλό ντεπόν) και άραξε.
Περαστικά και πάντα όρθιος. Είναι αλήθεια ότι το χτύπημα δεν το γλιτώνεις ούτε με τον ακριβότερο εξοπλισμό. Αλλά ο καλός εξοπλισμός θα σε γλιτώσει από τα εγκαύματα τριβής, έως και 100% και σίγουρα θα απαλύνει οτιδήποτε άλλο.
Κι εγώ στα πρώτα μου βήματα έμαθα διαβάζοντας άρθρα και φόρα περί εξοπλισμού και είχα πολύ σωστή παιδεία από την αρχή, χωρίς να έχω κανέναν να μου δείξει, οπότε χαίρομαι αν έστω και ένας μάθει 2 πράγματα από μένα.
Να προσέχεις και να σκεφτείς τι ίσως έκανες λάθος. ;)
Επίσης, να ξέρεις, ότι μπορείς να κυνηγήσεις άνετα κάποιον για ατύχημα και εγκατάλειψη, ακόμα κι αν δεν τον ακούμπησες ποτέ.
Ναι πέρα από το αποκαρδιωτικό θέαμα σε γόνατα-παλάμες,τη γλίτωσα με επιφανειακά τραύματα (κι ενα παντελόνι λιγότερο λολ). Το μηχανάκι δεν έπαθε κάτι σοβαρό, δλδ μετά το οδήγησα μέχρι το σπίτι αλλά θα το πάω στο μάστορα μπας κι έχει στραβώσει κάνα τιμόνι ξερωγώ.
edit.
@ blitzer, όλα μου τα τραύματα είναι (ευτυχώς μόνο) τραύματα τριβής, και τα εκατόντόσα ευρώ του μπουφάν με γλίτωσαν από μερικά ακόμα στους αγκώνες/ώμους. Αν είχα και τα γάντια, θα είχα γλιτώσει και την αντιαισθητική πληγή που κοσμεί αυτή τη στιγμή τη γροθιά μου. Προφανώς δεν περιμένω να με σώσουν από κάποιο κάταγμα, ναι.
Οπότε επόμενη αγορά γαντάκια λοιπόν.
Να'στε όλοι καλά παιδιά.
Περαστικά! Ένα μάθημα που έμαθα και εγώ κάποτε είναι να μην παραβλέπεις και τα γάντια.
Είναι όλα σχετικά. Κατ'αρχάς, όπως ήδη είπα, ο εξοπλισμός μπορεί να σε σώσει από κάθε έγκαυμα τριβής. Οποιοδήποτε, οπουδήποτε. Αυτός είναι ο βασικός ρόλος του.
Ο κυριότερος παράγοντας για το πώς θα σηκωθείς μετά από ένα ατύχημα είναι, ω ναι, η τύχη. Πώς θα πέσεις, πού θα σκάσεις, πού θα σταματήσεις. Μπορεί να πέσεις με 300 km/h, να σέρνεσαι για 150 μέτρα στην άσφαλτο και να μην πάθεις απολύτως τίποτα (με φουλ δέρματα, εννοείται) και μπορεί να πέσεις με 40 σε σταθερό εμπόδιο και να σπάσεις τα πάντα (πάλι με φουλ εξοπλισμό). Ή χειρότερα. Ναι, ομολογουμένως, ο καλός εξοπλισμός μπορεί να σε σώσει από ένα κάταγμα. Μπορεί και όχι. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση. Αλλά την τύχη δεν την ορίζουμε, οπότε φροντίζουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο/πληρέστερο εξοπλισμό για να μειώσουμε τις απώλειες. Γιατί, όπως λένε, υπάρχουν 2 τύποι μοτοσικλετιστών: αυτοί που έπεσαν και αυτοί που θα πέσουν.
Τα γάντια είναι εξίσου σημαντικά με κράνος/μπουφάν, καθώς 1ον προστατεύουν από έντομα, πετραδάκια, οτιδήποτε μπορεί να πεταχτεί στο ακάλυπτο χέρι σου, 2ον από το κρύο, 3ον το χέρι είναι πιθανότατα το πρώτο μέλος που θα ακουμπήσει κάτω μετά από πτώση και 4ον τα δάχτυλα είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να σπάσουν με το παραμικρό. Δεν έχω ιδέα πώς καβαλάει κόσμος χωρίς γάντια. Δεν είναι καν κάτι άβολο, ίσα-ίσα νιώθεις πολύ καλύτερα φορώντας τα.
Περαστικά όπως και να'χει. Αλλά έπρεπε να κρατήσεις την πινακίδα του τύπου. Σε αποζημιώνει και για τον κατεστραμμένο εξοπλισμό σου.
Leech περαστικά και σιδερένιος.
Επαφή με το γέρο είχες; ή απλά παραβίασε αυτός το στοπ και στ' αρχίδια του κι εσύ απλά φρέναρες γάμα τα και έπεσες; Με πόσα έτρεχες περίπου;
Νέος οδηγός κι εδώ, οπότε ρωτάω για να μαθαίνω. (ανήκω στην κατηγορία "δεν έχουν πέσει ακόμα")
Btw, μπουφάν κράνος γάντια πάντα.
θα βγαλω μέσα στη χρονια το διπλωμα μου (μπλιτζ σκασμός).
όσοι κάνατε μαθήματα Ελλάδα είστε ευχαριστημένοι με την ποιότητα μαθημάτων; (γιατι με του αυτοκινήτου δεν ήμουν πχ. πολύ αρπα κόλα και "θα μάθεις όταν πάρεις το δίπλωμα"))
Εχμ... είναι πολύ, πολύ πιο πολύπλοκη η οδήγηση μιας μοτοσικλέτας. Αν θες απλά να πηγαίνεις από το Α στο Β, ίιιιισως σου αρκούν τα μαθήματα μιας καλής σχολής που ασχολείται (αν βρεις τέτοια). Αν θες πραγματικά να μάθεις να οδηγείς μια μοτοσικλέτα, όχι, ούτε κατά διάνοια. Πολλά πράγματα δε μπορούν καν να διδαχθούν σε μια τυπική σχολή οδηγών, οπότε θα τα μάθεις αναγκαστικά στον δρόμο, διαβάζοντας ή από γνώστες φίλους.
Για καλή μου τύχη, το παπάκι ακριβώς πίσω μου ήταν γείτονας, έσπευσε να με βοηθήσει και να σηκώσει το πεσμένο μου μηχανάκι, να δει τι έχω, και όταν σιγουρεύτηκε ότι είμαι καλά πήγε και τον βρήκε το γέρο στο άλλο φανάρι και του είπε "έτσι φεύγεις?" η απάντηση "γιατί έγινε καμιά σύγκρουση?" μου έδωσε τον αριθμό του γέρου μετά. ΘΑ ΤΟΥ ΓΑΜΗΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Υπερσυντέλικε όπως θα κατάλαβες λοιπόν, δεν υπήρξε σύγκρουση. Ήμουν με 40-45 (με τίποτα παραπάνω) σε άδειο ανηφορικό δρόμο, οπότε ρίχνω το βλέμμα στον καθρέφτη μην τυχόν προσπαθεί κανείς να με προσπεράσει για να αφήσω χώρο, μισό δεύτερο αργότερα που σηκώνω το βλέμμα, βλέπω την πόρτα του μαλάκα στα πέντε μέτρα μπροστά μου, πλακώνω τα φρένα μου, χάνω ισορροπία, say hello to asfaltos. Ο τύπος στην πούτσα του.
Ένι σε καμία περίπτωση. Οι περισσότερες σχολές θα σου μάθουν μόνο ό,τι χρειάζεται για να περάσεις τις δοκιμασίες που απαιτούνται για να πάρεις δίπλωμα.
Κάνε δήλωση στην ασφαλιστική σου (νομίζω έχεις 3 μέρες; ), περίγραψε το συμβάν, όπως και την εγκατάλειψη και την απάντησή του και, όταν έρθει ο πραγματογνώμονας, ζήτα του να φωτογραφίσει και τον εξοπλισμό σου. Τα πάντα, ακόμα και γρατζουνιές. Αν έχεις και αποδείξεις αγοράς, για να δείξεις ότι ήταν όλα καινούρια και φετινά, ακόμα καλύτερα.
Μπορείς να παραλείψεις ότι κοίταζες τους καθρέπτες σου όταν βγήκε (και να το "λάθος" που έλεγα :p). Πετάχτηκε από στοπ, τον είδες κάθετα μπροστά σου και έπεσες για να μην καρφωθείς πάνω του και έχεις χειρότερα.
ye, μόλις ξεπέρασα το σοκ και σκέφτηκα λίγο πιο καθαρά, κατάλαβα ότι εκεί την πάτησα, συνήθως είμαι από τους σπασαρχίδες που πάνε με 30 και σε κάθε διασταύρωση κοιτάνε ακόμα και αν έρχεται κανένας ανάποδα, ένα δευτερόλεπτο "απροσεξίας" ήταν αρκετό. Μίλησα ήδη με την ασφαλιστική, μου'πανε ότι από αύριο το πρωί θα τον κυνηγήσουμε.
Εγώ είμαι και από τα δύο στην ίδια σχολή. Αλλά είναι εξαίρεση απ' ότι κατάλαβα και συμφωνώ πως τα μαθήματα για μοτοσυκλετα είναι απλά για να περάσεις. Εγώ την πρώτη μερα που πήρα το μηχανάκι πήγα στην δουλειά και έξυνα εξάτμιση στην γέφυρα από Καβάλας για εθνική επάνω στην στροφή επειδή την πήρα λίγο στραβά και αγχώθηκα που είχα ταξί κολλημένο πίσω μου...Επιβίωσα και μετά έμαθα σιγά σιγά. Και πάλι είμαι αρχάριος.
Καλά, μη μασάς. Θέμα εμπειρίας είναι όλα αυτά. Μαθαίνεις να "διαβάζεις" όλο και περισσότερα πράγματα όλο και ταχύτερα σιγά-σιγά.
Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που μου έχει δώσει φίλος (τεράστιο τιμόνι) και δε θα ξεχάσω ποτέ είναι ότι σε κάθε πτώση, σε κάθε ατύχημα, ακόμα κι αν φαινομενικά έχει 100% ευθύνη κάποιος άλλος, πάντα έχεις κάνει κι εσύ κάτι "λάθος". Αυτό, για να βελτιώνεσαι συνεχώς.
Να δηλώσεις και τον τραυματισμό σου, με φωτογραφίες και να ζητήσεις αποζημίωση ΚΑΙ γι'αυτό, ακόμα κι αν είναι απλοί μώλωπες. Κρίμα που δε σε είδε και γιατρός. Φιλική συμβουλή για νέους: πάντα, ΠΑΝΤΑ καλούμε ασθενοφόρο και πηγαίνουμε νοσοκομείο για να έχουμε χαρτί γιατρού και να κινηθούν οι διαδικασίες των ασφαλιστικών πιο γρήγορα και πιο σίγουρα. ;)
Πες τους να μπούνε και στο moto.gr. Εχει πολύ πράγμα για διάβασμα και κάτι θα μάθουν.
O Άρειος Πάγος τελικά είχε άλλη άποψη
Quote:
Μόνο οι οδηγοί των δικύκλων (μοτοσικλετών) που κινούνται μεταξύ των διακεκομμένων διαχωριστικών λωρίδων κυκλοφορίας, ευθύνονται για πιθανό τροχαίο ατύχημα και όχι τα αυτοκίνητα που κινούνται στον χώρο των λωρίδων κυκλοφορίας, έκρινε ο Άρειος Πάγος και απέρριψε αγωγή γυναίκας οδηγού μηχανής, που σφηνώθηκε μεταξύ ΙΧ αυτοκινήτου και νταλίκας 18,5 μέτρων.
Λίγο μαλακία η απόφαση μπορώ να πωQuote:
Ο Άρειος Πάγος, απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση αναίρεσής της, καθώς θεωρήθηκε «αποκλειστικά υπαίτια του ατυχήματος και της πρόκλησης του σοβαρού τραυματισμού της και των υλικών ζημιών της μοτοσικλέτας που οδηγούσε», γιατί:
α) ως μέσος συνετός οδηγός όφειλε και μπορούσε να συμμορφωθεί με την υπάρχουσα επί του οδοστρώματος διαγράμμιση που υπεδείκνυε κίνηση οχημάτων σε στοίχους, πλην όμως εκείνη δεν ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός της, ώστε να δύναται σε κάθε στιγμή να εκτελέσει τους απαιτούμενους χειρισμούς (άρθρο 19 ΚΟΚ),
β) επιχείρησε να διενεργήσει παράνομα, αντικανονικά και ανέλεγκτα προσπέραση επί της διακεκομμένης διαχωριστικής γραμμής των λωρίδων κυκλοφορίας, δεν εκινείτο μέσα στα όρια μιας λωρίδας κυκλοφορίας (άρθρο 16 παρ. 3 ΚΟΚ) και γ) εν γένει δεν οδηγούσε με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή της, δημιουργώντας έτσι κινδύνους ως προς την κυκλοφορία των οχημάτων και εν γένει των λοιπών χρηστών της οδού (άρθρο 12 ΚΟΚ)».
Ακόμη, οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι «η οδική συμπεριφορά της, που αποκλειστικά είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος και τον αποτόκων αυτού συνεπειών, του οδηγού του φορτηγού μη βαρυνομένου με συνυπαιτιότητα, αφού αυτός εκινείτο σταθερά εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του και μάλιστα, αναγκαστικά λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, με ελαχίστη ταχύτητα».
Τέλος, στην αρεοπαγιτική απόφαση σημειώνεται ότι το γεγονός ότι η νταλίκα ήταν στην αριστερή αντί της δεξιάς λωρίδας του οδοστρώματος (παράβαση άρθρου 17 του ΚΟΚ) «δεν θεμελιώνει αυτή καθεαυτή υπαιτιότητα του οδηγού αυτής».
link
Επειδή μίλησα με φίλο δικηγόρο, ο τίτλος είναι παραπλανητικός, όπως συνήθως. Η απόφαση δεν εννοεί αυτό που καταλαβαίνει ο περισσότερος κόσμος. ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, τη βρήκαν υπαίτια λόγω θέσης στο οδόστρωμα, κακού χειρισμού κτλ κτλ κι όχι ότι από δω και πέρα όποιος κάνει διήθηση είναι αυτόματα υπαίτιος.
Αλλά, πέρα από αυτό, όπως έγραψα, ναι, "τεχνικώς" είναι παράνομη, οπότε αν εμπλακείς σε ατύχημα, δύσκολα θα βγάλεις άκρη, ΑΛΛΑ κανείς ποτέ δε θα σε γράψει ή θα σε σταματήσει γι'αυτό. Η ίδια η τροχαία κάνει τα "στραβά μάτια", γιατί όλοι ξέρουμε ότι διευκολύνει την κυκλοφορία όλων. Δηλαδή ακριβώς αυτό που έγραψα. :p
Επίσης, αν δεν έχω καταλάβει λάθος, έχει βγει κοινοτική οδηγία ΕΕ να νομιμοποιήσουμε τη διήθηση μέχρι το 2018.
EDIT: Η απόφαση είναι σωστή και λογική. Δε γίνεται να καταλογίσεις ευθύνη σε έναν οδηγό που κινείται κανονικά στη λωρίδα του με χαμηλή ταχύτητα. Η τύπισσα ήταν απλά ηλίθια που χτύπησε και έπεσε σε σχεδόν σταματημένα αυτοκίνητα. Και μετά προσπάθησε να βγάλει λεφτά από αυτό. Δεν έχει να κάνει με διήθηση, αλλά ανικανότητα.
συμφωνώ στο edit , δεν μπορείς να ζητάς τα ρέστα εκτός αν πετάχτηκε ο άλλος χωρίς φλας χωρίς τίποτα να αλλάξει λωρίδα.
ΌΜΩΣ είναι θέμα ερμηνείας της απόφασης από το εκάστοτε δικαστήριο οπότε και είναι περίεργη φάση.
Παράδειγμα δεν λέω γιατί δεν θέλω, αλλά όταν έχεις 2 παραβιάσεις του ΚΟΚ ποια υπερτερεί της άλλης ?
Κουφάλα Art, μέχρι τον Άρειο Πάγο έφτασες, αλλά δε θα σου περάσει! Η καγκουριά θα νικήσει!
Εξαρτάται από ποια προκλήθηκε το ατύχημα. Λογικά θα βγει συνυπαιτιότητα. Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά πες μου ακριβώς (δε χρειάζομαι και ονόματα :p) και θα σου πω τη γνώμη μου, βάσει εμπειρίας.
Ονιμπότσα, δεν είμαι ηλίθιος. Δεν οδηγώ σαν την αδερφή μου, αλλά κατέχω ΠΑΡΑ πολύ καλά τον ΚΟΚ και καταλαβαίνω. Δεν υποστηρίζω όλα τα μηχανάκια του πλανήτη, επειδή είναι μηχανάκια. Ίσα-ίσα οι περισσότεροι είναι καθυστερημένοι, αλλά ποτέ δεν είχαμε παιδεία έτσι κι αλλιώς, δε θα έχουμε στην οδήγηση. Η τύπισσα έφταιγε 100% και είναι τυχερή που ζει.
Συνήθως υπάρχει ΜΙΑ που προκάλεσε το ατύχημα. Αν δεν είναι ξεκάθαρο, δίνεται συνυπαιτιότητα.
Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα:
* Όχημα παράνομα παρκαρισμένο. Πέφτεις πάνω του. Φταις.
* Προσπερνάς παράνομα και χτυπάς έναν μεθυσμένο, που όμως κινείται κανονικά. Φταις.
* Μηχανάκι κάνει διήθηση και αλλάζεις λωρίδα χωρίς να ελέγξεις και τον χτυπάς. Φταις.
Ποιος σε αποκάλεσε ηλίθιο, μανίτσα μου; Τον Αrt in Haste προγκάω! :D