Quote:
Originally Posted by
katwrimos
Ενα απο τα βασικά ποιοντς των μοραλ ρελατιβιστ είναι οτι δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τη δυτική αντίληψη περι ηθικής οπουδήποτε εκτός απο τη δύση, αυτή η θεση οκ, ισως να σε δικαιολογεί για να τους χαρακτηρίσεις αντιιμπεριαλιστες ή διαπολιτισμικούς, αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ δεν εχει καμια συγγένεια με τη δυτική αντίληψη περι ιθικής, ούτε διατηρεί τίποτα αντικειμενικίζον χαρακτηριστικό.
ναι η συζήτηση από ένα σημείο και πέρα έχει να κάνει με συγκεκριμένες απόψεις και ανθρώπους και επειδή δεν μπορώ να μιλήσω για το σύνολο αυτών που έχουν εκφράσει άποψη κάτω από αυτή την ταμπέλα, θα σου πω μία γενικότητα. Ο μόραλ ρέλατιβισμ που έχω εγώ υπόψη μου, όπως και οι περισσότερες δυτικές θεωρίες διατηρεί τις απολύτως βασικές ανθρωποκεντρικές/αντικειμενικίζουσες απόψεις τύπου "όλοι οι ανθρώποι είναι ίσοι και έχουνε ιερό δικαίωμα στη ζωή" και από κει και πέρα μέσω της διαπολιτισμικής μελέτης έχουνε αμφισβητήσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ "δυτικές" απόψεις που θεωρούνται/θεωρούνταν self-evident/αντικειμενικές στο παρελθόν δείχνοντας πώς άλλες πρακτικές και φιλοσοφίες είναι πάρα πολύ λειτουργικές και σωστές στον μη δυτικό κόσμο. Όταν πάμε στο σημείο που κόβονται χέρια και κεφάλια βέβαια έχεις κάθε δικαίωμα να εκφράζεις τις αντιρρήσεις σου, δε σημαίνει ότι οι μόραλ ρέλατιβιστς δε μπορεί να είναι βλάκες (αν και το θέμα δεν είναι απλό και για μένα είναι και εξαιρετική συζήτηση κιόλας) και δε σημαίνει ότι επειδή είναι κάποιοι βλάκες είναι και όλοι και ακυρώνεται όλη η "σχολή σκέψης". Το σημαντικό πράγμα που γίνεται εκεί είναι η αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας που έχει προωθηθεί ηγεμονικά από τα κέντρα εξουσίας ως "αλήθεια" και η εξέταση άλλων "εναλλακτικών" με βάση την ανθρώπινη/πολιτισμική διαφορετικότητα. Όχι το όλοι είμαστε διαφορετικοί άρα όλα επιτρέπονται.
Quote:
Originally Posted by
katwrimos
Το οτι όλοι δεχόμαστε αντικειμενικότητες (δηλαδή πράγματα που είναι όπως είναι ανεξαρτήτως του μυαλού του παρατηρητή), είναι ενα τρίβιαλ πόιντ το οποίο είναι άσχετο με τη διαφωνία μου με τον κάφρει, η οποία είναι οτι ο συλλογισμός "IF Διαφωνείς με το ρελατιβισμο THEN πιστευεις οτι υπαρχει μια αντικειμενική φορμουλα που θα σου πει τι είναι ηθικό και τι οχι OR είσαι άσχετος" που κάνει είναι εμφανώς καθυστερημένος.
Quote:
Οχι, δεν υποστηρίζει αυτό ο κάφρευ (βλεπε αποπάνω), αλλα μιας και το γράφεις το απαντάω. Το παραπάνω κουοτ είναι λιγο ασαφές, κατι που ίσως εννοείς είναι οτι "Μια αντικειμενικότητα ενδέχεται να αλάξει στην επόμενη κοινωνία" είναι απο μόνος του ινβάλιντ (αν όντως θες να πείς αυτό τελος πάντων). Μια αντικειμενικότητα (δηλαδη κάτι το οποίο ισχύει ανεξαρτήτως του μυαλού μας) εξ ορισμού δεν υπόκειται σε κάποια αλλαγή της κοινωνίας, ειναι mind independent
καταρχήν ένα τόσο σημαντικό θέμα δε μπορεί να είναι τρίβιαλ για οτιδήποτε. Εδώ μπλεκόμαστε μάλλον με semantics γιατί εγώ αναφέρομαι στον όρο αντικειμενικότητα περισσότερο όπως το χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος, δηλαδή πράγματα που είναι κοινά ως προς τον κάθε άνθρωπο απέναντι τους. Που έχουνε δηλαδή την ίδια σημασία και τρόπο αντιμετώπισης και για αυτό ουσιαστικά μιλάω για την ομοιότητα μεταξύ των ανθρώπων (εφόσον είμαστε ίδιοι προφανώς βλέπουμε τον εξωτερικό κόσμο με τον ίδιο τρόπο). Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για κοινωνία και ηθική, γιατί η ηθική στο κάτω κάτω είναι η προσπάθεια ικανοποίησης των υποκειμενικών σου θέλω με βάση τη λογική και τον κόσμο γύρω σου, η προσπάθεια σύμπλευσης με αυτόν.
Δεν υπάρχουνε ακριβώς ένστικτα σε όλους τους ανθρώπους, αντικειμενικά, που να τους κάνουν να επιζητάνε το κέρδος. Η, εάν υπάρχουν, δεν εκφράζονται απαραίτητα σε όλους. Αυτά τα πράγματα αλλάζουνε συνεχώς και η προσπάθεια να τα ακινητοποιήσεις στον χρόνο είναι προσπάθεια εξουσιαστική. Δε νομίζω να έλεγε "λάθος" όλους τους ανθρώπους που γουστάρουνε χρηματιστήριο ο κάφρευ πάντως, προφανώς για να πάρω την καθαρά ρέλατιβιστ θέση, σε αυτά τα πράγματα τουλάχιστον ΔΕΝ υπάρχει λάθος και σωστό, και με τη κονσεκουένσιαλιστ θέση, έχει σημασία μόνο εάν λειτουργούνε σωστά στην κοινωνία που εφαρμόζονται. Εάν πιστεύεις ότι δε λειτουργούνε σωστά, τότε μπορείς να προτείνεις κάτι άλλο. (Άλλο το τι θεωρεί σωστό να πράττει ένα υποκείμενο για τον εαυτό του, άλλο το τι φέρνει ας πούμε περισσότερη ευτυχία σε μία κοινωνία - αντικειμενικά- εάν υπάρχει μέθοδος να αποσαφηνιστεί αυτό.)
Quote:
Δηλαδη οκ, λες οτι ΤΩΡΑ, το 2011 οι οικονομολόγοι πρέπει να κρατάνε πισινή γιατι τα ηθικά στανταρντς των κοινωνιών αλλάζουν, οκ, μεχρι εδώ να το δεχτώ εις μνήμην του Hume, αλλα ΑΝ αλλαξουν τα ξαναλέμε, εκτός αν έχεις κάποια στοιχεία οτι πρόκειται να αλάξει άυριο ξερογώ.
Quote:
Δηλαδή οκ, υποστηριζεις ένα οικονομικό σύστημα που αντίκειται στα ανθρώπινα ένστικτα που λένε ΦΑΙΡ ΠΡΟΦΙΤ ΓΚΟΥΝΤ με βάση το οτι αυτά μπορεί να αλλάξουν, οκ, μαγκιά σου, αλλα αν λές οτι εγώ και το συνάφι μου θα πρέπει να προσαρμόσουμε το αντικείμενό μας, υποθέτωντας οτι τωρα αύριο μεθαύριο η ανθρώπινη φύση θα αλάξει, επειδή το διάβασες σε κάποιο βιβλίο που έγραψε ενας τύπος πριν 150 χρονια, ε απλά είσαι καθυστερημένος.
Το τι θεωρεί ο κόσμος σωστό αλλάζει όχι κοιτώντας τον ουρανό, αλλά με ενεργή προσπάθεια, agency, πολιτική δράση, όλα αυτά τα πράγματα. Δεν είναι ίδιες οι ανθρώπινες κοινωνίες, αλλάζουν, δε σημαίνει ότι κάτι που απέτυχε θα αποτυγχαίνει και στο μέλλον (στο κάτω κάτω όλα τα radical πράγματα αποτυγχαίνουν στην αρχή). Κάνεις μεγάλο λάθος εάν διαχωρίζεις από την επιστήμη σου το τι γίνεται στον κόσμο με το το πιστεύεις ότι πρέπει να γίνεται στον κόσμο. Ναι, δε περιμένω ότι θα αλλάξουνε, αλλά δε θα σταματήσω να προσπαθώ να αλλάξουνε εφόσον αυτός είμαι εγώ και αυτή είναι η άποψή μου.