Ναι, τι; Προφανώς ως επιστήμονας κάτι διαπιστώνεις που δεν διαπιστώνω εγώ, γιατί το παραπάνω το εισπράττω να συμφωνεί με αυτό που λέω εγώ. Να μην ρίξει καμία ζεϊμπεκιά στον τάφο του που θα τον βγάλουμε και προπαγανδιστή της Καθολικής Εκκλησίας (ενσυνειδήτως!) στο LotR!. Που έκατσε και έβγαλε και κάθε ρέφερενς για θρησκεία. Δεν ξέρω σε τι τριπ μπαίνεις κάθε φορά που σκέφτεσαι "πραγματολογικά", αυτό που διαπιστώνω όμως είναι ότι παίρνεις κάτι που θεωρώ πολύ ξεκάθαρο και βγάζεις ένα συμπέρασμα τελείως άκυρο.
Το θρησκευτικό στοιχείο στο LotR δεν είναι υπαρκτό με την μοντέρνα έννοια της οργανωμένης θρησκείας, υπάρχει απλά να αιωρείται (κάτι για τους ανέμους που φυσάνε από την Δύση, οι αετοί που έρχονται ως από μηχανής θεοί σταλμένοι από κει, αναφορές στο Βάλινορ-Παράδεισο κλπ) και οι χαρακτήρες είναι σαφώς ενάρετοι ή διεφθαρμένοι ή μια μίξη, το οποίο όμως δεν μπορείς να το αποκαλέσεις καθολική προπαγάνδα, αλλιώς πρέπει να κάνεις το ίδιο για κάθε έργο που έχει αναφορές στην αρετή, το καλό και το κακό κλπ, και δικαίως πολλοί που δεν τα πάνε καλά με την οργανωμένη θρησκεία θα σου πουν ότι αυτά τα κόνσεπτ δεν είναι προνόμιο μιας θρησκείας, είναι ανθρώπινα universally. Προφανώς ο Τζον όταν περιγράφει πράξεις θυσίας και αγάπης περιγράφει κάτι μέσα του που το έχει συνδέσει με την πίστη του, δεν βλέπω όμως αυτό να εμποδίζει κανέναν να εκτιμήσει την θυσία και την αγάπη αυτές καθ'εαυτές χωρίς να κάνει καμία άλλη σύνδεση, την οποία ο ίδιος επιμελώς και ενσυνειδήτως ΔΕΝ ήθελε να κάνει αφαιρώντας κάθε ρέφερενς.
1. Δεν λέω ότι είναι κομπλεξικοί όλοι όσοι "διαφωνούν" (που είπα κράζουν βασικά) με popular level έργα (που ούτε αυτό είναι ακριβές), ξαναδιάβασε.Quote:
Περί του πόσο κομπλεξικοί είναι όσοι διαφωνούν με popularlevel έργα
"Certainly I have not been nourished by English Literature, in which I do not suppose I am better
read than you; for the simple reason that I have never found much there in which to rest my heart
(or heart and head together)."
2. Ο Τόλκιν ούτε κράζει, ούτε διαφωνεί όμως κιόλας, ο άνθρωπος πολύ απλά λέει ότι δεν του έκανε κούκου η Αγγλική Λογοτεχνία, το οποίο δεν είναι σοκ, ο άνθρωπος δήλωνε κατηγορηματικά φαν της Φινλανδικής και Γερμανικής εποποιίας, ήταν το ψώνιο του και σε αυτό το ιδίωμα δούλεψε. Προφανώς και έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μην καυλώνει με τα ιερά τέρατα της χώρας του, κάτι το οποίο το έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει και πιο πάνω. Θα μπορούσες να βρεις πιο πιπεράτες δηλώσεις για τον Shakespear που έχει κάνει, αλλά και πάλι το πρόβλημά του ήταν ότι αντιπαθούσε τα elves του Μπίλι που ήταν πιο πολύ καλικάντζαροι και τα ρομάντζα του που δεν αντικατόπτριζαν τις δικές του αντιλήψεις (σύγκριση Ρωμαίου-Ιουλιέτας με Μπέρεν και Λούθιεν π.χ.).
Κανείς δεν διαφώνησε σε αυτό, δεν ξέρω τι ξαναλές και σε ποιον το ξαναλές, πάντως λίγο άκυρα τα σχόλιά σου.Quote:
Γι'αυτό ξαναλέω, καθένας όπως τη βρίσκει .
Σόρι αν σε προσέβαλλα, σε ρώτησα πού έγινα smug και δεν μου απάντησες, εγώ σου λέω ευθέως ότι όταν γράφεις για την πραγματολογία που σε πληρώνουν να σκέφτεσαι έτσι (και εμείς δεν καταλαβαίνουμε), ακόμα κι αν κάνεις χιούμορ (που προφανώς κάνεις), είναι smug.
Από την άλλη, εφόσον ως πραγματολόγος διακρίνεις την διαφορά μεταξύ ER και real life περιβάλλοντος/κόντεξτ, καταλαβαίνεις ότι το ύφος μου είναι προφανώς πιο χαλαρό και ελεύθερο (έμφαση στην λέξη) εδώ. Δεν έχω κάτι προσωπικό με σένα, γιατί να έχω;