Originally Posted by
sfinotouvlaki
Δεν υπήρχε σαρκασμός στη δεύτερη απάντησή μου. Έγραψα ποια είναι η άποψή μου γι' αυτό που θεώρησα ότι είναι η ουσία της απάντησης του Ravenlord. Πάντως, δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να γράψω πολλά, γιατί η απάντησή του δεν έχει αρκετά ξεκάθαρο περιεχόμενο ώστε να έχω κάτι πολύ συγκεκριμένο να πω. Για να το κάνω αυτό πρέπει να δοθεί υπόσταση και συγκεκριμένο νόημα σε όρους όπως "εξουσία", "κεντρική εξουσία", "θρησκεία", "εκκλησία", "έλεγχος των μαζών" κ.λπ. Μέχρι να γίνει αυτό, το πιθανότερο είναι πως, αντί να γράφουμε κάτι ενδιαφέρον και ουσιώδες, θα ψάχνουμε να βγούμε από αμφισημίες και αμφιλογίες. Εξού και το ότι θεώρησα αρκετό να γράψω πως αυτό που τον ενοχλεί είναι η θρησκεία (βλ. επίσημη Εκκλησία) ως καταπίεση (υποθέτω αυτό εννοεί ως "εξουσία" και "έλεγχος των μαζών") και όχι η θρησκεία σκέτο. Όπως είπα, δε μου φαίνεται παράλογο. Κι εγώ δε θέλω ορθόδοξη απολογητική στα σχολεία, παρακράτος σε "αυτοδιοίκητες" περιοχές της χώρας που συντηρούνται από τη φορολογία των πολιτών κ.λπ. Όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να μπερδέψω την εξουσία με την κεντρική ή την κρατική εξουσία, τη θρησκεία ή την πίστη με το θεσμό της επίσημης Εκκλησίας, να αναφερθώ στις γραφές, τον ιστορικό Ιησού κ.ο.κ.
Κατά τ' άλλα, δεν θεωρώ ότι η απάντηση του Ravenlord περιέχει επιχειρηματολογία, πόσο μάλλον διεξοδική. Υπάρχει μια δήλωση για το τι τον επηρεάζει και για το οποίο έγραψα παραπάνω και μετά πολλά πράγματα μαζί συγκεχυμένα, χωρίς να είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλουν να πούνε. Αν το μόνο που θέλουν να πούνε, εν τέλει, είναι πως η επίσημη Εκκλησία είναι διεφθαρμένη και παρασιτεί σε βάρος των πολιτών (ακόμη και αυτών που τη στηρίζουν με τη θέλησή τους) σε συνεργασία με την εκάστοτε κρατική εξουσία, θα συμφωνήσω ξανά και προφανώς θα διαφωνήσω πάλι πως αυτό είναι κάποιου είδους βαθυστόχαστη ανάλυση που δεν μπορεί να την αντιληφθεί ο "μέσος πιστός". Αυτό που κάνει ένα απλό θέμα μπερδεμένο είναι η αχρείαστη -στη συγκεκριμένη κουβέντα- εισαγωγή σύνθετων εννοιών και η ακόμη πιο αυθαίρετη και τσαπατσούλικη χρήση ή εξίσωσή τους.