εδω ποστάρουμε τα καλύτερα μαρξιστικά κείμενα έβερ.
Printable View
εδω ποστάρουμε τα καλύτερα μαρξιστικά κείμενα έβερ.
παραδειγμα:
http://images.e-shop.gr/images/BKS/BKS.0056222.jpg
μια μελέτη ενος απ'τους σημαντικότερους γερμανο-ολλανδους κομμουνιστές πάνω στην μαρξιστική οντολογία και τους διαφορες διαμάχες γύρω απ' αυτή με σκοπό να πολεμήσει τον λένιν όχι μέσω των πράξεών του αλλά απο τις φιλοσοφικές του βάσεις.
θα' πρεπε να γράφω οπισθοφυλλα ο πουστης.
βάλτο στο πόλιτικς εκτός και αν το πας για φιλοσοφικά πράγματα.
για πανεκούκ τώρα. έχω διαβάσει μερικά κείμενα αλλά ήταν όλα τους μικρά. εντάξει έχει μία καλή ανάλυση και τους συμβουλιακούς τους διαβάζω καμιά φορά.
wikipedia λέει για αυτόν ότι He was a sharp critic of anarchism, social-democracy and Lenin and Leninism. ξέρεις κανένα κείμενο για anarchism; εδώ (http://www.marxists.org/archive/pannekoe/index.htm) δεν βλέπω κάτι προφανές..
Khalkji αυτόνομος είσαι ρε μουνί;
τι ειμαι;
ποιο πολιτικς ρε, το μπεστ οφ των μαρξιστικών συγγραμάτων θα φτιάσουμε εδώ, στην μικρή λογοτεχνική μας γωνιά.
εντιτ: απο πανεκουκ δεν εχω διαβασει κατι αλλο. δεν ξέρω κάτι για την κριτική του στον αναρχισμό.
τι είσαι ρε αρχίδι μίλα!!!
πάντως επιμένω να το βάλεις στο πόλιτικς. τι σχέσει μπορεί να έχει με λογοτεχνία;
καλά ότι θες κάνε αλλά μπορεί να μην το δουν οι εαακίτες του φόρουμ και να μείνει για πάντα στα αζήτητα.
ρε κάλκη να πούμε είσαι τόσο πόζερος/καραγκιόζης που ξεκινάς με ένα βιβλίο ενός μαρξιστή που κάνει κριτική σε έναν άλλο επειδή κάπου σου είπαν ότι είναι ωραίο.είσαι για μπουνιές.
ον τοπικ, το κεφάλαιο.
είμαι ενας νευρωτικός ντιλετάντης που έχει διαβάσει καταστασιακούς για να πουλάει διαφορετικότητα!
επίσης να πάει πόλιτιξ αλλιώς θα αρχίσω να ρίχνω λίστες και θα την πάθετε όλοι.
αχεμ. τον πανεκουκ τον διαβασα στα καπακια απο λενιν. αχεμ.Quote:
Originally Posted by Griffith
α ευτυχώς.
.....
τι λέγαμε.
http://homepage.ntlworld.com/rosa.l/3volumes%20002.jpg
Εγώ θα πρότεινα σε κάποιον να ξεκινήσει με αυτό.
Σιγά μη διαβάσει αυτό το λιβελογράφημα! Η ιδανική αρχή: http://www.marxists.org/subject/anar.../catechism.htm
Δε βρίσκω εικόνα στο γαμω-net τη μπουτάνα μου, αλλά διαβάστε το ΕΠΟΣ του συντρόφου Εμβέρ "Οι Χρουστσοφικοί" με όλες τις αλήθειες για το Μαρξισμό και τη Ρωσσία.
ποιανης ηταν συντροφος αυτος?
εγκρινει το τοπικ το φαντασμα του Ζαχαριαδη?
στοιχειωνω.
διαβασα αυτο χθες
http://www.protoporia.gr/images/cove...9603101567.jpg
ακαδημαϊκο τυπακι, προφεσσορας στο λοντον σκουλ οβ εκονομιξ, κοινωνιολογισκος. Ωστοσο, το εν λογω κειμενο παρουσιαζει ενδιαφερον. Προτεινει τον επανακαθορισμο εννοιων της μαρξιστικης αναλυσης ετσι ωστε να αποφευχθει ο οικονομιστικος περιορισμος στον οποιον οδηγει ο ορθοδοξος μαρξισμος και ο ακριτος φετιχισμος του σχηματος βαση-εποικοδομημα. λιαν ενδιαφερον, τα καυλωμενα βρωμομαρξονια να το διαβασουν. και μετα να διαβασουν ντεμπορ. γιατι πρεπει να διαβαζουμε τον ντεμπορ!
Γιατί να διαβάσεις "μετα-μαρξ" και ντεμπορ όταν δεν έχεις διαβάσει τον ίδιο τον μαρξ για το βάση-εποικοδόμημα;
πσ. αδυνατο να σχολιάσω την ύπαρξη και τον τίτλο του θρεντ εντωμεταξύ.
κοιτα, εδω που τα λεμε δεν εχω διαβασει καθολου λιγοτερο τον μαρξ απ'οτι η πλειοψηφεια των μαρξιστων, ε.
συγγνωμη, να το θεσω καλυτερα, των υποτιθεμενων μαρξιστων.
και αυτο ειναι τραγικο
ΑΥΤΟ ΡΩΤΗΣΑ ΕΓΩ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ;
ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΠΟΥΤΣΑΚΛΑΡΑ ΜΟΥ τι ρωτησες.
οντοπικ
οπως και να'χει, τοσο του Μουζελη, οσο και του Ντεμπορ αποτελουν ολοκληρωμενες θεωριες με καποια κριτικη του παρελθοντος. αν δεν εχεις και την καλυτερη δυνατη γνωση αυτου που κρινεται οκ, δεν ειναι και οτι καλυτερο αλλα ο μονος τροπος να το αποφυγεις γενικα ειναι να ξεκινησεις να διαβαζεις προσωκρατικους στα 10 σου, στα 90 σου θα εχεις φτασει στον μαρξ και στα 367 σου στον ντεμπορ. στα 800 σου στο ελεκτρικ ρεκβιεμ
:D
επισης αυτο εχω ακουσει οτι εχει ωραια πλοκη
http://www.scribd.com/doc/17355127/-1
http://www.scribd.com/doc/17383690/-2
http://www.scribd.com/doc/17437181/-3
Και ποιό είναι το ΝΟΗΜΑ;
Αυτό του Μουζέλη το χει ο πατέρας μου, μου φαίνεται κλασσικό late 80s-αρχές 90s πόνημα από διανοούμενους που πηδούσαν από το καράβι όταν άλλαζαν οι συσχετισμοί υπέρ του κεφαλαίου και κυριαρχούσε το ιδεολογικό ρεύμα του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμα κι αν παρουσίαζαν τη θεωρία τους σαν "μετα-μαρξιστικό" κάτι, το χαν σίγουρο οτι ο μαρξισμός τα χε φάει τα ψωμιά του. Και βέβαια κάνει την κλασσική μπινιά να κατασκευάζει για αντίπαλο ένα σκιάχτρο του "ορθόδοξου μαρξισμού", όπου σαν "ορθόδοξο μαρξισμό" υπόρρητα εννοούν οτιδήποτε υπάρχει στον πυρήνα του μαρξισμού (χωρίς εισαγωγικά). Τίποτα καινούργιο δηλαδή, έτσι στηνόταν ο αναθεωρητισμός και η αστική επίδραση στο μαρξισμό από την εποχή του Λένιν.
Btw καλκι σου χρωστάω το βιβλίο του Πάνεκουκ, με το οποίο -ω ειρωνεία- άνοιξε το θρεντ ;p
κοιτα, γενικοτερα αυτο που μου εκανε εντυπωση στον μουζελη ειναι ακριβως οτι δεν ειναι μανιακα αντι-μαρξιστης. πουθενα μεσα δεν επιτιθεται στον μαρξισμο σαν κατι "παραλογο", "απαρχαιωμενο" κλπ. αντιθετα, κατακρινει τετοιες προσπαθειες και αυτο που προτεινει ειναι απο αποψη κοινωνιολογικης αναλυσης να μετασχηματιστουν καταλληλα τα εργαλεια με βαση τον μαρξισμο, επειδη ο ιδιος ο μαρξισμος μπορει να ειναι πολυτιμος αν αποφετιχιστει (χωρις να υποτιμηθει). γενικα, δεν σου λεω οτι ντε και καλα θα συμφωνησεις με τον τυπο αλλα σιγουρα δεν μιλαμε ουτε για χυδαια επιθεση στον μαρξισμο (τυπου "ο μαρξ πεθανε"), ουτε για νεες ορθοδοξιες (τυπου νεους λενινισμους). εχει ενα αλφα ενδιαφερον τελος παντων.
τον διαβασες τον πανεκουκ;
Για τη Σύνοψη του Κεφαλαίου του Καφιερρο τι έχετε να πείτε; Αξίζει να τη διαβάσουμε εμείς οι πιτσηρικάδες;
Ο Καρλ ενέγκρινε πάντως.
δεν το εχω διαβασει αλλα απ'οτι βλεπω ειναι 100 σελίδες εκλαϊκευμένου μαρξισμου ξερω'γω, σιγα.
Για τον καφρέιρο δε ξέρω, ο αποστάτης και ταρτούφος κάουτσκυ πάντως έχει την κλασική σύνοψη η οποία συνίσταται.
Εδώ, για όποιον ενδιαφέρεται.
run4rum, σε θέλω.
Ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ (Ολόκληρο το ποίημα του Βάρναλη)
Δεν ειμ’ εγώ σπορά της Τύχης
Ο πλαστουργός της νιάς ζωής.
Εγώ μαι τέκνο της Ανάγκης
κι ώριμο τέκνο της Οργής.
Δεν κατεβαίνω από τα νέφη
γιατί δε μ’ έστειλε κανείς
Πατέρας, τάχα παρηγόρια
για σένα, σκλάβε που πονείς.
Ουράνιες δύναμες, αγγέλοι,
κρίνα, πουλιά και ψαλμουδιές-
τίποτα! Εμένα παραστέκουν
οι θυμωμένες σας καρδιές.
Εγώ του καραβιού γοργόνα
στ΄ορθόπλωρο καράβι μπρος.
Απάνω μου σκάνε φουρτούνες
κι άγριος ενάντια μου ο καιρός.
Μέσα στο νου και την καρδιά μου
αιώνων φουντώσανε ντροπές
και την παλάμη μου αρματώνουν
με φλογισμένες αστραπές.
Ενας δεν είμαι μας χιλιάδες!
Όχι μονάχα οι ζωντανοί-
κ’ οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε
σε μιαν αράδα σκοτεινή.
Μα κι όσοι αγέννητοι, χιλιάδες
άπλαστοι ακόμα με βλογούν
κι όλοι ακουμπάνε τα σπαθιά τους
απάνω μου και τα λυγούν.
Δε δίνω λέξες παρηγόρια,
δίνω μαχαίρι σ’ ολουνούς,
καθώς το μπήγω μες το χώμα
γίνεται φως, γίνεται νους.
Ακου, πώς παίρνουν οι αγέρες
χιλιάδων χρόνων τη φωνή!
Μέσα στο λόγο το δικό μου
Ολ’ η ανθρωπότητα πονεί.
Ω! Πώς τον παίρνουν οι αγέρες
και πώς φωνάζουνε μετά
άβυσσοι μάβροι, τάφοι μάβροι
ποτάμια γαίματα πηχτά!
Όθε περνά, γκρεμίζει κάτου
σαν το βοριά, σαν το νοτιά
όλα τα φονικά ρηγάτα
θεμελιωμένα στην ψευτιά.
Κ’ ένα στυλώνει κι ανασταίνει,
τό να βασίλειο της Δουλειάς,
(Ειρήνη! Ειρήνη!) το βασίλειο
Της Πανανθρώπινης Φιλιάς.
Ποιο είναι το must του Marx -προσοχή- για να μπεις στο πνεύμα της ιστοριογραφικής του προσέγγισης; Έχει γράψει κάτι ειδικά για το πώς βλέπει την επιστημονική καταγραφή της Ιστορίας ή βασιζόμαστε στα ιστοριογραφικά του έργα - και ποια;
Με ενδιαφέρει επίσης εάν έχει γράψει κάποιος άλλος κάτι κατατοπιστικό για το μαρξιστικό ιστοριογραφικό ρεύμα. Τα φώτα σας σύντροφοι...
Απο το ίδιο το μαρξικό έργο σε ενδιαφέρει η "18η μπρυμαίρ του λουδοβίκου βοναπάρτη", o "λουδοβίκος φόυερμπαχ και το τέλος της γερμανικής φιλοσοφίας" και η "γερμανική ιδεολογία". Απο ένγκελς τα "η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία", ο "πόλεμος των χωρικών στη γερμανία" και "η καταγωγή της οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους".
Απο κει και πέρα ο ιστορικός υλισμός είναι πολύ μεγάλο ρεύμα και θα πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένη. Έχουν γράψει περίπου όλοι, απο τον σταλιν στον χομπσμπαουμ, εσύ τι ακριβώς ψάχνεις και για ποιά δουλειά;
επισης, τον φουερμπαχ για ιστοριογραφία; =S
εντιτ: και τον εμφυλιο πολεμο στην γαλλια οχι;
οκ, μονο που η κουολεμα λογικα ενδιαφερεται να δει τον ιστορικο υλισμο ως αναλυτικο εργαλειο. Ο Φουερμπαχ ειναι μια αποπειρα θεωρητικης θεμελιωσης του ιστορικου υλισμου, το μονο "ιστοριογραφικο" κομματι ειναι η αναλυση του περασματος απο την ιδεαλιστικη διαλεκτικη του χεγκελ στον μαρξιστικο υλισμο. εγω θα ελεγα να μην του δωσει προτεραιοτητα. αλλα εγω ειμαι εγω