Quote Originally Posted by Amnesiac. View Post
Όταν πάω στο φούρνο της γειτονιάς μου και πληρώσω το ψωμί 4000000% παραπάνω απότι 5 χρόνια πριν, θα ξέρω ότι δε τα παίρνει από μένα τα λεφτά αλλά από το Βγενόπουλο (στον Κάλκι πάει αυτό).
Δεν ξέρω, θα ήθελα να αναπτύξεις λίγο τη συλλογιστική σύμφωνα με την οποία αν κάποιος που πληρώνει σε φόρους ήδη ένα 20% από όλο του το εισόδημα μέσω φπα, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό απευθείας από το μισθό του και επίσης κατιτίς στο τέλος κάθε χρόνου, ενώ του κρατάνε και τα άπειρα για μια ασφάλιση της πούτσας, αν μπορέσει να γλιτώσει κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ με κάποιο τρόπο προκαλεί την αύξηση της τιμής του ψωμιού. Την αλυσίδα δηλαδή, τύπου: λιγότερα λεφτά στο κράτος οδηγούν σε λιγότερες επιδοτήσεις στους αγρότες, ανεβαίνει η τιμή των σιτηρών κλπ.
Quote Originally Posted by ubu View Post
Με άλλα λόγια, συντηρώντας αυτόν τον φαύλο κύκλο είσαι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης (δύο κλισέ σε μία πρόταση, χαραμίζομαι).
Εξαρτάται από το αν θεωρείς το πρόβλημα τη φοροδιαφυγή ή το ίδιο το φορολογικό σύστημα και το πώς κατανέμονται τα εσοδά του. Αν θεωρήσουμε ότι το σύστημα είναι καλό και πρέπει να το τροφοδοτούμε γιατί έτσι έχουμε όλες αυτές τις όμορφες παροχές του κράτους, τότε όντως, είναι καλό να πληρώνεις όσο φόρο σου ζητάνε, μην πω και παραπάνω. Ξαναλέω, δε λέω "λαδωθείτε και κλέφτε ό,τι μπορείτε από το κράτος", απλά αδυνατώ να εστιάσω σε αυτό σαν "το πρόβλημα". Προφανώς είναι προβληματική κατάσταση, αλλά πρέπει να δούμε λίγο παραπέρα, τι οδηγεί σε αυτή την κατάσταση. Δηλαδή εγώ μπορώ να σου πω άνετα ότι αν είσαι "νομοταγής πολίτης" ενός σάπιου συστήματος είσαι επίσης "μέρος του προβλήματος".