Απ'όσο μας εξηγούσε ο 'τούρ γκάιντ' του αποστακτηρίου, το ουίσκι αραιώνεται με νερό απο πηγές πριν εμφιαλωθεί, και γι'αυτό το βόλιουμ πέφτει στα 40-45%. Μας έλεγε επίσης ότι είναι ανάλογα και το βαρέλι/χρονολογία, εμείς δοκιμάσαμε απο ένα 17 χρόνων αν θυμάμαι καλά, αλλά κάτι άλλα βαρβάτα 30 χρόνων είναι κοντά στο 68-70% και είναι θανατηφόρα
Επίσης κάτι που έμαθα εκεί, φαινομενικά αγοράζουν ξύλινα βαρέλια απο αμερική, γιατί οι κανονισμοί τους εκεί δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο βαρέλι για πάνω απο ένα ή δύο χρόνια, οπότε για να μην καταστρέφονται τέτοια βαρέλια, τα πουλάνε στην ευρώπη, μιάς και οι κανονισμοί δεν ισχύουν εδώ. Και γι'αυτό τα ουίσκια παίρνουν ανάλογο χρώμα και γεύση/μυρωδιά.
Επίσης, δοκίμασα ουίσκι 'μούνσάιν' απο αποστακτήρα (όχι απο βαρέλι) και πέραν του ότι ήταν μαλακία, σαν να πίνεις οινόπνευμα, δεν έχει κανένα χρώμα. Το οποίο τώρα που το γράφω βγάζει και νόημα, μίας και το χρώμα το δίνει το ξύλο