Η περίοδος παραμένει ιστορική και αυτά που συμβαίνουν ξεπερνούν τον οποιονδήποτε. Με αυτό που υπογράψαμε πάμε μάλλον για συνέχιση της αργής και βασανιστικής αποσάρθρωσης με ένα χρέος βαρίδιο που αποτρέπει την οποιανδήποτε υπόνοια κοινωνικής πολιτικής. Η Ευρωζώνη έχει ξεγυμνωθεί πλέον από κάθε ηθικό μανδύα και φαίνεται καθαρά πως οι ισχυροί θα συνεχίσουν να επιβάλλουν αυτό που επιθυμούν ακόμη και αν η δομή των διαφόρων θεσμών θεωρητικά αποτρέπει κάτι τέτοιο. Μόνο θλίψη για τους εγχώριους προπαγανδιστές και προπαγανδισμένους που κάνουν λόγο για καταστροφικό εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνώντας πως η πρόταση του για λιτότητα 8 δισ απορρίφθηκε στο παραπέντε απ' το Eurogroup, με χειρουργική ψυχραιμία και εν γνώσει του χαμού που θα ακολουθούσε. Αδυνατώ να κατανοήσω πόσο διαστρεβλωμένη φαίνεται η πραγματικότητα σε μερικούς συμπολίτες.
Το στενάχωρο είναι πως οι εναλλακτικές μου φαίνονται το ίδιο θλιβερές. Αν έχω καταλάβει καλά, αυτό που προτείνεται είναι η γιγάντωση του διαλυμένου κράτους μας, η αφηρημένη παραγωγική ανασυγκρότηση (το τι σημαίνει αυτό αλλά και το πως, μας έχει κρατηθεί μυστικό) και μια αποκοπή απ' όλους τους διεθνείς θεσμούς δίχως ιδιαίτερη περισυλλογή του τι συνιστά αυτό σε γεωπολιτικό αλλά και ιστορικό επίπεδο. Υπενθυμίζω πως η ΕΕ ξεκίνησε να θεμελιώνεται στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο hangover δηλαδή ενός απ' τους χειρότερους αιώνες για το ανθρώπινο είδος. Όποιος έχει τόση εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, πόσο μάλλον στους διάφορους ντόπιους ιδεολόγους που θέλουν να τον σώσουν, μάλλον παραμένει εξαιρετικά αφελής.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λέω εγώ. Κουράγιο σε όλους.