Όταν δοκιμάζεις μια κιθάρα, ουσιαστικά τσεκάρεις 2 πράματα. Αν σου "κάθεται" καλά στο χέρι και αν είναι σε καλή κατάσταση. Το πρώτο δεν είναι θέμα χρόνου. Με το που θα παίξεις, μπορείς να τσεκάρεις αν σου ταιριάζει, αν παίζεις εύκολα και αν σε εμπνέει. Αν, επιπροσθέτως, επιστρέψεις σπίτι και ανυπομονείς πότε θα ξαναπαίξεις με το ίδιο όργανο, τότε έγινες. Όσον αφορά τον έλεγχο καλής κατάστασης, αυτό απαιτεί ει δυνατόν κατάρτιση και εμπειρία. Όσο ζεις μαθαίνεις. Σίγουρα δεν μπορώ να στο εξηγήσω από εδώ. Όμως ακόμα κι εγώ πού είμαι γαμάτος γενικότερα, είμαι πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το μεταχειρισμένο όργανο. Έχω πολύ ενδιαφέρουσες ιστοριούλες επ αυτού, που όμως δεν είναι της παρούσης.
Δεν θα αναπτυχθώ στα περί fender, εφόσον είσαι κατασταλαγμένος. Πάντως έχε υπόψιν ότι πολλοί καλλιτέχνες του σκληρού ήχου, χρησιμοποιούν strats κλπ. Φαίνεται να έχεις ήδη ένα πολύ καλό όργανο. Αμφιβάλλω κατά πόσο αξίζει να παίζεις με μια αναβαθμισμένη epiphone πχ.
Δυστυχώς δεν έχω να σου προτείνω κάτι για αναβάθμιση μιας και έχω ασχοληθεί μηδαμινά με το θέμα. Αυτό που κάνει αρκετός κόσμος είναι να φορέσει μαγνήτες από ακριβότερα μοντέλα. Αρκετός κόσμος, επίσης, βάζει χειροποίητους μαγνήτες, όπου και γίνεται το χάος καθώς υπάρχουν ένα σωρό κατασκευαστές. Επαναλαμβάνω δεν έχω ασχοληθεί, οπότε ό, τι και να σου πω δεν τό χω ψάξει. Φαντάζομαι αρκετοί συμφορουμίτες όπως ο ΚΟΝΤΑΝ, έχουν ασχοληθεί πολύ παραπάνω με το ζήτημα. Πάντως αν την είχες παρατημένη 7 χρόνια σε ένα υπόγειο είναι πολύ πιθανό να μην αξίζει κάποια αναβάθμιση. Αν δε, την είχες σε μια απλή συμβατική θήκη, η πιθανότητα αυτή γιγαντώνεται.