πάντως, με ήρεμο βλέμμα και τώρα που έχει περάσει ο αρχικός πυρετός, ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια που τέλειωσα το 5, όποτε και να βγει το 6 δύσκολα θα με τραβήξει
κι εξηγούμαι
κατ' αρχάς δε θυμάμαι λεπτομέρειες τύπου ποιος ανθυποξάδερφος του μπάσταρδου γιου του τριτοτέταρτο μπάνερμαν των οποιωνδήποτε ήξερε αυτά που ήξερε αλλά τελικά δεν ήτανε έτσι γιατί ο εξίσου περαστικός χαρακτήρας μιας άλλης οικογένειας ήταν μπροστά και τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα ξέρει ο πρώτος. και πιστεύω πως δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να ξαναχωθώ τόσο βαθιά στον κόσμο του song of ice and fire για να μπω ξανά ακριβώς στο κλίμα και να μην είναι όλο το βιβλίο μια τυρράνια "ποιος είναι αυτός, γιατί τα λέει αυτά, γιατί με νοιάζει εμένα κτλ"
κατά δεύτερον ο warlord το είπε αριστοτεχνικά
Μας ζαλίζει τα παπάκια με ταξίδια/περιπέτειες/ζωές χαρακτήρων που δεν καταλήγουν πουθενά και δεν παίζουν από ένα σημείο και μετά κανέναν ρόλο στην ιστορία
διαφωνώ λίγο με αυτό το ότι μαθαίνουμε από τρίτους τι γίνεται στα σημαντικά άτομα. αυτό το "ποιος ξέρει τι" και αυτό που δεν ξέρεις ποια πληροφορία να εμπιστευτείς γιατί στην ουσία όλο το έργο το βλέπεις όχι από την άποψη ενός παντογνώστη αφηγητή, ή ενός και μόνο υποκειμενικού παρατηρητή είναι από αυτά που το κάνουν ενδιαφέρον.
απλά όπως είπα πριν, σίγουρα το κάνουν δύσκολα προσβάσιμο, ιδιαίτερα με τους ρυθμούς που ξεφουρνίζονται τα βιβλία.
τουλάχιστον για μένα ε;
ένα άλλο αρνητικό είναι ότι έχει ανοίξει τόσα μέτωπα, τόσες ιστορίες και πλοκές που είναι αφημένες στη μέση, που αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να τα λήξει/λύσει όλα χωρίς κάποιου είδους "μα πώτς γκένεν όμως και βρέθηκαν όλοι αυτοί σε ένα μέρος"
το χειρότερο είναι όμως ότι ενώ μέχρι ενός σημείου ήσουν σίγουρος ότι ο γιωργάρας κάπου το πάει, όσο περνάει ο καιρός μου φαίνεται ότι προσθέτει πράγματα στη ραντομιά, χωρίς να δένουν απαραίτητα με το υπόλοιπο, λες και θέλει να πουλήσει περισσότερο χαρτί ή κάτι τέτοιο. ίσως να ποντάρει ότι θα καταφέρει να τα ενώσει, ίσως όντως να έχει κάποια ροή η ιστορία προς τα κάπου και να μην ανοίγει τα χαρτιά του. αλλα ρε μάρτιν το πολύ το κυριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς!
πάντως πέρασα πολύ καλά διαβάζοντάς τα, μη με παρεξηγήσετε, κυρίως το παράπονό μου εκφράζω παρά κάτι άλλο.
αν διαφωνείτε τόσο πολύ συνεχίστε σα να μη συμβαίνει τίποτα, δε θα σας κατηγορήσω.