Quote Originally Posted by Deggial View Post
Quote Originally Posted by Λεκές View Post
Δηλαδή τώρα που ο εξελικτικός βιολόγος δίνει εξελικτικά πλεονεκτήματα στην ιεραρχία και εξηγεί εξελικτικά την εγωιστική φύση του ανθρώπου χρησιμοποιώντας ''υποτίθεται'' την επιστημονική μέθοδο δεν προβληματίζεσαι;
Υπάρχουν δύο προβλήματα με την παραπάνω πρόταση:

α) εάν η εξήγηση είναι ορθή ή όχι εξαρτάται από την επαλήθευση της μέσω της επιστημονικής παρατήρησης των φαινομένων, κι όχι αν μας αρέσει ή αν ταιριάζει με τις πολιτικές πεποιθήσης μας ή ό,τι στο καλό θα ονειρευόμασταν για μια κοινωνία.

β) αν δεχθούμε πως ο άνθρωπος έχει μια πολύ εγωϊστική φύση, αυτό δε λέει και πολλά για την διαμόρφωση της ηθικής μιας κοινωνίας, καθώς δεν υπάρχει κανένας εύλογος περιορισμός που να μας αναγκάζει να αποδεχόμαστε και να ανεχόμαστε τις όποιες ενστικτώδεις τάσεις του ανθρώπου. Θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ένα πολύ χρήσιμο επιστημονικό συμπέρασμα που θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη των σωστών κοινωνικών εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και την αρμονική συμβίωση στα πλαίσια μιας κοινωνίας.

Ο ρόλος της επιστημονικής μεθόδου εξαντλείται στην εξήγηση των φυσικών φαινομένων, όχι στην σημασία των αποτελεσμάτων σε πολιτικό επίπεδο.
Δε διαφωνώ σε τίποτα απ' όσα θέτεις σαν αρχή.
Προσωπικά δεν μπορώ να αντιπαραθέσω τα όσα γράφουν ή λένε οι εξελικτικοί βιολόγοι. Το μόνο που έχω σαν καμπανάκι είναι πως στο παρελθόν, τέτοιες βιοντετερμινιστικές παρατηρήσεις ή ''θεωρίες'' ανθρώπινης φύσεως, είχαν έντονο πολιτικό χαρακτήρα και αντικατόπτριζαν είτε προκαταλήψεις, είτε δομές ισχύος. Το πόσο απρόσωπη και αντικειμενική μπορεί να είναι μια ''επιστημονική'' παρατήρηση περί ιεραρχιών ή έμφυτου εγωϊσμού (τα εισαγωγικά διότι δεν μπορείς να επιχειρήσεις κλειστό πείραμα στον άνθρωπο) είναι πάντα ένα ζήτημα αφού σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα ερμηνείας.

Διάβαζα για παράδειγμα τις προάλλες ένα μικρό βιβλίο του Peter Singer (Μια Δαρβινική Αριστερά) στο οποίο έγραφε πως ο ρατσισμός είναι αναλλοίωτο χαρακτηριστικό του ανθρώπου και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε ιδεολογία ή πολιτικό σχεδιασμό. Ενώ δε διαφωνώ πως ο άνθρωπος φαίνεται να κρύβει φοβίες για το άγνωστο ή το ξένο, αναρωτιέμαι αν η χρήση της λέξης ''ρατσισμός'' είναι πιο δόκιμη από τη δική μου περιγραφή. Διότι μελέτες δείχνουν πως το πρόβλημα δεν είναι το επιφανειακά διαφορετικό αφού συνηθίζεται οι άνθρωποι που σαν μωρά είχαν επαφές με άτομα από άλλες χώρες να γίνονται πολύ πιο ανεκτικοί και ανοιχτοί σαν ενήλικοι, αλλά κάτι που βρίσκεται έξω από την καθημερινή σου επαφή σε κοινωνικό επίπεδο. Νομίζω πως η λέξη ''ρατσισμός'' είναι έντονα πολιτικοποιημένη και ο Singer τη χρησιμοποιεί εντελώς ασυναίσθητα.

Αλλά όπως έγραψα, δεν έχω τις γνώσεις για να εκφέρω αντικειμενική άποψη για το αν αληθεύουν ή όχι ολ' αυτά.