
Originally Posted by
rat_poison
μάθετε λίγο μπαλίτσα τώρα
ο γκάνταλφ ως γκρίζος ιστάρ ΔΕΝ είναι παντοδύναμος (με την έννοια almighty προφανώς, για το omnipotent ούτε λόγος)
η φύση του είναι Maia, ίδια με τη φύση του Sauron.
Καθένας απ' τους δυο (για διαφορετικούς λόγους) είναι ένα παντοδύναμο πνεύμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή παγιδευμένο σε ένα δοχείο περιορισμένων δυνατοτήτων.
Συγκεκριμένα, η θεογονία έχει ως εξής:
Υπάρχει ένας μονοθεϊστικός (οριακά ντεϊστικός) θεός, ο Ιλούβαταρ. Αυτός δημιουργεί τους Άινουρ, που είναι κομμάτια της σκέψης του, σα να λέμε οι θεοποιήσεις όλων των aspects του σύμπαντος. Κάποιοι από αυτούς, έκαναν το ταξίδι στον υλικό κόσμο και ονομάστηκαν βάλαρ, οι δυνάμεις του κόσμου. Σε άλλες μυθολογίες ο παραλληλισμός στις θαυματουργές δυνάμεις είναι με τους θεούς του ελληνικού και του σκανδιναβικού πάνθεου. Ανθρωπόμορφες οντότητες δηλαδή που μπορούν να πλάθουν το φυσικό κόσμο όπως ο άνθρωπος τον πηλό, αλλά όχι να μετατρέψουν τις φούστες σε παντελόνια, την κόκα σε πέπσι, και το πάνω σε κάτω. Μαζί με τους Βάλαρ, κατέβηκαν και οι Μάιαρ, πνεύματα κατώτερα σε δύναμη, ακόλουθοι, βοηθοί και υπηρέτες τους. Μάιαρ είναι ο Σάουρον, ο Γκάνταλφ, ο Σάρουμαν, ο Ράνταγκαστ και τα Μπάλρογκ. Φανταστείτε κάτι σαν τον αρχάγγελο μιχαήλ ή την Ήβη που σερβίρει νέκταρ στους θεούς, ή τον Ηρακλή αφού πέθανε.
Όταν το λοιπόν οι βάλαρ αποφάσισαν να δώσουν μια βοήθεια στους ανθρώπους που ζούσαν στη μέση γη, έξω απ' τον παράδεισο δηλαδή, και μια τελευταία ευκαιρία στα ξωτικά που συμμετείχαν στην επανάσταση κατά των θεών και στην Αδελφοκτονία, έβαλαν 5 ισχυρούς Μάιαρ στο σώμα ανθρώπων και τους έστειλαν στη γη, με τον περιορισμό να μην ξεπεράσουν τις δυνατότητες του ανθρωπίνου σώματος.
Το αντίστοιχο σε θαυματουργές ή υπεράνθρωπες ικανότητες στην ελληνική μυθολογία είναι θα έλεγα το ημίθεος, σαν τον Ηρακλή πριν πεθάνει ας πούμε ή σε άλλη μυθολογία σαν το χριστό (στο aspect του υιού του θεού)
ο βασικός λόγος λοιπόν που ο γκάνταλφ δεν τα κάνει πουτάνα όλα μόνος του είναι ότι δεν μπορεί (σ' αυτή τη φάση τουλάχιστο, κι ακόμα κι όταν παίρνει upgrade σε λευκός είναι περιορισμένος)
ένας άλλος λόγος είναι ότι με την επίδραση του συγγραφέα της Νάρνια και στενού του φίλου, ο Τόλκιν μετατοπίστηκε πολύ στο χριστιανισμό και στα τελευταία του έργα (πιχί λοτρ) είχε ξεκάθαρα χριστιανικά σχήματα
όπως πιχί ότι οι θεοί ήθελαν μεν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πολεμήσουν τη ροπή τους προς τη φθορά και την κατάχρηση της φύσης και της εξουσίας (που συμβολίζονται από το σάουρον) αλλά ήθελαν οι άνθρωποι να το καταφέρουν μόνοι τους από δική τους θέληση κι όχι επειδή τους έστειλαν έναν υπερήρωα
γκέγκε;