Οχι εντελώς άσχετο
Ξεκίνησα λιγο να ασχολούμαι με Murray Rothbard μετά από προτροπή του Deggial.
Θέλω να ειμαι pc αλλά δε μπορώ. Θεωρώ μισανθρωπικά σκουπίδια και αυτόν και την ''φιλοσοφία'' του.
Επειδή αρχίζω να γοητευομαι αρκετά απ΄τον κλασικο φιλελευθερισμό και βρίσκω διάφορες πηγές για να γεφυρώσω την επιρροή που άσκησε στον κλασικό αναρχισμό αλλά και στον Μαρξισμό σε μικρότερο βαθμό, αναρωτιέμαι πως θα αντιδρούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι (ο ιδιος ο Adam Smith για παράδειγμα) αν ακουγαν το τι είχαν να πουν τύποι σαν τον Rothbard και τον Friedman επί του θέματος.
Πραγματικά αναρχισμός και αντιφάσεις.
Xωρια που γεννά και κάτι τέτοιους
αυτος εχει γραψει πως ο κλασικος αναρχισμος ειναι απολυταρχικός. βλέπουμε και το διαμάντι που ανέβασε
ξεχασε το μεταμοντερνιστ μπουρδιστI'm an atheist, realist, rationalist, and somewhat of an objectivist.
I believe in a gradual move from minarchy, to a system based entirely around voluntaryism.
I regularly address men's issues in modern society.
φιλελεύθερος παρακρατικός
αλβανος χρυσαυγίτης
gay παπας
σουβλάκι καλαμάκι
emocore-commando
μεταλάς
χριστιανός-κρυφορεφορμιστης-φανεροπορτουνιστης
παραγωγός εισαγωγών
αντι-αντι-ιμπεριαλιστης (ιμπεριαλιστής)
το γεγονος οτι ηταν ενα βημα μπροστα σ'οτι αφορούσε τα ατομικά δικαιώματα καθώς και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ενώ ήρθε σε ρήξη με τα κατάλοιπα των μοναρχικών αντιλήψεων της εποχής. επίσης ήταν σε ένα δρόμο κοινωνικης απελευθέρωσης (προκαπιταλιστικά χρόνια αφού μιλάμε για κλασικο φιλελευθερισμό). εθεσαν διαχρονικά ερωτήματα για τον ρόλο του ίδιου του κράτους και της ιεραρχικής δομής του (αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί) τα οποία άνοιξαν τον δρόμο σε πολλές ελευθεριακές παραδόσεις
καλως η κακως αυτα τα πράγματα ισχύουν οπότε η δαιμονοποίηση του φιλελευθερισμού οφείλεται στα εκτρώματα που βγηκαν μεσα απ'τον καπιταλισμο και τον χρησιμοποιούν προφανώς για να προσδώσουν ένα σοβαρό στάτους στην απόλυτη τυραννία του (του καπιταλισμού)
σχετικά με το μεταμοντέρνο, μιλάω πάντα για το πόσο μεταμοντέρνα διαστρεβλώνεται η εννοια του φιλελευθερισμού και μαζί με αυτην βασικές αρχές του αναρχισμού. αν διαβάσεις τι λένε οι τύποι θα συμφωνησεις (μη το κανεις βέβαια χανεις τον χρόνο σου)
ο αλλος (Rothbard) εγραψε πως ο καπιταλισμος -ελευθερης αγοράς, ο μονος καπιταλισμος-, ειναι η απόλυτη περιγραφή του αναρχισμού, λες και ο αναρχισμος ασχολείται μονο με το κράτος.
Last edited by Μελαγχολικός Χοντρούλης; 15-08-2012 at 14:32.
φιλελεύθερος παρακρατικός
αλβανος χρυσαυγίτης
gay παπας
σουβλάκι καλαμάκι
emocore-commando
μεταλάς
χριστιανός-κρυφορεφορμιστης-φανεροπορτουνιστης
παραγωγός εισαγωγών
αντι-αντι-ιμπεριαλιστης (ιμπεριαλιστής)
σε πινκαρω για να γινουμε φιλοι
φιλελεύθερος παρακρατικός
αλβανος χρυσαυγίτης
gay παπας
σουβλάκι καλαμάκι
emocore-commando
μεταλάς
χριστιανός-κρυφορεφορμιστης-φανεροπορτουνιστης
παραγωγός εισαγωγών
αντι-αντι-ιμπεριαλιστης (ιμπεριαλιστής)
Στην αρχή σκέφτηκα να γράψω "βρήκες έναν βλάκα στο ίντερνετ, αυτό δε λέει τίποτα", μετά θυμήθηκα πως κι ο Rothbard είχε τις ίδιες βλακώδεις απόψεις για τις φυλές: http://www.lewrockwell.com/rothbard/ir/Ch75.html
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
ξεκινά δυνατάEssentially, I mean the almost self-evident fact that individuals, ethnic groups, and races differ among themselves in intelligence and in many other traits, and that intelligence, as well as less controversial traits of temperament, are in large part hereditary.
![]()
φιλελεύθερος παρακρατικός
αλβανος χρυσαυγίτης
gay παπας
σουβλάκι καλαμάκι
emocore-commando
μεταλάς
χριστιανός-κρυφορεφορμιστης-φανεροπορτουνιστης
παραγωγός εισαγωγών
αντι-αντι-ιμπεριαλιστης (ιμπεριαλιστής)
Ο κύριος σύνδεσμος του αναρχισμού και του objectivism είναι για μένα από-κάτω-από-την-ιδεολογία. Και τα δυο ξεκινούν απο μια θέση βαθύτατης καχυποψίας για τον Άλλο. Μπορεί να μην είναι ιδεολογικοποιημένη (Για τους αναρχικούς ειδικά) και μπορεί μάλιστα να έχουν και ρητορικά εργαλεία που φαινομενικά υπολογίζουν αυτήν την κοινωνική δυναμική (Εμείς/Άλλοι) και το παίζουν ότι "εκτιμούν όλον τον κόσμο αλλά...", αλλά από ό,τι έχω δει εγώ είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις που ωθούν κόσμο στον αναρχικό χώρο είναι εξ' αρχής (στην εφηβεία, δηλαδή) αντικοινωνικές.
Αυτές οι αντικοινωνικές τάσεις δεν είναι κακές ούτε περίεργες. Τις έχω και εγώ, είναι θέμα τύχης ότι δεν είμαι αναρχικός αλλά ρομαντικός (κάτι ακόμα πιο κοινωνικά ανάπηρο τουλάχιστον οι αναρχικοί οργανώνονται λιγουλάκι ενώ εγώ γράφω ποιήματα). Δεν τρομάζουν κανέναν, αλλά να μην κάνουμε ότι δεν υπάρχουν. Οι Ραντιστες/objectivists είναι όμως τρομακτικοί. Σε μια ριζοσπαστικοποίηση του εργαλείου 'Εγώ/Άλλος' που συνήθως εφαρμόζεται σε βολικά αντίθετες κοινωνικές ομάδες εδω εξαπλώνεται σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν είναι ο Ακριβώς Εγώ. Φιλοσοφικά είναι κάτι σαν χαζός Νιτσε αν ήταν σολιψιστής, δηλαδή η πιο ασφαλής-και-βαρετή φιλοσοφία που υπάρχει. Ο objectivist είναι το τέλειο λογικό άκρο ιδεολογημάτων περί αυτοδιάθεσης και συρρίκνωσης κράτους. Με αυτό δεν εννοώ οτι είναι 'καλό' άκρο, ή εφαρμόσιμο, αλλά οτι είναι το λογικό άκρο. Και σαν κάθε άκρο από κάτω εξυπηρετεί πράγματα θυμικά και όχι λογικά. Όλοι οι τέτοιοι που έχω πετύχει στα ιντερνετς φαίνονται σαν να έχουν ελαφρύ αυτισμό, asperger's syndrome ή κάτι.
Πρέπει να εξετάζουμε την ιδεολογία του κάθε ομιλητή από την ψυχική του ευρυθμία, αν ζει μια ζωή που κάνει τον ίδιο ευτυχισμένο και πλήρη και τέτοια; Δεν ξέρω. Αλλά όταν μιλάνε ρομποτ εγώ έναν παχύ αστερίσκο τον κοτσάρω.
αυτά πάντως περι κράτους τα έχουν πει απειροι. transcedentalists, libertarians, αναρχικοί, κομμουνιστές (ακόμη και ο λένιν τα ειπε, αλλο τι εκανε)
η βασική παραδοχή ειναι οτι η ισχύς διαφθείρει και οδηγει σε ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες.
κάποιοι θέλουν να την χειραγωγήσουν, αλλοι να την εξαλείψουν εντελώς. το πως φτάνουμε εκεί αλλα και τα οικονομικά μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε, στην πορεία και αργότερα, διαφέρουν
νομίζω ο αντικοινωνισμος ειναι παράγωγο αυτού του πεσιμισμού, πως ο άνθρωπος επιλέγει αρκετές φορές να πράξει κάτι ανήθικο (με την ηθικη του χρυσού κανόνα τουλάχιστον) για προσωπικούς σκοπούς.
μιας και ανεφερες την rand και εκανες λόγο για αυτισμό
''Τhese primitive savages are racist''
Last edited by Μελαγχολικός Χοντρούλης; 15-08-2012 at 16:32.
φιλελεύθερος παρακρατικός
αλβανος χρυσαυγίτης
gay παπας
σουβλάκι καλαμάκι
emocore-commando
μεταλάς
χριστιανός-κρυφορεφορμιστης-φανεροπορτουνιστης
παραγωγός εισαγωγών
αντι-αντι-ιμπεριαλιστης (ιμπεριαλιστής)
Ναι, τα περί μεγέθους κράτους δεν τα λένε μόνο οι φιλελεύθεροι και αναρχικοί τέτοιου τύπου, αλλά το άκρο είναι σίγουρα εκεί. Η διαφορά είναι ότι αν εξηγήσεις στον ραντιστη ότι η κοινωνία θα είναι μια ζούγκλα άμα εφαρμοζόντουσαν αυτά τα πράγματα θα σου πει 'δεν με νοιάζει / η κοινωνία θα ισορροπούσε μόνη της αν την αφήναμε / δεν χρειάζεται να είμαστε και ΤΟΣΑ εκατομμυριάκια ζωντανοί άλλωστε' ενώ οι περισσότεροι αναρχικοί θα σου κάνουν τους σαστισμένους "μα όχι, θα ήταν παράδεισος γιατί..." που ούτε ίδιοι δεν τα πιστεύουν.
"Τι ειναι αυτο που κανει καποιον να γουσταρει τον φιλελευθερισμο (libertarianism, πως το λετε εσεις στα χωρια) με βαση την προστασια των ατομικων δικαιωματων, την "απολυτη" ελευθερια που πρεσβευει και αλλα κοινωνικα ζητηματα, οταν στα οικονομικα ζητηματα συνοδευεται απο ενα καρο σκουπιδια, τα οποια μαλιστα δημιουργουν εμποδια στην επιτευξη της απολυτης ελευθεριας στα κοινωνικα ζητηματα;"
Σαλοθ Σαρ, η απέχθεια για τους άλλους. Προστασία τον δικαιωμάτων ΜΟΥ, που ήδη τα έχω, που γεννήθηκα με αυτά και αυτά που κέρδισα τα κέρδισα επειδή ξεκίνησα με κάποια που γεννήθηκα με αυτά. Το αόρατο προνόμιό μου. Δικό μου. Εγώ. Εγώ. Εγώ. Εγώ.
Να γουστάρει; Πάντα μιλάμε για το context της εποχής. Oι ιδέες αξίζουν μελέτης ασχέτως του τι εμπνέουν.
Οπως εχεις εσυ δικαιωμα να εξηγεις στον κόσμο οτι δεν σε εκφράζει ο υπαρκτός έτσι νομίζω μπορει να γινει και με τον φιλελευθερισμό σε ένα βαθμό.
Σκεψου να πήγαινες στην Ρουμανία του Τσαουσεσκου και να ελεγες, σκατά στον Μαρξ, αυτό ειναι πλέον ο κομμουνισμός, ένα μάτσο γραφειοκράτες και μια αστυνομική συμμορία που δολοφονει κόσμο
Εμενα δε μου φαινεται λογικό κάτι τέτοιο
Το οικονομικο συστημα ειναι μεγάλη κουβέντα
Ο Smith σε προκαπιταλιστικα χρόνια, πιστευε πως κάτω από συνθήκες απόλυτης ελευθερίας θα επελθουν συνθήκες απόλυτης ισότητας.
Μπορεις να κριτικάρεις το κατα πόσο ενα τετοιο επιχείρημα είναι αληθές, αλλά δεν μπορεις να κριτικάρεις τις προθέσεις του που ηταν αυτό που αποκαλούμε ''καλές''
Χωρια που ο ιδιος άσκησε εντονη κριτικη και αρκετα διορατικά σε φαινόμενα που θα χαρακτήριζαν τον καπιταλισμο χρόνια αργότερα πολύ πιο ολοκληρωτικά.
φιλελεύθερος παρακρατικός
αλβανος χρυσαυγίτης
gay παπας
σουβλάκι καλαμάκι
emocore-commando
μεταλάς
χριστιανός-κρυφορεφορμιστης-φανεροπορτουνιστης
παραγωγός εισαγωγών
αντι-αντι-ιμπεριαλιστης (ιμπεριαλιστής)
Ο τίτλος μου θύμισε ένα σκηνικό: Συναυλία Panx Romana λοιπόν και το κοινό σε κάποια φάση φωνάζει το γνωστό "φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες".Περνάνε λίγα λεπτά και αρχίζουν να τραγουδάνε: "Απλώνω τα χέρια να δώσω αγάπη όχι φωτιά".Άντε βγάλε άκρη
It's all based on fear....
Υπάρχουν έννοιες στο λεξιλόγιο μας που όλοι χρησιμοποιύμε καθημερινά αποφεύγοντας να κατανοήσουμε την βαρύτητα τους και φυσικά την απόλυτη ερμηνία τους με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται , λέξεις και εκφράσεις όπως αναρχία , αναρχισμός ΄, αντιεξουστής , φασίστας , επανάσταση , καταπίεση , ρατσισμός , ιδεολογία και πολλές αλλες . Η τελευταίες γενίες έχουμε μά8ει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στον "αέρα" μιας έκφρασης παρα στην ουσία της , αν ξαφνικά συνειδητοποιούσαμε πως έχουμε καταντήσει , όλο ποζεριά, εγωκεντρισμό , μοιρολατρεία και να ριχνουμε συνεχώς σε κάτι τρίτο όλες τις ευθύνες , 8α βλέπαμε αμέσως οτι μοίαζουμε με ένα τσούρμο ατάλαντων κλόουν , ένα μάτσο άχριστων παρασυρμένων ρέπλικων που κραυγαζουν ενάντια στην μαζική πλύση εγκεφάλου , όταν είμαστε οι πρώτοι που έχουμε φάει το τρυπάκι .
Όλα ξεκινάνε απο το γεγονός οτι θέλουμε να γινόμαστε συνεχώς καλυτεροι , όλοι , ήτε συνειδητά , ήτε όχι , ότι όλοι έχουμε ένα ένφυτο ενστικτό που δουλεύει μέσα μας με σκοπό να προχωράμε . Αυτό δεν σημαίνει συνάμα οτι το κανουμε και σωστά , μπορεί συνεχώς να επιλέγουμε να βουλιάζουμε στην λύθη , πηστεύωντας πως είναι προς όφελός μας και πως εξελισσόμαστε.
Για έμενα ...και κλείνω ...δεν ύπαρχουν βαρύγδουπες λύσης και φωτείνα παραδείγματα κοσμοιστορικών αλλαγών . Όλα ξεκινάνε απο το "εγώ" για να καταλλήξουν στο "όλοι" και στο τέλος να επηρεάσουν. Αυτοκριτική και Αυτογνωσία είναι αυτο που λείπει και που χωρίς αυτό , ειναι σαν να παιζεις αγώνα με δυνατοτερη ομάδα χωρις τερματοφύλακα και να πηστευεις οτι 8α βαλεις περισσοτερα γκολ επειδη έχεις καλή επιθεση . Έτσι δεν χρειάζεται να τρέξεις να αυτοπροσδιοριστείς ώς κάτι εξαιρετικό και ακραίο ή να αναλύσεις τις μεγαλύτερες των κοσμοθεωριών μόνο και μόνο για να έχεις ντελικάτη επίθεση , όταν όσο αναφορά τον ευατό σου , δεν ξέρεις που παν τα τέσσερα .
αλλος ενας μεγαλος στοχαστης της εποχης μας.
this is radio freedom.