Εγώ δεν προτείνω απολύτως τίποτα. Είπα απλώς ποιά είναι τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της φυσικής καλλιέργειας έναντι στη συμβατική. Τυχαίνει να θέλω και να την ακολουθήσω κάποια στιγμή.
Όσο για το τάισμα των 6 δις που λες φαντομντακ, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια του δυτικού κόσμου ΤΟΝΟΙ απολύτως βρώσιμης τροφής, την ίδια στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης ψωμολυσσά για να μπορούμε εμείς να είμαστε ανετούληδες. Δε νομίζω λοιπόν πως θα υπήρχε θέμα επάρκειας τροφής, ακόμα κι αν οι αγρότες στρέφονταν στη φυσική καλλιέργεια. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού και η συζήτηση περί οικοκοινοτήτων και κατά πόσο βοηθάνε ή όχι, είναι τεράστια.
Αν θέλετε, να το συνεχίσουμε στο πόλιτιξ.
edit: Όσο για το κλάδεμα, ο λόγος για τον οποίο τα δέντρα κλαδεύονται στη συμβατική καλλιέργεια, είναι κυρίως ώστε να επιτυγχάνεται ένα κυπελοειδές σχήμα τους , το οποίο είναι πιο βολικό στη συλλογή καρπών (θα ήταν δύσκολο να μαζεύουμε καρπούς 10μετρων δέντρων).
Η φυσική καλλιέργεια απορρίπτει την τακτική αυτή για 2 κυρίως λόγους:
1. Το ριζικό σύστημα ενός δέντρου είναι πάνω κάτω συμμετρικό ως προς το σχήμα του. Είναι η ανεστραμένη εικόνα του δέντρου, υπό τη γη. Ένα δέντρο με κυπελοειδές ριζικό σύστημα, δεν εισχωρεί εξίσου βαθιά στη γη, σε αναζήτηση θρεπτικών συστατικών και νερού, επομένως είναι πιο ευάλωτο. Επιπλέον, όταν κλαδεύουμε ένα τμήμα του δέντρου, το αντίστοιχο τμήμα του ριζικού του συστήματος νεκρώνεται.
2. Το φυσικο σχήμα των δέντρων είναι αυτό του κεντρικού κορμού με περιφερειακά κλαδιά γωνίας περίπου 45 μοιρών ως προς αυτόν, σε σχήμα ελικοειδούς σκάλας. Η συγκεκριμένη γωνία έχει τη μέγιστη μηχανική αντοχή ενώ το ελικοειδές σχήμα επιτρέπει τον ομοιόμορφο αερισμό και φωτισμό του δέντρου. Κλαδεύοντας εδώ κι εκεί, το δέντρο πετάει τα λεγόμενα "λαίμαργα" κλαδιά, τα οποία εμποδίζουν τον αερισμό/φωτισμό αλλά προσθέτουν και έξτρα βάρος, αλλοιώνοντας τις γωνίες.
Επιτρέπεται το κλαδεμα κλαδιών που μπορεί να έχουν σπάσει ή ξεραθεί ή είναι για κάποιον λόγο στραβά και δημιουργούν πρόβλημα στα παραπάνω, αλλά ως εκεί.