Απαντάω για τον Quine γιατι έλεος, μα ποιός μαλάκας σασ διδάσκει φιλοσοφι οφ σαιενς τελοσπάντων? Προφανώς αν ήμουν λοτζικαλ ποζιτιβιστ στη βιέννη του μεσοπολέμου θα είχα πρόβλημα με τον Οντολογικο Ρελατιβισμό του κουάιν. Επειδή όμως ζω περίπου 100 χρόνια αργότερα, δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα θα μπορούσα να έχω με τον κουάιν αφου στην ουσία οι Quine, Popper, Lakatos είναι οι τρέις πιο αποδεκτοί φιλόσοφοι και για τους οποίους έχω εκφράσει πολλές φορές την εκτίμησή μου. Αλλα ΟΚ, ασ ξεκαθαρίσουμε ενα πράγμα.
Ναι, τον οντολοτζικαλ ρελατιβισμ του Κουάιν τον αποδέχομαι, γιατι πάει πακέτο με τον Πόππερ. Δηλαδή ναι, ποτε δεν μπορώ να ειμαι σίγουρος 100% οτι δεν υπάρχουν μονόκεροι, αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι η φράση "υπάρχουν μονόκεροι" μπορεί να είναι εξίσου αληθής με την φράση "δεν υπάρχουν μονόκεροι". Υπάρχει οντολογική διαφορά, απλώς συμφωνα με Κουάιν/Ποππερ η διαφορά ειναι "a matter of degree" και όχι απόλυτη όπως πίστευαν οι λοτζικαλ ποζιτιβιστς - και εδώ σου κουοτάρω κουάιν απευθείας. Αλλα αυτό είναι κάτι το οποίο αποδέχονται όλοι οι επιστήμονες και φιλόσοφοι της επιστήμης εδω και δεκαετίες και πάνω απόλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΡΕΛΑΤΙΒΙΣΜ σημερα. Αυτό που λεμε ρελατιβισμ σήμερα δέν είναι ο οντολογικός ρελατιβισμός του κουάιν, αλλα ο epistemic relativism.
Ontological Relativism: Η αλήθεια της πρότασης "δεν υπάρχουν μονόκαιροι" σε σχέση με την αλήθεια της πρότασης "υπάρχουν μονόκεροι" δεν είναι κατι το απόλυτο αλλα "a matter of degree". Φυσικά, όπως σημειώνει ο Ασιμοφ, αυτό δεν συνεπάγεται οτι ενας λογικός ανθρωπος πρεπει να μην πιστεψει την πρόταση "δεν υπάρχουν μονόκεροι" επειδή η αλλήθεια της δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτη.
Epistemic Relativism: Η αλήθεια της πρότασης "δεν υπάρχουν μονόκεροι" σε σχέση με την αλήθεια της πρότασης "υπάρχουν μονόκεροι", οχι απλως δεν είναι απόλυτη αλλα δεν είναι ούτε καν a matter of degree αλλα εξαρτάται απο τα βιώματα και τα ενδιαφέροντα αυτού που την εκφέρει. Μπορεί άνετα η φράση "υπάρχουν μονόκεροι" να είναι αληθής για κάποιον που βλέπει πολύ μικρό μου πόνυ, και αναληθής για κάποιον που βλέπει θάντερκατς. Αυτός ειναι ο ρελατιβισμός στον οποίο πιστεύουν πολοί (οχι όλλοι) ποστμόντερνιστς για το οποίο τους δουλέυω.
Moral Relativism: Δεν υπάρχει αντικειμενική ηθική, το τι είναι ηθικό εξαρτάται απο τα βιώματα και τα ενδιαφέροντα μιας κοινωνίας. Δηλαδή αν μια κοινωνία πιστεύει οτι ειναι ηθικό να παντρευτώ μια 9χρονή, μπορεί να το κάνω και να θεωρούμαι ηθικός αν είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας. Ε οχι, αυτό μου φαίνεται τόσο γελοίο που ούτε κάν ασχολούμαι.