Results 1 to 15 of 93

Thread: Πέρι Ηθικής

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Δράκος ikonoklast's Avatar

Quote Originally Posted by rat_poison View Post
    Αυτή τη συζήτηση την έχω ξανακάνει και μ' ένα φιλαράκι μου, κι αυτό της αριστεράς και της προόδου και μου είπε πανωκάτω τα ίδια πράγματα περί του κινδύνου του πώς χρησιμοποιήθηκε η φύση του ανθρώπου για να δικαιολογηθούν τα εκτρώματα της ιστορίας.
    Δε διαφωνώ καθόλου σ' αυτό, αλλά η απάντησή μου είναι "ε και;" Δεν πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε τη φύση του ανθρώπου, τι του λεν τα γονίδιά του, τις φωτεινές και τις σκοτεινές του πλευρές για να πάρουμε αποφάσεις συνειδητές; Πιστεύεις δηλαδή ότι το λέω με τη φασιστική αντίληψη μίας υποτιθέμενης ανθρώπινης καθαρότητας και ανωτερότητας, ή με τη λογική του ότι πάνω και πίσω από όλα τα κοινωνικά κατασκευάσματα πρέπει να βρίσκεται ο ίδιος ο άνθρωπος;

Εν τέλει δε διαφωνώ καθόλου μαζί σου στα μαρξιστικά που λες, γι' αυτό και μιλάω για ηθική και όχι για Ηθική, παρ' όλα αυτά, λέω ότι οδηγός μας σ' αυτό θα πρέπει να'ναι το ποιοι είμαστε, όχι το ποιοι θα θέλαμε να είμαστε.
    Καθόλου, για σένα προσωπικά πιστεύω ότι έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Δεν είναι μόνο ο εθνικοσοσιαλισμός όμως που είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα του βιολογισμού, όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ μου και η Μεγάλη Σοβιετία έχει να επιδείξει ανδραγαθήματα και η «φιλελεύθερη δύση» επίσης. Αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι προνόμιο κάποιας ιδεολογίας -όπως βλαμμένα λέει η χαβοκάρα-, είναι χαρακτηριστικό μιας εποχής της επιστημονικής γνώσης, των μέσων του αιώνα που πέρασε, και δεν μιλάω μόνο για την ευγονική. Και κατέρρευσαν όλα. Ίσως γιατί δεν είχαν τα εργαλεία και το βάθος για να μπορούν να κάνουν μια τέτοια επισκόπηση θα μου πεις. Θα σου πω, και τώρα που τα έχουμε, το ποιντ μου είναι αλλού. Τι ακριβώς από αυτά που ξέρουμε για την «ανθρώπινη φύση» και την βιολογία μπορεί να βοηθήσει για τα «ανθρώπινα κατασκευάσματα» που θέλουμε σε ιδεολογικό επίπεδο. Καλά παιδιά εδώ από την αριστερά, τον κομμουνισμό, την αναρχία, τι χρειάζεται να ξέρουν που δεν το ξέρουν από την βιολογία για να πουν τα αυτονόητα ή για να δουλέψουν στους κοινωνικούς αγώνες, στα επιστημονικά πεδία, στην επαναστική θεωρία, στη φιλοσοφία, να τοποθετηθούν από τα οικονομικά μέχρι το ελεύθερο λογισμικό, την σεξουαλικότητα, τα media, τα ντραγκς, τα ηθικά σχήματα τύπου ευθανασία ή όχι, τα πάντα όλα. Η «φύση του ανθρώπου» είναι αυτό που θέλουμε να είναι, μπορεί να είναι τα πάντα μπορεί και τίποτα. Δεν μηδενίζω καθόλου τον ρόλο της βιολογίας και την ανθρωπολογίας, ίσα ίσα, λέω ότι τα ίδια τα πεδία αυτά είναι που καταλήγουν στο ότι η βεντάλια των ανθρώπινων συνειδήσεων είναι τεράστια, άρα δεν απαγορεύεται, ούτε προκαθορίζεται κάτι συγκεκριμένο. Με τον ίδιο τρόπο που θα πρέπει να χλευαστεί μια παιδική άποψη που θέλει «τη φύση του ανθρώπου ανταγωνιστική και επιθετική» έτσι μου φαίνεται και αφελής μια αντίληψη που παρουσιάζει τη «φύση του ανθρώπου» αλτρουϊστική και συλλογική, εκ προοιμίου.
    Last edited by ikonoklast; 27-07-2011 at 22:39.