Θα στα πω από κοντά για την εκκλησιαστική περιουσία. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα βρεθούμε, δεν ξέρω γιατί, θα κάτσει. Τώρα βαριέμαι γιατί είναι πιο σύνθετο από κατωριμικές αναλύσεις. Απάντησα όμως στο καυτό θέμα του ότι τους πληρώνει το κράτος και για τους λογαριασμούς μητροπολιτών. Σαν του Αττικής, το 1 δις πρέπει να δημευτεί και το κάθε χιλιάρικο των μητροπολιτών και αρχιμανδριτών και μοναχών (ξέχασα).

Ούτε εγώ δηλώνω αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Ομολογώ ότι το 500 χιλιάδες μου έκανε θετική εντύπωση, προς τα θετικά εξελίχθηκε. Επιμένω όμως πως είναι ζητούμενο να υπάρχουν σαφή αιτήματα. Το μεσοπρόθεσμο και η καταβολή της πέμπτης δόσης είναι σίγουρα ένα θέμα που προέκυψε μόνο του και καλώς προέκυψε και καλώς υπάρχει η πίεση. Και νομίζω και οι δύο είχαμε πει σε αυτό το θρεντ πριν μέρες (σίγουρα εγώ πάντως, το θυμάμαι) ότι η φάση αυτή κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί (το ρεζουμέ του Βαρουφάκη), δηλαδή και προς σαφές αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ, βρίσκω ότι δεν είναι καθόλου άσκηση ματαιότητας που λέει ο φρικ και "σιγά το ριζοσπαστικό" να ειπωθούν 1, 2, 3 πράγματα. Λες ότι μπορούν να ειπωθούν κι άλλα κοινής αποδοχής. Γιατί δεν τα λες να μαζευτούν δέκα ρε παιδί μου κοινής αποδοχής απαραίτητα πράγματα; Αλλά βασικά πράγματα, όχι λεπτομέρειες. Η ασυλία που απολαμβάνουν τόσα χρόνια επαγγελματίες απατεώνες που δεν μπορεί να τους ακουμπήσει κανείς είναι ΜΕΓΙΣΤΟ θέμα σε μια πολιτική κατάσταση που και η κουτσή Μαρία λέει ότι υπάρχει θέμα διαφθοράς. Το αυτό και για την ευθύνη υπουργών και παραγραφή κλπ, κλπ.

Η εκκλησιαστική περιουσία ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι κοινής αποδοχής θέμα. Προσωπικά πιστεύω ότι το σωστό για την κάθε μητρόπολη είναι να γίνει δημοψήφισμα στην εκάστοτε περιοχή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όπως έλεγα στο 3. Η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει και ελέγχεται σε όσα κομμάτια είναι οι μητροπόλεις. Δεν υπάρχει μία διαχειριστική αρχή δηλαδή και δεν είναι όλοι ίσα κι όμοια. Άντε, είπα και κάτι παραπάνω.