λενινιστική ανάλυση, μερικοί θυμόμαστε τη διαφορά, ειδικά όσοι δεν αριστερίζουμε.
λενινιστική ανάλυση, μερικοί θυμόμαστε τη διαφορά, ειδικά όσοι δεν αριστερίζουμε.
Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;
αυτο."δε γαμιέται και το εθνίκι ο Γκάντι, έπρεπε να γίνει σκληρός και ανόθευτος ταξικός αγώνας ενάντια στην ινδική αστική τάξη".
λολτα χώνει και στη Ρόζα Λούξεμπουργκ για τον "αφελή" διεθνισμό της
εδω ισως;
αν και ειμαι σιγουρος οτι οχι.
this is radio freedom.
Καταρχας, δεν εχω δει θεση Μαρξ πανω στην εθνικοαπελευθερωτικη επανασταση αλλα ο ανθρωπος θεμελιωσε μια ιδεολογια πανω σε αρθρογραφιες στις εφημεριδες της εποχης, με αλλα λογια ειναι ΤΟΣΑ πολλα τα γραπτα του που πολυ πιθανο να βρεις ενα τετοιο κειμενο.
Συγκεκριμενα για τον Ενγκελς εχω διαβασει θεση πανω στο '21 που υποστηριζει οτι πραγματοποιηθηκε με ρωσικη χρηματοδοτηση και απλως εξυπηρετουσε ρωσικα συμφεροντα να πραγματοποιηθει.
Στο κατω κατω, μην γινομαστε αφελης, λες και εχουμε καποια σταλινικη γραμμη.
ρατπόισον:
«Στο "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" λέγεται ότι οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα.
Όμως, εκεί δεν λέγεται μόνο αυτό. Εκεί λέγεται ακόμη ότι με τη διαμόρφωση των εθνικών κρατών, ο ρόλος του προλεταριάτου γίνεται κάπως ιδιόμορφος. Αν πάρουμε την πρώτη θέση (οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα) και ξεχάσουμε τη σ ύ ν δ ε σ ή της με το δεύτερο (οι εργάτες διαμορφώνονται ως τάξη εθνικά, όχι όμως με την ίδια έννοια που διαμορφώνεται η αστική τάξη), θα κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος.
Πού βρίσκεται η σύνδεση αυτή; Κατά τη γνώμη μου, ακριβώς στο γεγονός ότι, όταν έχουμε δημοκρατικό κίνημα (σε μια τέτοια στιγμή, σε μια τέτοια συγκεκριμένη κατάσταση), το προλεταριάτο δεν μπορεί να μην το υποστηρίξει (συνεπώς δεν μπορεί να μην υπερασπίσει και την πατρίδα σε ένα εθνικό πόλεμο)».
Λένιν: «Γράμμα προς την Ι. Φ. Αρμάντ»
Άπαντα, τομ. 49, σελ. 329«Όσο η αστική τάξη του καταπιεζόμενου έθνους παλεύει ενάντια στο έθνος που καταπιέζει, τόσο είμαστε πάντα και σε κάθε περίπτωση και πιο αποφασιστικά απ' όλους υπέρ, γιατί είμαστε οι πιο τολμηροί και συνεπείς εχθροί της καταπίεσης. Εφ' όσον η αστική τάξη του καταπιεζόμενου έθνους είναι υπέρ του δικού της αστικού εθνικισμού, εμείς είμαστε κατά. Πάλη ενάντια στα προνόμια και τη βία του έθνους που καταπιέζει και καμιά ανοχή της επιδίωξης προνομίων από μέρους του καταπιεζόμενου έθνους.
...
Σε κάθε αστικό εθνικισμό καταπιεζόμενου έθνους υπάρχει πανδημοκρατικό περιεχόμενο ενάντια στην καταπίεση κι αυτό ακριβώς το περιεχόμενο το υποστηρίζουμε χωρίς όρους, ξεχωρίζοντας αυστηρά την τάση προς την εθνική του αποκλειστικότητα, καταπολεμώντας την τάση του Πολωνού αστού να καταπιέζει τον εβραίο κ.λπ. κ.λπ».
Λένιν: «Για το Δικαίωμα Αυτοδιάθεσης των Εθνών» σελ. 61
Ναι ωραία αυτά και οι λενινισμοί περι έθνους και οι εθνικοαπελευθερωτικές και όλα αυτά αλλά χωρίς να ΣΦΑΞΕΙΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΣΤΟΥΣ δε πάει και πολύ μακριά η βαλίτσα. Όπως και δε πήγε, και οι πρώτοι που την φάγανε ήταν τα φτωχόπαιδα. Δε χρειάζεται να έχεις φτιάξει αστική τάξη και καπιταλισμό για να υπάρχει κάποιος που σε πιάνει μαλάκα.
Spoiler
ποιος ειπε κατι για υποστηριξη αστικης ταξης ή να μην σφαχτουν ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΔΕΣ; Αλλα μην το τραβηξουμε, εδω ο Ενγκελς ηλπιζε η Οθωμανικη αυτοκρατορια να εξαφανισει τον χριστιανισμο, κατα συνεπεια ΚΑΘΕ (δυστυχως) Ελληνικο στοιχειο.
Αν ειχε διαμορφωθει σε ταξικο αγωνα εκ των εσω τοτε θα βλεπαμε διαφορα, δεν μπορεις να κανεις και την κριτικη της ζωης σου ομως οταν βλεπεις εναν λαο καταπιεσμενο να κανει προσπαθεια για τη δημιουργια ενος κρατους.
Δεν καταλαβαίνω τι καταλαβαίνεις από τα ποστς μου γιατί εγώ όχι πολλά από τα δικά σου. Εννοούσα ότι δεν σφάχτηκαν οι παπάδες και οι προεστοί και γι' αυτό και την επόμενη της επανάστασης άρχισε να παίρνει πόδι το λαϊκό στοιχείο που είχε την ουσιαστικότερη συμβολή στο να γίνει και να νικήσει η επανάσταση. Και το πάνω χέρι να παίρνουν οι ίδιοι που απολάμβαναν και τα προνόμια επι τουρκοκρατίας (και εδώ που τα λέμε δεν είχαν και καμία ζέση να επαναστατήσουν, ο λαός το ήθελε). Η «αστική τάξη» και ο καπιταλισμός είναι άλλο φρούτο, συνέβη στην ελλάδα μετά τον βενιζέλο και αυτό ακόμα ελέγχεται.
έδιτ @μπάιμπλμπλακμπερντ
κι αυτό με το ιστορικό παράδειγμα των βαλκανικών που συζητούσαμε πριν πόση σχέση έχει;
κι αν το κάνουν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο όλες οι εθνότητες που συνυπάρχουν τι γίνεται;
γενικά το ξύπνημα της εθνικής συνείδησης στα βαλκάνια ήταν πάντοτε διαδικασία που δεν έβγαινε ποτέ σε καλό.
Γενικά για μένα ο άνθρωπος, στην επιλογή του με ποιους θα συνταχθεί για να βελτιώσει τη ζωή του, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι το έθνος είναι ένα φαντασιακό κατασκεύασμα, ενώ η τάξη του είναι μία αντικειμενική κατάσταση. Άλλωστε η έννοια του εθνικού/αστικού κράτους αυτό το σκοπό εξυπηρετεί: να ενώσει όλες τις τάξεις κάτω από μία ομπρέλα, αφ' ενός για να ναρκώσει τη μαχητικότητα των καταπιεζομένων, αφετέρου για να έχουν χρήσιμους στρατιώτες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) οι τοπικές ελίτ. Κάτι σαν μια φεουδαρχία ανάμεσα στις ελίτ που διεξάγεται σε οικονομικό επίπεδο και στηρίζεται πάνω στις πλάτες του κοσμάκη βασισμένη σε μία μπούρδα. (παραλληλισμός ελέω θεού μοναρχίας με θυσία του ατόμου απέναντι στο ανώτερο έθνος)
Last edited by rat_poison; 08-06-2011 at 16:49.
Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;
Άρα εννοείς ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος δεν είναι καν στάδιο προς τη σωστή κατεύθυνση ταξικά, αλλά πισωγύρισμα;
Σταματήστε να αναιρείτε τα αυτονόητα, ένα ντόπιο κεφάλαιο είναι καλύτερο από ένα ξένο.
Η MIG συγκεκριμένα είναι αραβική. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω, αλήθεια.
Ο χρήστης σταμ . λέει
είσαι βλάκας αν πιστεύεις ότι το να θες ντόπιο κεφάλαιο έναντι του ξένου είναι οακκε
Ο χρήστης Phantom Duck λέει
ki esy vlakas an pisteyeis oti to ntopio einai kalytero apo to kseno
den eimaste sto 1900
Ο χρήστης σταμ . λέει
σωστά
είμαστε στο 1821 βλαξ
disregard this, νόμιζα ότι μιλάγαμε για ΚΕΦΑΛΑΙΟ στην ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑ.
ποσταρα αυτο το γιουτιουμπάκι διοτι συμφωνω με την αποψη της, πως δηλαδη δεν υπαρχουν περιούσιοι λαοί αλλά περιούσιοι τόποι, η φυση δημιουργεί τους ανθρώπους,Originally Posted by ikonoklast
όπως μου λεγε το ρωσιδακι που ήμασταν μαζι εχθές, όπως μου λεγε ο Σιγκαμπυριανεζος στην Σαντορινη που μου ζητησε να τον τραβηξω φωτο με χαμογελο μεχρι τ αυτιά ("αυτή η χωρα ειχει κατι μαγικο" ήταν τα λογια του) , όπως μου λεγε το ζευγάρακι Αμερικανων που ηρθαν να παντρευτουν στην Μύκονο κ τοσοι τοσοι μα τοσοι αλλοι ακομα.
Αν νομιζεις πως σε κραζω διοτι εισαι ταγμενος καπου, κανεις λάθος, σε κράζω γιατι εισαι τοσο περιορισμενος στην σκέψη σου κ αυτο το αποδεικνύεις λεγοντας μου εντελως άκυρα πραγματα του στυλ
απο που προκυπτει αυτο παρακαλώ ?έχεις τοποθετηθεί ανοιχτά ενάντια σε ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ειμαι αντιθετος στην σημερινη δημοκρατία ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΜΑΣΚΑ, κ αυτο ειναι όλο.
Σε εχω διαβεβαιωσει πως σε άπειρους τομεις ειμαι εντελως αντιθετος με την ακροδεξια φιλοσοφια (ναρκωτικα- πολεμικος εξοπλισμος-θρησκεία-μετανάστες-αυταρχικά καθεστώτα- )
απλα δεν ακυρώνω απαντα λεγομενα τους απο default όπως εσυ, αυτη ειναι η διαφορα.
Εν ολιγοις, ναι, οι αποψεις μου ειναι διαφορετικες απο αυτες που νομιζεις κατατάσοντάς με σε κατηγοριες.
οι κατηγοριες ειναι για τους κομουνιστες, τους πασόκους κ τους χρυσαυγίτες, οχι για μενα.
"I am Ubik. Before the universe was, I am. I made the suns. I made the worlds. I created the lives and the places they inhabit; I move them here, I put them there. They go as I say, then do as I tell them. I am the word and my name is never spoken, the name which no one knows. I am called Ubik, but that is not my name. I am. I shall always be."
www.monolith.gr
εγώ περιμένω επιχείρημα γιατί το ξένο κεφάλαιο είναι χειρότερο απ' το ντόπιο
το βάρος της στήριξης του ισχυρισμού είναι στα χέρια σου σταμ!