Έθνος θα έλεγα ότι είναι ένα σύνολο ανθρώπων με κοινές πολιτιστικές ρίζες, δηλαδή γλώσσα, έθιμα και ένα σύνολο χαρακτηριστικών/απόψεων που πάνω κάτω έχει μεγάλη μερίδα αυτού του πληθυσμού. Δε νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ ή να εμφανίζεται στο Σύνταγμα ή κάπου. Επίσης το θεωρώ τελείως λογικό να θεωρείται επίκτητο: να μπορεί ένας Άγγλος (από καταγωγή) να έρθει να ζήσει Ελλάδα, να μάθει τη γλώσσα και τα έθιμα των γύρω του και να ανήκει στο ελληνικό έθνος. Προφανώς τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση ενός ανθρώπου, και αυτός θα έχει αρκετά χαρακτηριστικά της αγγλικής κουλτούρας, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι Έλληνας.

Βασικά είναι αυτό που είπες εσύ πατρίδα, αι γκες. Αν και νομίζω ότι εντοπίζεται πολύ στενότερα από τη χώρα καταγωγής, αφού πολύ διαφορετικά μεγαλώνει ο Αθηναίος και κάποιος σε ένα χωριό της Κρήτης, δεν είναι τόσο ομοιογενείς μεταξύ τους.

Πάντως νομίζω ότι πέρα από το να μάθει κανείς τη γλώσσα πολύ καλά, που το θεωρώ πρακτική προϋπόθεση, και να θέλει, δε νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει άλλη προϋπόθεση για να γίνει κανείς πολίτης μιας "ξένης" χώρας. Αυτό που αποφάσισε το ΣτΕ με έκανε να νιώσω πρωταγωνιστής των βιβλίων ιστορίας του σχολείου.