πολύ ενδιαφέρον αρχικό ποστ και πολύ αναλυτικό. εγώ απο την πλευρά μου πάντα απέδιδα τον ρατσισμό στα πιο πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου να νιώθει ασφαλής με τους ομοίους του και να νιώθει εχθρούς τους διαφορετικούς απο αυτόν για διάφορους λόγους επιβίωσης. δεν νομίζω οτι ο ρατσισμός έχει αφετηρία μια λογική διεργασία, μου φαίνεται περισσότερο πως προηγείται ενα αίσθημα, ξεκινάει δηλαδή απο το θυμικό και η λογική διεργασία έπεται ακριβώς για να δικαιολογήσει τα αισθήματα, για να υπάρχει και ένα "λογικό" ( ; ) έρεισμα ωστε να μην αισθάνεται παράλογος όποιος νιώθει όλα αυτα.

Απο την άλλη υπάρχει και η έννοια του έθνους που εγω την χρησιμοποιώ για να μιλήσω για πολιτισμικά κοινά στοιχεία μεταξύ ομάδων, και νομίζω εκεί υπάρχει το θέμα με τους έλληνες και την υπερηφάνεια . Θεωρούν οτι ειναι όλοι κοινωνοί της αρχαίας παιδείας και συνδέονται απευθείας με τους αρχαίους, και απο εκεί μάλλον προκύπτει όλο το ζήτημα ετούτο.

Γενικότερα, οι άνθρωποι νομίζω έχουν την τάση να λειτουργούν σε ομάδες και να αναγνωρίζονται απο τα χαρακτηριστικά των ομάδων αυτών, τα οποία προφανώς όπως είπε και κάποιος παραπάνω θεωρούν οτι επεκτείνονται και σε όλα τα άτομα που αποτελούν τις ομάδες.