παρεπιπτόντως, πάντοτε με εντυπωσιάζαν οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες των ανθρώπων, υπάρχουν "φυλές", έστω και αυθαίρετα ορίσιμες και φυσικά αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζονται με κάποιον τρόπο στο dna (ε αφού ο ένας είναι μαύρος και ο άλλος άσπρος, δε θα το "γράφει" κάπου?) και ναι, ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχουν ομάδες οι οποίες στατιστικά είναι πιο έξυπνες και άλλες όχι τόσο, άλλες τρέχουνε και πηδάνε πιο γρήγορα, άλλες φαίνεται να είναι πιο δημιουργικές, άλλες τον έχουνε μεγαλύτερο άλλες μικρότερο (είμαι επίτηδες λίγο ισοπεδωτικός για να κάνω το πόιντ μου, πες ρε παιδί μου ότι είναι έτσι απλά και αντικειμενικά τα πράγματα). Υπάρχει λόγος και αιτία, συγκεκριμένη και ιστορική για αυτά τα πράγματα και αυτό αξίζει να το ανακαλύπτεις, όχι να το φοβάσαι επειδή υπάρχει περίπτωση να ερμηνευθεί με ρατσιστικό τρόπο. Θυμάμαι ότι το mere mention συγκρίσεων ομάδων με στατιστικές παρατηρήσεις να φέρνει ικόνοκλαστς ιν φρένζυ (φαντάσου και για τότε που μιλάγαμε για ΧΕΒΙ ΜΕΤΑΛ)

Ε ναι, από κει και πέρα λοιπόν τι? Εάν πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση 42% ένας γερμανός να σου κάνει τη δουλειά που θέλεις στο matlab ξέρω γω και 40.5% ένας έλληνας, μήπως είσαι λίγο μαλάκας εάν επιλέξεις τον πρώτο? Και όχι γιατί είσαι ρατσίσταρος, αλλά γιατί πιο χρήσιμο θα είναι να ψάξεις λίγο το άτομο και τις σπουδές του το οποίο θα έχει λίγο καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Και προφανώς, το σημαντικό επιχείρημα όσον αφορά τη σημασία των ανθρωπίνων διαφορών μεταξύ "φυλών" είναι ότι το φάσμα της διαφορετικότητας μεταξύ τους είναι απειροελάχιστο μεταξύ του φάσματος στο εσωτερικό τους. Δηλαδή, καλύπτουμε όλοι τα ίδια ακραία σημεία και τα ενδιάμεσα, απλά σε διαφορετική σχέση μεταξύ τους.