Quote Originally Posted by H. View Post
Κατώριμε μια χαρά τα λες γενικότερα, αγαπημένος μου χρήστης κι έτσι, προς το τέλος τα χάνεις όμως λίγο.

Βασικά για κάποιον λόγο έχετε όλοι συνδέσει την "βαριά" βιομηχανία (αλήθεια, πως ορίζει ο καθένας το "βαριά"?) με τα αυτοκίνητα. Δεν λέμε, σίγουρα τύπος βιομηχανίας με εντάσεις κεφαλαίου αλλά ένας τομέας από τους πάρα πολλούς. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα αμιγώς εκβιομηχάνισης, έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Τι δεν παράγω κατώριμε? Τσιμέντα? (ΤΙΤΑΝ), φαρμακευτικά είδη (Κορές), ή κρασιά (καλά εκεί κι αν πέταξες ΤΟ άκυρο, αυτή τη στιγμή η Γαλλία γλύφει τα ταπεινά ελληνικά αρχίδια μας στο συγκεκριμένο)? Έχεις ανοιχτεί μήπως στην ελληνική επαρχία να δεις κανά 2-3 επιδοτησούλες πως πιάσανε και κάτι κάνουνε? Ενδεικτικά, αυτή είναι η δουλειά μου, να βλέπω εργοστάσια, και έχω δει ΠΟΛΥ παραγωγή πλαστικού παντώς είδους (από απλές σακούλες πολυαιθυλενίου, μέχρι BULK με όλη τη σημασία της λέξης παραγωγή μορφοσωλήνα). Από βιοκαύσιμα (αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερης δυναμικότητας εργοστάσιο παραγωγής ξύλινων pellets στην Ευρώπη, 8tn/hr) μέχρι χαρτόνι (εκεί να δείτε βαριά βιομηχανία..).

Το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα στην τιμή, προσφορά υπάρχει, η Ελλάδα όμως έχει αφενός υψηλή φορολογία και ταυτόχρονα, στις καθ' όλα νόμιμες ιδιωτικές εργασίες με συμβάσεις κλπ κλπ, όσο και να κλαίνε οι Ντράγκονλορντς αυτού του κόσμου, έχει ΣΥΝΟΛΙΚΑ υψηλά εργατικά κόστη (με την έννοια του "όλου πακέτου", μαζί με ασφαλίσεις, επιδόματα κλπ κλπ).
ναι ρε Η. δεν λέω οτι δεν παράγεις τίποτα (γιαυτό λέω 500 ευρώ και όχι 0). Απλώς λέω οτι αυτά που παράγεις δεν αξίζουν πάνω απο 500 ευρώ οπότε με πιό σκεπτικό θα πρέπει να έχεις ίσο μισθό με το γερμανό?

Δες το αλιώς. Αν δεν υπήρχε χρήμα, τραπεζικό σύστημα και καπιταλισμός και απλώς γίνονταν ανταλαγές αγαθών, θα έφταναν οι εξαγωγές του τιτάνα και του κορρέ για να τις ανταλάξεις με 5 εκατομύρια αυτοκίνητα 10 εκατομύρια κινητά κλπ? Δεν νομίζω. Όμως αυτός που λέει "θέλω 1500 ευρώ καθαρά" λέει ακριβώς αυτό: οτι ακόμα και αν δεν παράγω αρκετά αγαθά για να τα ανταλάξω με μισό αυτοκίνητο και ένα κινητό ανα πολήτη, θέλω μισθό που θα μου επιτρέψει να αγοράσω και αυτοκίνητο και κινητό. Δηλαδή στην ουσία θες να ανταλάξεις χαρτι με βιομηχανικά προιόντα? Μπράβο μεγάλε, εμείς στο εξωτερικό τρώμε κουτόχορτο και δεν θα σε καταλάβουμε!