Τώρα, χωρίς μαλακίες, σοβαρά το πιστεύεις αυτό;
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;
Λαθος ερωτηση, μαλλον πρεπει να τον ρωτησεις αν το θεωρει αυτο ή αν το υποστηριζει ή αν του αρεσει.
fun spoiler.
χαχααχχαχαχαχμάτιασμα..... οχοχοχοο....
καταρχάς...
αμα κάποιος σε κοιτάξει με καλή διάθεση ρε παιδί μου τι μάτιασμα να'ναι ρε γμτ..
όταν το βλέμμα γίνεται πιο επιβλητικό και διαρκές εντάξει δεν γαμιέται πας και του δίνεις να καταλάβει.
τώρα.. κάτι που γίνετια με κακή ή ξερωγώ μαλακισμένη πρόθεση..
θα συμφωνούσα πως γίνεται στο μυαλό μας πρώταπόλα..
και είναι προ πάντων απλως μια πανταχού παρόν δικαιολογία για ότι διαόλια μας κυβερνούν εκείνη την στιγμή.
οτι ντε και καλά δεν φταίμε εμείς, ή κανένα κόλλημά μας, ούτε κανένα μέρος του σώματός μας, ότι το σύμπαν μας γάμησε. έλεος.
εγω θα ήθελα να πειρματιστώ με το μάτιασμα. έχετε πειρματιστεί ποτέ;
ίσα ίσα νομίζω πως δεν βγαίνει παίζοντας, δήλ. χωρις να το εννοείς πραγματικά, αλλά άμα μου τύχαινε.. θα είχα άλλη μια ιστορία να λέω, πως άκου έγινε αυτό και αυτό και απο τότε όλα μου πηγαίνουν στραβά.. αρκεί να υπήρχε κάποιος να την πω. κάποιος που θα νοιαζόταν. και είμαι σίγουρος πως θα έφευγε το $%#$ μάτιασμα...
εμένα πάντως μου έχουν πει (η μάνα μου που έδειξε την φωτογραφία μου σε κάποιον που "ήξερε") πως έχω εναν δαίμονα στο κεφάλι, που έχει μπει για τα καλά και θα χρειαστεί θεραπεία για να τον βγάλω. τεσπα...
χοχοχοχοχ.... όλο γελάω με την λέξη "μάτιασμα"...
είναι και ιδιαίτερα ελκιστική η λέξη ρε γμτ.
πάει να πει πως ήσουν τόσο σημαντικός για κάποιον να σε κοιτάξει τόσο πολύ και με τέτοιον τρόπο που να σου γίνει κουσούρι και βίωμα.
άρα είχες κάτι να δείξεις.
κάτι να απασχολήσει κάποιον ρε παιδί μου...
θεέ μου, θα ήθελα να γινόμουν ματιασμένος, ίσως τότε θα έβρισκα μια λογική εξήγηση σε αυτά που με απασχολούν.
αλλά που να'ναι αυτό το θαύμα. σιγά...........
Πέρα από το ακαδημαϊκο θέμα της γνώσης, το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο τρόπος σκέψης που οδηγεί στην αποδοχή θεωριών που βασίζονται στην πίστη ή σε σχέσεις εμπιστοσύνης, αντί της συστηματικής έρευνας, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Είτε επειδή δεν αντιμετώπισε μία θεραπεύσιμη ασθένεια (επειδή διάλεξε μία εναλλακτική θεραπεία που αποδεδειγμένα δε δουλεύει), είτε επειδή επέλεξε την ωμοφαγία για βρέφη (κι αυτά πεθαναν από υποσιτισμό), είτε επειδή παίρνει οικονομικές αποφάσεις με συμβουλές αστρολόγων, είτε επειδή δεν εμβολίασε τα παιδιά του γιατί η Jenny McCarthy είναι ηλίθια, είτε επειδή απλώς ξοδεύει τα λεφτά του για βιολογικά προϊόντα που δεν έχουν κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα.
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Επίσης, να γράψω πόσο μου τη σπάει που θεωρούνται οι επιστήμονες κλειστόμυαλοι, όταν το κατεχοξήν χαρακτηριστικό της επιστήμης είναι η έρευνα. Αυτός που ισχυρίζεται ότι κατέχει την αλήθεια, χωρίς να προσφέρει κανένα επαληθεύσιμο, εξεταζόμενο στοιχείο, είναι ο πραγματικός κλειστόμυαλος, γιατί με την τυφλή αποδοχή αρνείται να εξετάσει οποιοδήποτε άλλη εναλλακτική εξήγηση.
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Η επιστήμη είναι η νέα θρησκεία για πολύ κόσμο. Τα παραδείγματα που λες είναι ακραία και άσχετα με τη συζήτηση, γιατί δεν απορρίπτω καμία επιστημονική εξήγηση ούτε πχ θα προτιμούσα το ξεμάτιασμα από το ντεπόν (άλλωστε το μάτιασμα έχει αρκετά συγκεκριμένη αίσθηση, δεν το μπερδεύεις με έναν απλό πονοκέφαλο) κλπ. Για να μην πω ότι, για όλα αυτά, υπάρχουν επίσης άπειροι άνθρωποι που πήγαν σε γιατρούς, έκαναν "αυτά που έπρεπε" και πάλι πέθαναν, αυτό μας κάνει να καταλήξουμε στο ότι η επιστήμη σκοτώνει; Τέλος, βιολογικά δεν τρώει κανείς για περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα τρώει για να μην τρώει και τα φυτοφάρμακα μαζί. Εκτός αν έχεις καμία έρευνα που λέει ότι έχουν και τα φυτοφάρμακα θρεπτικά συστατικά, οπότε να αρχίσω να τα βάζω και σαν ντρέσινγκ.
από την εκκλησία
satan was a lez
Τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά, και σου θυμίζω ότι επιστήμη είναι η μεθοδολογία, όχι η παραγώμενη γνώση που, έτσι κι αλλιώς από τις ίδιες αρχές της επιστήμης, εκτίθεται σε δημόσια κριτική και διαρκή αναθεώρηση. Δεν ισχύει κάτι επειδή "το λένε οι επιστήμονες", ισχύει επειδή είναι δυνατή η εξέταση και επαλήθευση του και ως τώρα δεν έχει απορριφθεί.
Είναι πολύ βολικό πώς το ξεμάτιασμα αποφεύγει την επαλήθευση. Αν πέτυχε, ήσουν ματιασμένος. Αν δεν πέτυχε, ε, προφανώς ήταν παθολογικά τα αίτια και δεν σε είχε ματιάσει κανείς εξάρχής.
Επίσης, το έχουμε αναφέρει ξανά: δεν κάνουμε κανέναν ισχυρισμό πως είναι η μόνη μεθοδολογία για την ανακάλυψη της αλήθειας είναι η επιστήμη, λες και η αλήθεια εξαρτάται από την επιστημονική μέθοδο. Αν δουλεύει το ξεμάτιασμα είναι ανεξάρτητο με την ύπαρξη ή μη επιστημονικής εξήγησης. Ο μόνος ισχυρισμός είναι το πλεονέκτημα της συστηματικής έρευνας και της προσπάθειας να αποφύγουμε τις προκαταλήψεις και διαστρεβλώσεις της κοινής εμπειρίας. Το γεγονός ότι "έζησες κάτι με τα ίδια σου τα μάτια" δεν επαληθεύει την εξήγηση που του δίνεις.
Το ξεμάτιασμα είναι ίσως από τις πιο αθώες περίπτωσεις, ωστόσο είναι το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, της πίστης χωρίς καμία τεκμηρίωση που ξεφεύγει της απλής παρατήρησης, με όλες τις προκαταλήψεις και σφάλματα που εμπεριέχει η κοινή εμπειρία. Ποιόν ακριβώς παραπάνω λόγο έχεις να πιστεύεις εσύ στο μάτιασμα που δεν έχει κάποιος ο οποίος πιστεύει στην αστρολογία ή την ομοιοπαθητική; Ότι το είδες με τα μάτια σου να δουλεύει; Το ίδιο επιχείρημα δεν θα ακούσεις και για την αστρολογία;
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, η σημαντική διαφορά είναι ότι η συμβατική ιατρική δεν υπόσχεται τίποτε παραπάνω από αυτά που πράγματι προσφέρει. Μελετούμε τους λόγους και τις συνθήκες όπου μια θεραπεία επιτυγχάνει ή όχι, γνωρίζουμε και ενημερώνουμε τους ασθενείς για τα ποσοστά επιτυχίας ή τις τυχόν παρενέργειες, αλλά η πιο ουσιώδης διαφορά είναι ότι επιβεβαιώνουμε την θεραπευτική ικανότητα της θεραπείας και τα όρια της.
Ακόμη και μακριά από την όλη προπαγάνδα των εναλλακτικών θεραπειών για "φυσικές λύσεις" και καθόλου παρενέργειες, ακόμη και στις πιο μετριοπαθείς και-καλά-επιστημονικές προσεγγίσεις, παραμένει το γεγονός ότι η πολύχρονη συστηματική μελέτη θεραπειών όπως η ομοιοπαθητική και η χειροπρακτική επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία τους.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις την διαφορά μεταξύ κάποιου που επιλέγει μία συμβατική θεραπεία ενημερωμένος για τα αποτελέσματα της και κάποιον που επιλέγει μία εναλλακτική θεραπεία λόγω πίστης και παρά τον όγκο επαληθευμένων δοκιμών που εγγυόνται την αποτυχία της.
Η αναφορά στην θρεπτική αξία αφορά το τελικό προϊόν όπως φτάνει στον καταναλωτή, δηλ. συμπεριλαμβάνει στα συμβατικά προϊόντα την επίδραση των φαρμάκων στις καλλιέργιες.
Υπάρχουν πράγματι φυτοφάρμακα που είναι βλαβερά, αλλά επιτρέπεται η χρήση τους επειδή η εναλλακτική είναι χειρότερη. Παραδείγματος χάριν, στο σιτάρι αναπτύσσονται μύκητες για τους οποίους δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Τα μυκητιοκτόνα είναι επίσης βλαβερά, αλλά πολύ λιγότερο από τους μύκητες αυτούς, οι οποίοι δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να αντιμετωπιστούν με "βιολογικά" μέσα.
Υπάρχουν άλλοι κατανοητοί λόγοι, όπως τα οικολογικά πλεονεκτήματα, που θα μπορούσε κανείς να επιλέξει την βιολογική καλλιέργια, αν και ακόμα κι αυτά τίθονται υπό συζήτηση. Το σημείο στο οποίο αναφερόμουν, όμως, είναι η προκατάληψη ότι η φύση έχει κάποιο είδος σοφίας και, ως εκ τούτου, τα φυσικά προϊόντα είναι πιο υγειινά από όσα "περιέχουν χημικά" - λες και τα φυσικά προϊόντα δεν είναι ένα σύνολο από χημικές ουσίες. Και προφανώς είναι δεδομένο ότι κάθε παρέμβαση του ανθρώπου στην σοφή φύση είναι κακή, έτσι;