Επανέρχομαι στο θέμα, για όσους μπορεί να ενδιαφέρονται.
To "Futebol" που αναφέρθηκε ήδη το έχω εδώ και χρόνια, το έχω διαβάσει αποσπασματικά και είναι εξαιρετικό. Περιέχει πολλές άγνωστες πληροφορίες για τις φίρμες του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, αλλά καταπιάνεται και με θέματα που δεν μπορείς να φανταστείς. Tο πρώτο κεφάλαιο π.χ. είναι αφιερωμένο στο πώς και γιατί κάτι απίθανοι Βραζιλιάνοι πήγαν να παίξουν μπάλα στα Νησιά Φερόε!
Αυτά τα πιο obscure θέματα πιστεύω ότι είναι και το δυνατό του σημείο. Η ελληνική έκδοση φαίνεται προσεγμένη, οι τύποι που έκαναν τη μετάφραση κατέχουν το αντικείμενο και τη συνιστώ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενδιαφέρον επίσης φαίνεται το "The Damned Utd" του Ντέιβιντ Πις (ελληνικός τίτλος "Καταραμένη Ομάδα"), το οποίο βασίζεται στο σύντομο πέρασμα του Μπράιαν Κλαφ από τη Λιντς το 1974, αλλά το πάει αλλού, σε φανταστικό επίπεδο και είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την οικογένεια αυτής της μεγάλης μορφής.
Εγινε και ταινία, έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τόπος (τη μετάφραση έχει κάνει ο Χρ. Χαραλαμπόπουλος, άρα θα είναι καλή), αλλά εγώ προτίμησα το πρωτότυπο από play.com επειδή το βρήκα μόνο με 4,5 ευρώ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πήρα και το "Αντιστρέφοντας την Πυραμίδα", αλλά μου φάνηκε λίγο βαρύ, δεν είμαι και συστηματολάγνος, αλλά σαφέστατα το βιβλίο έχει ενδιαφέρον. Θα το διαβάσω κάποια στιγμή.
Τέλος, το "Στα Ψέματα Παίζαμε" του Δημήτρη Μίγγα το οποίο έχω διαβάσει από τότε που βγήκε (2005) πιστεύω πως μπορεί να τοποθετηθεί σ' αυτήν την κατηγορία.
Κανονικό μυθιστόρημα είναι, απλώς καταπιάνεται με μια παρέα φίλων, που μαζεύονται κάθε 4 χρόνια για να δουν τον τελικό του Μουντιάλ και στην κουβέντα που πιάνουν κατά τη διάρκεια του ματς μαθαίνουμε πόσο άλλαξαν οι ζωές τους κ.λπ. Μόνο που η αφήγηση γίνεται ανάποδα (αρχίζει το 2002 και φτάνει στο 1970) και κάποια στιγμή προκύπτει ανατροπή... Επειδή πιθανό spoiler χαλάει όλη την ουσία της ιστορίας, δεν προσθέτω τίποτα άλλο, αλλά το συνιστώ ανεπιφύλακτα ως βιβλίο (εκδ. Μεταίχμιο).