Page 7 of 14 FirstFirst ... 56789 ... LastLast
Results 91 to 105 of 208

Thread: rethinking greeklish and spelling

Senior Member Dekatria's Avatar

Quote Originally Posted by rat_poison View Post
    εγώ το σκέφτοναι από την εξής άποψη.

Πάρε για παράδειγμα από τη λέξη δύσκολος αυτό το πρόθεμα "δυς". Βλέποντάς το καταλαβαίνεις απ' ευθείας πριν κάνεις process τη λέξη πλήρως ότι "α, θα ψάξω στη βάση μου με τα νοήματα των λέξεων για αυτές με αρνητικό νόημα" Μόνο και μόνο από το οπτικό ερέθισμα. Αν ας πούμε τα κάνουμε όλα τα δυς δις, τότε οπτικά, αυτή η πληροφορία που ξεχωρίζει το αρνητικό δυς από το διπλό δις έχει χαθεί. Και ναι μπορεί πολύ συχνά το νοήμα μιας λέξης να μην έχει πια τόση σχέση με το έτυμό του, αλλά και πάλι ο εγκέφαλος είναι πιο έτοιμος να μαντέψει το νόημα μιας λέξης αν η ορθογραφία της μαρτυρά την προέλευσή της (see what I did there?)
    nai o egefalos sysxetizei sullaves, fraseis, tonous pou voitha tin epeksergasia twn leksewn, alla o egefalos
    auto pou kanei einai na mathainei, etsi an esy eixes sinithisei na to grafeis 'dis' tha vriske allo tropo na epksergastei grigora tin pliroforia.

min ksexname oti uparxoun kai oi eksaireseis stis lekseis (pou mperdeuoun tin oli fasi)
    kai oi lekseis pou exoun poly vathies rizes kai prepei na ksereis latinika (!) as poume gia na vgaleis nohma apo to miden.
    Don't smoke kids! Unless you're on fire. Then it's only natural.

Τσουνάμι σε φλυτζάνι Candiru's Avatar

δηλαδή υπάρχει περιπτωση να πει κανείς "αυτή είναι δίσ-κολη γκόμενα" και να νομίσει ο άλλος ότι έχει δυο κώλους; Υπαρχει και το κόντεξτ σε μια γλώσσα.

Και όσα λέμε περί νευρολογίας, ισχύουν ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ! Εγώ τυχαίνει να έχω περάσει τη γλωσσική μεταρύθμιση και να τρώω ξύλο γιατί δεν ακολουθούσα ορθογραφικούς κανόνες που έχουν εκλείψει παντελώς τα τελευταία 20 χρόνια και τα έχω ξεχάσει κι εγώ (γράφω πλέον και μονοτονικά με αυθόρμητο τρόπο και δεν μπερδεύω τίποτε), κι εσύ Faith Fails πιστεύεις ότι υπάρχει αυτή η παλιά ορθογραφία που κι εγώ την έχω ξεχάσει κληρονομημένη στα νευρολογικά σου δίκτυα του εγκεφάλου σου! Υπάρχει ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ!
    Ξέρετε γιατί όταν κάνετε μπάνιο στον Αμαζόνιο πρέπει να φοράτε... προφυλακτικό;

http://www.trollart.com/sound/candiru/index.html

http://rockandecology.blogspot.com/

Spammity Spam rat_poison's Avatar

Quote Originally Posted by Candiru View Post
    δηλαδή υπάρχει περιπτωση να πει κανείς "αυτή είναι δίσ-κολη γκόμενα" και να νομίσει ο άλλος ότι έχει δυο κώλους; Υπαρχει και το κόντεξτ σε μια γλώσσα.
    !
    Ισε τοσο χαζοσ; Οχι πεσ μυ Ισε τοσο χαζοσ; Ιπε κανις οτι το κιμενο γινετε ακατανοιτο; Ιπα απλα οτι αφτι ι πλιροφορια τισ ορθογραφιας κανι τι λεξι πιο γριγορα κατανοιτι απ' τον εγκεφαλο.
    Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;

για εμάς τώρα είναι μεγάλο πρόβλημα,

για 2-3 γεννιές μετά μια χαρά θα διαβάζεται το παραπάνω δικό σου

Καλά. Άσε τη γλώσσα να εξελιχθεί φυσικά λοιπόν ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών και παράτα τις σταυροφορίες για απολοποίηση/ορθολογικοποίηση.

Τροφή για σκέψη
    Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;

lcsgp FIXXXER's Avatar

Quote Originally Posted by Candiru View Post
    !
    Ισε τοσο χαζοσ; Οχι πεσ μυ Ισε τοσο χαζοσ; Ιπε κανις οτι το κιμενο γινετε ακατανοιτο; Ιπα απλα οτι αφτι ι πλιροφορια τισ ορθογραφιας κανι τι λεξι πιο γριγορα κατανοιτι απ' τον εγκεφαλο.
    Συμφωνω 100% γενικα για τις αποψεις σου και της FaithFails για την ορθογραφια και την ετυμολογια και πως μερικες φορες καταλαβαινεις λεξεις απο ξενες γλωσσες τι σημαινουν λογω της ριζας τους, ειδικα καθως οι περισσοτερες γλωσσες εχουν αρκετα μεγαλη επιρροη απο λατινικα και ελληνικα, αλλα αυτο δεν ειναι καλο παραδειγμα. Αν μας μαθαιναν απο 3 χρονων να γραφουμε ετσι, μια χαρα θα συνεννοουμασταν και θα ξεραμε ακριβως τι σημαινει καθε λεξη με την πρωτη ματια, δεν ειναι θεμα πληροφοριας η κατανοηση ενος κειμενου, αλλα θεμα εκμαθησης και αφομοιωσης. Αν ειχες μαθει να γραφεις οπως εγραψες, τοτε στην αντιθετη περιπτωση (με ολα τα ωμεγα και τα ητα και υψιλον) θα παθαινες πολιτισμικο σοκ

Δε λέει κανείς όχι. Αλλά τι αξία έχει αυτή η υπόθεση πέρα από φιλολογικό ενδιαφέρον; Η γλώσσες εξελίχθηκαν έτσι όπως εξελίχθηκαν γιατί έτσι δουλεύει το ανθρώπινο μυαλό, γιατί να να παρέμβουμε τεχνητά σ' αυτή τη διαδικασία;
    Αφού έχουμε το δεδομένο της ετυμολογίας και της επιρροής της στην ορθογραφία και της έξτρα πληροφορίας που αυτά προσφέρουν, γιατί να τα χάσουμε επίτηδες στο βωμό μιας απλοποίησης που, στην τελική, δεν είναι καν απαραίτητη; Δηλαδή αν μας φαίνεται δύσκολη η δική μας ορθογραφία, οι κινέζοι και οι γιαπωνέζοι τι να πουν; Κι όμως κι αυτοί όπως κ μεις, μια χαρά τα καταφέρνουμε!.

lcsgp FIXXXER's Avatar

Αυτη η λογικη ειναι οπισθοδρομικη, αν δεν γινοταν ποτε αλλαγες στην γλωσσα θα σταματουσε να εξυπηρετει το σκοπο της, που ειναι η ευκολοτερη επικοινωνια μεταξυ ανθρωπων. Αν μπορουσαμε να εχουμε 10 λεξεις για να συνεννοουμαστε τελεια μεταξυ μας, θα ηταν πολυ προτιμοτερο, αλλα δε γινεται. Αν σκεφτομασταν ετσι πριν 100 χρονια, τοτε θα μιλουσαμε και θα γραφαμε ακομα με δασειες και οξειες και περισπωμενες. Αν εισαι απο αυτους, τοτε πεστο να κανω facepalm . Δε συμφωνω με το να αλλαξει η ορθογραφια ε, εμενα μια χαρα λειτουργικη μου φαινεται η ελληνικη γλωσσα στο παρον σταδιο, απλα λεω οτι δεν ειναι αυτη η λογικη που θα με πεισει προσωπικα.

Άσε τη γλώσσα να εξελιχθεί φυσικά λοιπόν ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών (...)
    Τα 'παμε μην τα ξαναλέμε...

lcsgp FIXXXER's Avatar

Δηλαδη αν η νεα γενια που εχει μαθει να συνεννοειται ετσι με τα κινητα και τα SMS εξελιξει ετσι τη γλωσσα φυσικα δε θα εχεις προβλημα?

Το ότι η νέα ιντερνετική ορθογραφία/γραμματική δε βλάπτει αλλά είναι σημείο καινοτομίας όσον αφορά την αυξημένη αποτελεσματικότητα της γλώσσας έχει ποικιλοτρόπως ερευνηθεί και αποδειχτεί για τα αγγλικά. Η υπόθεση ότι αυτά που ισχύουν για τα αγγλικά ισχύουν και για τα ελληνικά είναι μεν αναπόδεικτη (τουλάχιστον όσο ελάχιστα το έχω ψάξει εγώ) αλλά και απόλυτα λογική.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την αμορφωσιά. Δεν είναι τα greeklish ή οι ελληνικοί χαρακτήρες που προσδίδουν ποιότητα σε ένα κείμενο, αλλά το πόσο καλά ο χρήστης της γλώσσας τη χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει βέλτιστα. Για μένα, η χρήση των ελληνικών χαρακτήρων για ένα ελληνικό κείμενο είναι ξεκάθαρα θέμα αισθητικής και μεγαλύτερης ευκολίας στην ανάγνωση. Όταν όμως η χρήση των greeklish είναι πρακτικότερη δε βλέπω το λόγο γιατί να μην χρησιμοποιούνται.
    inb4, δεν είναι δα και τόσο μεγάλο το thread, κάνε ένα κόπο και διάβασέ το. Μη με βάζεις να κάνω quote τον εαυτό μου, μου φαίνεται λίγο γελοίο.

Chef Wannabe Clockwork Orange's Avatar

Καλα ρε ειστε σοβαροι τωρα να πουμε?
    ενα πραγμα μας εχει μεινει,η γλωσσα ξερω γω και θελεις καντιρου να την γαμησεις?
    ειμαι φουλ ανορθογραφος,ξερω,αλλα προτιμω να μαθω ορθογραφια απο το να γαμισετε τιν ελινικι!
    δηλαδη οι αλλες γλωσσες δεν εχουν ουτε κλισεις,ουτε βαθυτερα νοηματα και σας αρεσει?
    μπηκα με απορια να δω τι λετε 7 σελιδες για τα greeklish και εχω παθει την πλακα μου!
    δεν θελω να σας γαμησω την ροη σας...οι ετυμολογιες υπαρχουν για καποιο λογο! κανενας δεν ξυπνησε μια μερα και ειπε "ας γαμησω την ψυχολογια των παιδιων που πανε δημοτικο"
    ολα βγαζουν νοημα ακριβως οπως τα μαθηματικα! σρυ για το υφος αλλα εξεπλαγην απο την κουβεντα σας! νομιζω μερικα πραγματα ειναι τοσο μα τοσο λογικα και αναξια διαφοροποιησης!
    καλημερα! and stop this madness!
    Μα εγώ μ΄ένα άγριο περήφανο χορό σαν αετός πάνω απ'τις λύπες θα πετάξω - Σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ
    Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω - Σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ

Πρέπει να έχει κανείς ακόμη ΧΑΟΣ μέσα του για να μπορέσει να γεννήσει ένα ΑΣΤΕΡΙ που χορεύει!

Καλά. Άσε τη γλώσσα να εξελιχθεί φυσικά λοιπόν ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών και παράτα τις σταυροφορίες για απολοποίηση/ορθολογικοποίηση.

Τροφή για σκέψη
    χεχε! πάντα το ίδιο λάθος! Να μπερδεύει κάποιος την ορθογραφία στον γραπτό λόγο με τον λεξικολογικό και παρστασιακό πλούτο μιας γλώσσας και κατά συνέπεια την φαντασία, με την οποία είναι άρρηκτα δεμένη και αλληλοτροφοδοτούμενη.

Αναφερόμουν περισσότερο στους κινδύνους που ενέχει η έξωθεν παρέμβαση πάνω στον τρόπο που μιλάμε, παρά σ' αυτό που λες εσύ.

Αναφερόμουν περισσότερο στους κινδύνους που ενέχει η έξωθεν παρέμβαση πάνω στον τρόπο που μιλάμε, παρά σ' αυτό που λες εσύ.
    το λινκ που δίνεις όμως αναφέρεται στην λεξιπενία και τον περιορισμό της φαντασίας.

Εγώ δεν μιλάω γαι έξωθεν παρέμβαση, αυτή ΠΑΝΤΑ γίνεται με την επιβολή της ορθογραφίας και της διαχείρισης της γλώσσας από μια ελίτ, αντιθέτως, μιλάω για απελευθέρωση της γλώσσας από αυτήν.